Ogórek - choroby, szkodniki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2011, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby pomidorów i ogórków
Witam,
w tym roku pierwszy raz uprawiam w tunelu foliowym pomidory i ogórki. Posadzone z kupnych rozsad zostały 7 maja. Niestety bardzo niepokojące objawy mają ogórki szklarniowe i sałatkowe: PROSZĘ O DIAGNOZĘ
Co to może być i czym to potraktować? Czy to może być związane z wilgocią lub brakiem jakieś suplementu. Dodam że zakupiłam gotową ziemię do warzyw i wymieszałam z kompostem....
w tym roku pierwszy raz uprawiam w tunelu foliowym pomidory i ogórki. Posadzone z kupnych rozsad zostały 7 maja. Niestety bardzo niepokojące objawy mają ogórki szklarniowe i sałatkowe: PROSZĘ O DIAGNOZĘ
Co to może być i czym to potraktować? Czy to może być związane z wilgocią lub brakiem jakieś suplementu. Dodam że zakupiłam gotową ziemię do warzyw i wymieszałam z kompostem....
Nie twierdzę, że tak było, ale wystarczy, że po posadzeniu zostały podlane za zimną wodą. Bo to moim zdaniem najbardziej prawdopodobna przyczyna, by ze zdrowej sadzonki w ciągu 3 dni tak wyglądał ogórek. A przymrozku przecież nie było.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
Dziękuje za zainteresowanie moimi roślinkami. Ale czy to tak zostawić czy może lepiej wykonać jakiś oprysk i jaki??
Pokaż jak one wyglądają od samej góry. Bo nie wiadomo z tych zdjęć czy jest co opryskiwać, bo jak stożek wzrostu wygląda tak jak dół, to lepiej kupić nową rozsadę.
Czy te ogórki były czymś pryskane ?. Odnoszę takie wrażenie, że na liściach są pozostałości jakiegoś środka.
-
- 10p - Początkujący
Tak w akcie desperacji dzisiaj wieczorem zostały spryskane preparatem BRAVO 500 SC. Ale nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam i czy jeszcze mogę coś zrobić. Czy czekać na ich reakcję albo wymiana albo późniejsze zbieranie owoców Prosze o jakieś porady
Jedna z pierwszych chorób, która może zaatakować ogórki ,jest kanciasta plamistość. Ale jest to choroba bakteryjna więc jeżeli oprysk - to Miedzianem. Ale jestem przekonany, że popełniłaś jakiś błąd w uprawie.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jestem znawcą, ale co roku sadzę pomidory i ogórki w okolicach końca kwietnia i początku maja. Zawsze liście tych sadzonek po kilku dniach wyglądają tragicznie. Nie przejmuję sie jednak tym i zaczynam podlewanie. Najpierw Substral (magiczna siła) potem gnojówka z pokrzyw. Zapewniam Ciebie że poprawa następuje z dnia na dzień. Moje ogórki wygłądały gorzej a teraz są nieziemsko ciemnozielone z wielkimi liśćmi.Kończąc napiszę że zła kondycja po posadzeniu wynika z dużej różnicy między temperaturą dnia i nocy. A słoneczko intensywne też swoje zrobi. Pomidorki jeszcze to przełkną ale ogórki bardzo tego nie lubią.Moim zdaniem nie przejmuj się, a zadbaj o ich papu.Na opryski mlekiem czy jak kto woli czas jest do końca maja początku czerwca. aha nie przelej ogórka bo przy zimnych nocach korzeń zgnije. Sprawdzone przed laty u mnie.Pisząc to wszystko mam na myśli uprawę w tunelu. Ojciec ma natomiast szklarnie i tam wszystko jest ładne od posadzenia. Folia to jednak inne warunki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Uprawiam ogórki w gruncie od zgoła 40 lat i w tej fazie wzrostu tylko jeden raz moje ogórki wyglądały tak, jak u aniagraf. Po podlaniu ich zimną woda z węża.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dziś wsadziłam 4 szt rozsady ogorka sałatkowego
i gruntowe 36 szt
posadziłam je pod namiot aby cieplej miały-w części tylko-tak połowa..
mam nadzieję że wzejdą ładnie
Mam pytanie tylko.
Grządkę troche zacieniają drzewka..słonko stopniowo na nią świeci a tak od 15 jest już cały czas na grządce..
Czy będzie to miało jakiś wpływ na ogórki?
i gruntowe 36 szt
posadziłam je pod namiot aby cieplej miały-w części tylko-tak połowa..
mam nadzieję że wzejdą ładnie
Mam pytanie tylko.
Grządkę troche zacieniają drzewka..słonko stopniowo na nią świeci a tak od 15 jest już cały czas na grządce..
Czy będzie to miało jakiś wpływ na ogórki?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 10p - Początkujący
Opryskam również Miedzanem w najbliższych dniach również pomidory. Całkiem możliwe, że błąd był popełniony przy pierwszym podlewaniu. ale niestety uczę się dopiero na własnych błędach. Mam problem cały czas z wyczuciem w którym momencie należy podlać rośliny żeby nie przewodzić jak również przesuszyć.
Przelanie w otwartym gruncie, to chyba przy intensywnych deszczach ,ale z konewki- w życiu. A gdyby miały za sucho sygnalizowałyby to więdnięciem. Są czasem rzeczy, na które człowiek nie zwraca uwagi a mogą decydować o powodzeniu uprawy. Na przykład :
- za sucha ziemia w doniczce z rozsadą w momencie jej wysadzania obsypie się z korzeni i uszkodzi je - korzenie przerastające doniczkę z rozsadą/ muszą być uszkodzone w trakcie wyciągania rośliny z doniczki /
- za mokra ziemia w doniczce z rozsadą utrudnia wyciągnięcie rośliny i może prowadzić do uszkodzenia bryły korzeniowej
A ogórek ma bardzo delikatne korzenie. Jeżeli rozsada z uszkodzonymi korzeniami zostanie jeszcze dodatkowo wsadzona do zimnej gleby to juz może byc totalna klapa.
- za sucha ziemia w doniczce z rozsadą w momencie jej wysadzania obsypie się z korzeni i uszkodzi je - korzenie przerastające doniczkę z rozsadą/ muszą być uszkodzone w trakcie wyciągania rośliny z doniczki /
- za mokra ziemia w doniczce z rozsadą utrudnia wyciągnięcie rośliny i może prowadzić do uszkodzenia bryły korzeniowej
A ogórek ma bardzo delikatne korzenie. Jeżeli rozsada z uszkodzonymi korzeniami zostanie jeszcze dodatkowo wsadzona do zimnej gleby to juz może byc totalna klapa.