MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
bzykandi - Już drugą rurkę zamurowała i dzisiaj widziałem jak jakąś larwę wpakowała do trzeciej rurki. A masz może jakiś link z opisem tej osy?Czemu pożyteczna itp?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ta osowata to bolica murówka Symmorphus murarius (L.) ? poluje na larwy chrząszczy z rodziny stonkowatych Chrysomelidae. Zakłada gniazda w opuszczonych chodnikach chrząszczy w drewnie, gałązkach krzewów lub w szczelinach skał. W Polsce pospolita. Znosi do gniazda sparaliżowane ukłuciem larwy owadów, składa jajo i otwór zalepia gliną.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- tax-us
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
Symmorphus murarius to nie jest.
Na pierwszym zdjęciu na 99%, na drugim na 70% Ancistrocerus nigricornis.
Na pierwszym zdjęciu na 99%, na drugim na 70% Ancistrocerus nigricornis.
Pozdrawiam Krzysztof
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
Zdania ekspertów są podzielone... Wystarczy mi że to osa murarka i pożyteczna ;) Dzięki.
-
- Od: 8 lut 2011, o 21:41
W dobie kryzysu to i sosną nie gardzą. Skończyły się dziurki w brzozie to przesiadły się na sosnę. Ale już mają kolejny pieniek z brzozy więc pewnie znowu zaczną wybrzydzać.sparks25 pisze:Drewno sosnowe ma zapach żywicy i prawdopodobnie on im przeszkadza a drewno brzozowe nie posiada zapachu.
Zastanawiam się co zrobić z takim zapełnionym pieńkiem, nie mam siatki, nie wiem czy mam się bać ptaków czy nie. Czy może schować do wiosny w suchym, zimnym pomieszczeniu...
Docelowo pewnie wybuduje im hotel na wzór niemców.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
z punktu widzenia sanitarnego takie pieńki są niezbyt dobre-nie ma jak wydłubać kokonów-będziemy mieli więcej pasożytów- okazuje się ze najlepsze są te wyfrezowane w deseczkach rowki czy te pozbijane z deseczek i listewek- potem trzcinowe rurki które można rozbebeszyć i ukatrupić szkodniki
-
- Od: 8 lut 2011, o 21:41
Wiem, trzciny niestety nie mam pod ręką, a wersja składana drewniana to mnóstwo roboty. Może na przyszły rok coś takiego przygotuje. Pierwszy raz wystawiłem domek dla pszczół, nie spodziewałem się aż takiego odzewu z ich strony.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Zastanawiam się co zrobić z takim zapełnionym pieńkiem, nie mam siatki, nie wiem czy mam się bać ptaków czy nie. Czy może schować do wiosny w suchym, zimnym pomieszczeniu...
Pieniek z zapełnionymi dziurkami musisz zostawic na miejscu ponieważ w środku rozwijają się larwy , a one potrzebują ciepła a przy przenoszeniu mogą pospadac z pyłku i zginąc.
Pieniek z zapełnionymi dziurkami musisz zostawic na miejscu ponieważ w środku rozwijają się larwy , a one potrzebują ciepła a przy przenoszeniu mogą pospadac z pyłku i zginąc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
podobno można sprzątnąć już jesienią ponoć już we wrześniu są już w kokonach- dla bezpieczeństwa dajmy na to w październiku- ja tak sobie kombinuję żeby rozbebeszyć rurki pod koniec października bądź w listopadzie i przetrzymać je przez caluśką zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu z temperatura tak ok 2-3 stopni
Drewno drzew iglastych nie nadaje się do tego celu zupełnie,ponieważ wydziela żywice,która skleja skrzydełka owadów.rafla pisze:sparks25 pisze:Drewno sosnowe ma zapach żywicy i prawdopodobnie on im przeszkadza a drewno brzozowe nie posiada zapachu.
Powinno się stosować tylko drewno drzew lisciastych i to tylko twarde.
W miekkim drewnie pozostają w wywierconych otworach włoski,które utrudniają lub wręcz uniemozliwiają poruszanie się pszczołom.