Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
wielki32
100p
100p
Od: 15 sie 2010, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żywe kamienie - jak wysiać ?

Post »

A można dodać nawozu do kaktusów do podłoża tak jak do kaktusów przy wysiewie??
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że tak. Rozumiem, że chodzi o nawóz mineralny rozpuszczany w wodzie, którą podlewane są siewki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
wielki32
100p
100p

Post »

Tak o taki nawóz mi chodzi :) Dzięki.
yacek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2010, o 09:08

Post »

Witam, ja wysiałem kamienie do takiej przepuszczalnej ziemi z piaskiem na wierzchu. Wzeszło mi 8 szt z 20 szt opakowania, więc chyba nieźle. Od początku jest to podobne do kamieni, jest ten podział na środku. Jedno co mnie niepokoi, to całkowi ty brak wzrostu - ja rozumiem, że kaktusy, ale ile to powinno przyrastać miesięcznie?
I drugie pytanie - stoi to na parapecie południowo-wschodnim, niczym nie przykryte. Co ile czasu trzeba to podlewać w tej fazie wzrostu i czy lać, czy spryskiwać?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na początek musimy ustalić, że litopsy nie są kaktusami.

Roślinki te w ciągu roku przy normalnej uprawie powinny urosnąć około do średnicy 1cm w ciągu roku. Zatem wychodzi tempo wzrostu około 1mm na miesiąc. Jeśli te sukulenty mają podobne tempo to wszystko jest dobrze.

Jeśli roślinki mają bezpośredni dostęp słońca to ja bym je delikatnie cieniował - np. pojedynczą warstwą cienkiej bibuły. Przez pierwsze 2-3 miesiące ich życia można utrzymywać stałą wilgotność podłoża. A czy będzie to podlewanie czy spryskiwanie to nie ma większego znaczenia. Ważna, by podłoże było cały czas wilgotne i by dostarczania wody nie przeszkadzało roślinkom (np. ich nie przewracało, podmywało itp.).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
yacek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2010, o 09:08

Post »

Dzięki za pomoc. 1 mm miesięcznie to rzeczywiście nie jest jakiś huraganowy wzrost :-)
wielki32
100p
100p

Post »

U mnie wczoraj już kilka wzeszło, jeden z nich nawet rośnie korzeniem do góry. Ciekaw jestem ile z nich się utrzyma. Z tamtego roku został mi tylko jeden i na razie się trzyma. Temu co się pomylił i nie wie że korzeniem rośnie się do dołu będę musiał pomóc. Jak teraz dalej się nimi zajmować, wystawić na słońce i cieniować czy trzymać w rozproszonym kawałek od okna. Podlewać żeby podłoże nie wyschło przez kilka tygodni?
WaldekM
100p
100p
Od: 30 gru 2010, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Może pomogę swoimi doświadczeniami.
Proponuje wysiewać do czysto mineralnego substratu. Ja swoje nasiona przykryłem warstwą wypłukanego piasku. Nie przesadzać z temperaturą najlepiej koło 20 stopni. Moje w dzień miały koło 20 a nocą koło 15. Nie wyciagają sie i są krępe. Oto kilka fotek z końca grudnia 2009r (wysiew wrzesień):
Obrazek,
Obrazek,
Obrazek.
a to siewki Conophytum (nasiona mniejsze od lithops)
Obrazek,
Obrazek.

Doniczki 4x4 cm, do czasu wykiełkowania przykryte były folią potem w foli zrobiłem dziurki, a po około 2 tygodniach folię zdjąłem. Te siewki mają około 3 miesiące. Obecnie już są dorosłe.
Pozdrawiam - Waldek
wielki32
100p
100p

Post »

A jak ze światłem. Bezpośrednie czy cieniowanie np kartką papieru czy w miejscu gdzie jest rozproszone bez cieniowania?
WaldekM
100p
100p

Post »

wielki32 pisze:A jak ze światłem. Bezpośrednie czy cieniowanie np kartką papieru czy w miejscu gdzie jest rozproszone bez cieniowania?
To zależy w jakim kierunku jest parapet. Jak południowy, południowo-wschodni czy południowo-zachodni to zdecydowanie rozproszone. Jak inne - światło tylko rankiem lub koło zachodu to można bezpośrednie.
Ja swoje na początku ( do wiosny) trzymałem pod świetlówką dopiero od wiosny do tunelu (ale nie na słonko tylko w cieniu)
Pozdrawiam - Waldek
ilecprkog
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2011, o 13:44
Kontakt:

Post »

Na zdjęciach wyglądają jak agrest :) A jak z podlewaniem?
Poznam Regulamin Forum
WaldekM
100p
100p

Post »

Witam!
Na początku utrzymywałem stałą dość dużą wilgotność ale jak podrosły od około 2 miesiąca podlewałem jak dobrze przeschły. U mnie to było coś koło tygodnia. Do wody czasem dodawałem 1-2 krople nawozu do kaktusów. Nawadniałem aż woda przeciekała przez otwory w dnie i znowu do przeschnięcia (7-10 dni). czasem spryskiwałem czystą deszczówką ( do podlewania też używałem deszczówki) Swoje kaktusy też podlewam i spryskuję w tunelu (mam też kaktusy - głównie sulcorebucje) deszczówką.
Pozdrawiam - Waldek
WaldekM
100p
100p

Post »

Dorosłe Lithops też tak traktuję - podlewam obficie jak występują oznaki marszczenia się i robię to wieczorem aby w czasie chłodnej nocy pobrały wodę.
Pozdrawiam - Waldek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”