Czosnek jary/wiosenny- uprawa, odmiany.
- rascha
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 kwie 2011, o 01:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek wiosenny sadzenie!!
Moja babcia wiązała supeł ,żeby nie rósł w szczypior a w główkę.
Ja nie sadziłam, planuje na jesień wsadzić.
Ja nie sadziłam, planuje na jesień wsadzić.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W czosnku nie załamuje się "szczypioru" , kiedy pojawiają się główki nasienne wtedy obrywa się je lub zawiązuje.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Myślę, że powinieneś przesadzić, tylko tak, żeby nie ruszać(jak najmniej ingerować) korzeni. Ja większą część posadziłem do gruntu w marcu. Pomiędzy truskawki, bób i do skrzynek, gdzie będą pomidory. Ponieważ nie wszystkie skrzynki miałem gotowe, to kilkanaście ząbków wsadziłem do doniczek zrobionych z butelek 0,33 po mineralnej (obcięta szyjka i dno). Dzięki temu uda mi się to wsadzić bez niszczenia korzeni.polo pisze: Witam, miesiąc temu posadziłem kilka ząbków czosnku do doniczki na balkonie. jeden z nich wypuścił już około 10 cm szczypior, reszta powoli wychodzi. czy przesadzić ten czosnek na działke czy lepiej trzymać je w doniczce? należy łamać szczypior? i kiedy takowy czosnek będzie gotowy do zbioru. pozdrawiam
Szczypioru nie łam, tylko likwiduj kwiaty. Dojrzały będzie, jak zacznie ostro więdnąć a będą to okolice sierpnia (dla czosnku zimowego lipiec). Wszystko masz opisane w tym wątku.
Pozdrawiam
Krzysiek.
- polo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2011, o 15:45
Dzięki za informacje oraz za cenną radę. Ja chyba jednak zostawię ten czosnek w doniczce a dokupię jutro na targu polski czosnek i wsadzę do ziemi. A czy ktoś wsadzał czosnek chiński? Dlaczego się go nie poleca?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Czosnek chiński ponoć nie chce kiełkować bo jest tak zabezpieczony żeby się nie psuł w handlu.
Jemy czosnek regularnie i regularnie sadzę go cały rok w odstępach ok tygodniowym.
Główkę rozdzielam na ząbki, i sadzę w rządu w odstępach ca 5 cm - na rabatce do ziemi. Jak wyjdą dwa-trzy liście-szczypiorek i jest już szczypiorek(10-20 cm) , wyrywam z ziemi ząbek ze szczypiorkiem(czosnkowym) myję , obieram z zasuszonych "łusko-liści", kroję jak szczypiorek bardzo drobno i maczam w takim szczypiorku chleb posmarowany masełkiem, na wierzch liści sałaty i jajeczko na twardo( dla dzieci) lub/i wędlinka ( dla dorosłych).
Tak leci to u mnie cały rok, raz na tydzień w miejsce zjedzonego czosnku sadzę następne ząbki- i tak dalej.
Czyli w ruchu jest pięć główek czosnku, od początku wiosny do zimy.
A zimą 5 donic 10 litrowych z ziemia w domu i to samo na okrągło.
Smacznego
Główkę rozdzielam na ząbki, i sadzę w rządu w odstępach ca 5 cm - na rabatce do ziemi. Jak wyjdą dwa-trzy liście-szczypiorek i jest już szczypiorek(10-20 cm) , wyrywam z ziemi ząbek ze szczypiorkiem(czosnkowym) myję , obieram z zasuszonych "łusko-liści", kroję jak szczypiorek bardzo drobno i maczam w takim szczypiorku chleb posmarowany masełkiem, na wierzch liści sałaty i jajeczko na twardo( dla dzieci) lub/i wędlinka ( dla dorosłych).
Tak leci to u mnie cały rok, raz na tydzień w miejsce zjedzonego czosnku sadzę następne ząbki- i tak dalej.
Czyli w ruchu jest pięć główek czosnku, od początku wiosny do zimy.
A zimą 5 donic 10 litrowych z ziemia w domu i to samo na okrągło.
Smacznego
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
O jakim czosnku piszesz, o chińskim?
Nie za bardzo zwracam uwagę na pochodzenie czosnku- kupuję jak jestem na zakupach - tak u tzw "bab" pod sklepami jak i w sklepach.suzana pisze:O jakim czosnku piszesz, o chińskim?
Interesuje mnie obecnie to - czy ma początki zielonych "rostków".
Zachwycamy się przede wszystkim ( i konsumujemy) szczypiorkiem czosnkowym. troszkę go podpędzić i już!
Zrób jedno i drugie. Posadź do gruntu doniczkowy, dokup i posadź tak późno polski, podziel się za parę miechów efektami (lub brakiem efektów). Będziemy więcej wiedzieć.polo pisze:Dzięki za informacje oraz za cenną radę. Ja chyba jednak zostawię ten czosnek w doniczce a dokupię jutro na targu polski czosnek i wsadzę do ziemi.
Pozdr:)
- polo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2011, o 15:45
Witam, ja mam pytanie czy należy przed posadzeniem obrać dokładnie ząbek czosnku?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Sadzi się w łupinkach, piętką do dołu na głębokość 5 cm ( wiosenny).
Trochę już późno na niego, powinno się w marcu sadzić, jak tylko da się wyjść na grządkę.
Trochę już późno na niego, powinno się w marcu sadzić, jak tylko da się wyjść na grządkę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ja mam od znajomej czosnek wiosenny, nie wsadziłam go do tej pory i nie wiem czy jest sens teraz go sadzić? Zdąży urosnąć?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Może ktoś przypomnieć czym nawozić czosnek na wiosnę.