Pierwszy storczyk :)

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwszy storczyk :)

Post »

Nastalka pisze:przyznam się szczerze że teraz w każdej kwiaciarni patrzę czy są storczyki :D tylko ja nie chcę białego bo białe mają wszyscy moi znajomi, szukam czegoś oryginalnego :) jak tego kupowałam to był jeszcze różowo - fioletowy :D
a mam jeszcze do Was pytanie, bo jak kupowałam nawóz to tam jeszcze były takie pałeczki do storczyków, myślicie że je kupić czy raczej odradzacie?
a zdjęcia jak się coś ciekawego będzie z nim działo to będą :)
Może udaj się do sklepów typu LM, obi czy praktiker? tam jest znacznie większy wybór niż w kwiaciarni i do tego dużo niższe ceny.
A nawóz najlepiej płynny, w mniejszej dawce niż napisano na opakowaniu. Jest torchę nawozów do storczyków w tych sklepach, co napisałam.
Nastalka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2011, o 20:18

Post »

a mam pytanie, storczyka można podlewać tylko raz na tydzień? Bo zrobiłam mojemu kąpiel w poniedziałek i dzisiaj już mu się zrobiły trochę szaro-srebrne korzonki i nie wiem, czy mogę go jutro wykąpać czy muszę czekać do poniedziałku?
Natalia
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Podlewa się, jak ma sucho, czyli korzonki srebrno-szare, lekka doniczka, nie ma rosy na ściankach. Jak szybko przesycha, to trzeba cześciej podlewać. Teraz jest ciepło to storczyki szybko przesychają. Swoje podlewałam kilka dni temu (podlewam podlewaczką) a już niektóre mają sucho.
Nastalka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Hej :)
Mam kolejne do Was pytanie moi specjaliści :) dzisiaj jak moja mama myła szafkę, to przewrócił się mój storczyk i odpadł mu jeden duży, piękny pąk z kawałkiem gałązki na której się znajdował :( nic mu nie będzie czy trzeba coś zrobić żeby się nie popsuł? Jest taki piękny, wrzucę później zdjęcia całego jak zrobię..
Natalia
Nastalka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

jak się mu przyjrzałam to zauważyłam coś niepokojącego :( jeden mały listek, który był przykryty przez duży cały zżółkł, a jeden pączek który wyrósł u mnie w domu też jest żółty :( co robić??

Bardzo proszę o pomoc...
Natalia
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Według mnie nie ma powodu do niepokoju. Pączek zżółkł być może z powodu aklimatyzacji ( nie napisałaś od kiedy storczyk jest u Ciebie w domu). A listek-dolny- prawdopodobnie jeden ze starszych odpadł ze "starości". Ale dla pewności sprawdź korzonki i pozostałe listki czy nie ma nieproszonych lokatorów, czy listki nie paćkają się.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Dlaczego masz rybkę w kuli ?? I do tego welonka ?? :cry: Kula nie jest właściwym zbiornikiem do hodowli ryb (niszczy błędnik, narządy wewnętrzne) , tym bardziej takiej ryby, co potrzebuje co najmniej 100 l. akwarium...
A storczyk bardzo ładny. Ciekawy kolor i dużo wielkich kwiatów.
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Nastalka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

swojego mam dopiero 2 tygodnie więc to może faktycznie przez zmianę miejsca :)
a mam jeszcze pytanie - zauważyłam u niego taki jakby nektar na jednym kwiatku, dlaczego jest tylko na jednym? I tak właściwie to po co on się pojawia? :)
Natalia
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Takie soczki to gutacja. Wygugluj sobie, bo nie chciałabym wprowadzac Cię w błąd.
Pozdrawiam Agnieszka
Nastalka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

i mój nowy nabytek:
Obrazek
Natalia
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

To nie nektar (masz na myśli pomar. kulki ?). To pyłkowiny. Storczyk ładny, ten nowy też :P Jak widzę, tylko dla roślinek jesteś dobra... Bo komentarz na temat kuli ignorujesz...
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Damian87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2011, o 21:12

Post »

Na zdjęciach przedstawiam Storczyka mojej babci ;D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Załóż własny temat. Ten jest autorstwa Nastalki, która męczy biedne zwierzątka. :evil:
Moje storczyki
Mój Garnek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”