Truskawkki cz.2
Truskawkki cz.2
Poprzednią część wątku możecie znaleźć tutaj.
Witam:)
posadziłam pierwszy raz w tym roku tę truskawkę.Nigdzie nie mogę doprosić sie odpowiedzi od praktyka, czy rzeczywiście trzeba ja okrywac na zimę, a jeśli tak to kiedy to zrobić?
pzdr
Kuleczka
Witam:)
posadziłam pierwszy raz w tym roku tę truskawkę.Nigdzie nie mogę doprosić sie odpowiedzi od praktyka, czy rzeczywiście trzeba ja okrywac na zimę, a jeśli tak to kiedy to zrobić?
pzdr
Kuleczka
pzdr
Kuleczka
_________
ogrodnik-scrablista poszukiwany...
Kuleczka
_________
ogrodnik-scrablista poszukiwany...
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: truskawka Selwa w Mazowieckiem
kuIeczka pisze:Witam:)
pzdr
Kuleczka
koniecznie trzeba okrywać. Owocuje kilakrotnie w roku a więc do późnej jesieni. Ryzyko przemarznięcia z uwagi na b. krótki okres po owocowaniu na przygotowanie do zimowania.
Możesz na próbę jednego krzewu nie okryć i sprawdzić jak się zachował na wiosnę.
Jakub . . . . .
Jak chronić truskawki? pomocy!!!
W sierpniu wsadziliśmy sadzonki truskawek, które się przyjęły. Na zimę - w listopadzie, przykrylismy je grubą warstwą ściółki (zeschnięte wysokie trawy i inne). Tydzień temu zdjęlismy sciółkę. Część truskawek straciła całkowicie częsci nadziemne. Z niektórych kiełkują młode pędy, a po niektórych nie ma śladu. Pytanie: czy truskawki jeszcze wzejdą? Czy powinniśmy przykryć je folią, aby chronić je przd ewentualnymi przymrozkami? czy też pozostawić jes w spokoju? Dodam, że truskawki posadziliśmy na czarnej agrowłókninie. Jesteśmy nawicjuszami jeśli chodzi o truskawki, więc bardzo proszę o pomoc!
ina
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Iwonko na forum.
Truskawki należą do roślin wytrzymałych na niskie temperatury. Nigdy truskawek nie okrywam na zimę.
Odkryj je, niech sobie rosną. W tej chwili, jeżeli ziemia nie jest za wilgotna, to należy im wzruszyć ziemię. Dobrze też jest podsypać np. kompostem.
Myślę, że Twoje truskawki wygniły, bo było im za ciepło i za mokro. Jeżeli są korzenie, to truskawki szybciutko się odrodzą.
Truskawki należą do roślin wytrzymałych na niskie temperatury. Nigdy truskawek nie okrywam na zimę.
Odkryj je, niech sobie rosną. W tej chwili, jeżeli ziemia nie jest za wilgotna, to należy im wzruszyć ziemię. Dobrze też jest podsypać np. kompostem.
Myślę, że Twoje truskawki wygniły, bo było im za ciepło i za mokro. Jeżeli są korzenie, to truskawki szybciutko się odrodzą.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie , truskawki puszczą ze środka , a podeschnięte liście trzeba wyciąć bo przy wyrywaniu można naderwać system korzeniowy. Mogą nie odbić gdy całkowicie zmarzły ale raczej w to wątpię bo nie było dużych mrozów.
Iwona przykryjcie je agrowłókniną będą przez nią oddychać i przyspieszy ich rozwój.
Pozdrawiam,
Marcin
Iwona przykryjcie je agrowłókniną będą przez nią oddychać i przyspieszy ich rozwój.
Pozdrawiam,
Marcin
Czy przykrywać truskawki ?
W moim rejonie mają być dzisiaj w nocy przymrozki gruntowe do -5st.
Odkryłam już truskawki np. Selva, które przemarzają - czy powinnam je na powrót przykryć? Czy w ciągu 1 nocy mogą przemarznąć bez okrycia? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Odkryłam już truskawki np. Selva, które przemarzają - czy powinnam je na powrót przykryć? Czy w ciągu 1 nocy mogą przemarznąć bez okrycia? Będę wdzięczna za odpowiedź.