Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek niedźwiedzi

Post »

Tam Mazury od razu... :) W okolicach Bukowa, Nieboczów są głównie stawy hodowlane w okolicach których zamieszkały ptaki (i właśnie Wielikąt to głównie rezerwat ptaków) i właśnie z tamtych terenów Bramy Morawskiej nie widać (za to z najwyższej ulicy w dzielnicy Brzezie przy dobrej pogodzie wyraźnie widać Bramę (obniżenie między dwoma górami)). I bardziej niż Wielikąt polecałbym do zwiedzania rezerwat Łężczok i Arboretum Bramy Morawskiej gdzie też teraz kwitną całe pola czosnku niedźwiedziego.
anador, tak. Dzisiaj na przejażdżce rowerowej zrobiłem te zdjęcia. Mój czosnek w ogródku już też kwitnie.
Być może dlatego, że to tereny kotliny Raciborskiej więc jak to w kotlinach jest trochę cieplej.
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Post »

Rayy, łeżczok też jest piękny a przy okazji to i "Oborę" odwiedzić trzeba.Całe te tereny są to pięknymi miejscami, bardzo dobrze widoczne z Pszowa, z którego rozciąga się cała panorama bramy Morawskiej.
Mój czosnek już też powoli kwiaty puszcza, a sadzony w tym roku.
Rayy
200p
200p

Post »

Czosnek w raciborskim parku zamkowym:
Obrazek
i Łężczok- tu małe poletko:
Obrazek
a tu całe pole czosnku niedźwiedziego w Łężczoku, czosnek po horyzont :)
Obrazek
Obrazek
Bartnik
100p
100p

Post »

Rayy, ech, piękne morze czosnku ;:138
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Mój, otrzymany w tym roku, posadzony w pełnym słońcu wyglądał bardzo marnie. Po przeglądnięciu Waszych zdjęć doszłam do wniosku, że posadzę go pod sosną. Mam nadzieję, że tam będzie mu lepiej.
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Piękne zdjęcia Rayy!
Mój czosnek wyglada marnie :( Ale dużo od niego nie wymagam w roku posadzenia, mam nadzieję, że w roku następnym będzie już dużo lepiej :)
Bartnik
100p
100p

Post »

Giecikowa pisze:Mój, otrzymany w tym roku, posadzony w pełnym słońcu wyglądał bardzo marnie. Po przeglądnięciu Waszych zdjęć doszłam do wniosku, że posadzę go pod sosną. Mam nadzieję, że tam będzie mu lepiej.
Wydaje mi się, że pod sosną to bardzo kiepski pomysł. Otóż sosna lubi ziemie piaskowe, suche itp, czosnek niedźwiedzi wręcz odwrotnie, uwielbia wilgoć i cień. Więc wydaje mi się że sosna i czosnek niedźwiedzi nie idą w parze. Zresztą nie widziałem żeby czosnek niedźwiedzi w naturalnych warunkach rósł w lesie iglastym. Czosnek niedźwiedzi występuje tylko w lasach wilgotnych , liściastych, a sosny lubią suche tereny.
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Giecikowa, Bartnik ma rację, tylko nie pod sosnę! Tam się nie rozwinie, wiem co mówię, bo moja teściowa zrobiła tak u siebie, listki niby dychają, ale ledwo, są malutkie i papierowe, z całą pewnością czosnek nie zakwitnie. Nie masz drzewek owocowych?
Co do pesto, słuchajcie, do jednego słoiczka trzeba całkiem sporo tych listków, nigdy nie robiłam w takich ilościach by myśleć o dłuższym przechowywaniu, zalewam słoik warstewką oliwy i raczymy się przez kilka dni; niektórzy pesto mrożą.
Rayy
200p
200p

Post »

Tzn. z tym, że sosna tylko na piaszczystych terenach- nie zgodził bym się. Sosna jest bardzo uniwersalna i rośnie naprawdę na każdej glebie- od piaskowych po żyzne torfy. :)
A czosnek potrzebuje ziemi żyznej, przy sadzeniu w ogródku dobrze wymieszać ziemię pod niego z odrobiną piasku i torfu i koniecznie w cieniu. I w okolicach maja-czerwca podlewać tak by ziemia była wilgotna.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

O rany :roll: W słońcu nie bo źle, pod sosną jeszcze gorzej :? Drzewka owocowe mam, ale maluchy i cienia pod nimi tyle co "kot napłakał". A u mnie gleba żyzna ( ponoć) i przepuszczalna, ale nie piaszczysta. To już teraz nie wiem ;:14 Mam jeszcze trochę miejsca pod płotem, ale tam jest słońce do około 11 godziny i sąsiedztwo funki. Co Wy na to?
Awatar użytkownika
krystek8970
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2011, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie,a właściwie u cioci na ogródku rośnie czosnek niedzwiedzi i jest jej nie za bardzo potrzebny bo ostatnio nawet troszkę wykopała i wywaliła.
Rayy
200p
200p

Post »

No cóż, bywa :) Ale zamiast wywalać mogła oddać albo nawet sprzedać. Ktoś na pewno by się ucieszył :)
Bartnik
100p
100p

Post »

Dokładnie, a najwyżej mogła posadzić do lasu itp. Nigdy nie wyrzucam cennych roślin. Zawsze wysadzam w jakimś terenie dziewiczym lub daje znajomym.

Giecikowa- Cóż ci mogę poradzić, taki jest właśnie czosnek niedźwiedzi, ma swoje wymagania i nic na to nie poradzisz. Całe szczęście że ja iglaki lubię jedynie w lesie i żadnych w swoim ogrodzie nie posiadam. Jestem raczej przekorny, czyli jak wszyscy sadzą iglaki to ja akurat je wszystkie wyciąłem a miałem tylko dwa(tuję i świerk). Nie rozumiem ludzi, którzy sadzą iglaki w ogrodzie, nie ma nic chyba bardziej brzydszego i niepraktycznego, ale o gustach się nie dyskutuje :wink: . W każdym bądź układzie, to czosnek niedźwiedzi rośnie w lasach liściastych, które są wilgotne, lasy iglaste są lasami suchymi. Natury się nie da zmienić.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

No to czosnek w nowe miejsce marsz!!! :lol: Ale to już będzie trzeci raz i ostatni ;:14
Bartnik
100p
100p

Post »

A mnie już zakwitnął czosnek ;:138 :

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję że będzie miał nasiona na jesień :?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”