Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lis 2010, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Powiesz szczerze że zastanawia mnie dlaczego innym tak ładnie rosną i kiełkują...moje niecierpki wzeszły po 1,5 miesiąca a dziś ledwo odstają od ziemi i mają po 3 listki choć wysiane w lutym....dlaczego tak jest???? kiedy przesadzacie niecierpki z doniczek na zewnątrz?
-- 12 maja 2011, o 08:45 --
Powiesz szczerze że zastanawia mnie dlaczego innym tak ładnie rosną i kiełkują...moje niecierpki wzeszły po 1,5 miesiąca a dziś ledwo odstają od ziemi i mają po 3 listki choć wysiane w lutym....dlaczego tak jest???? kiedy przesadzacie niecierpki z doniczek na zewnątrz?
-- 12 maja 2011, o 08:45 --
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Swoje zamierzam wysadzić w sobotę, o ile pogoda pozwoli. Ogrodników chyba nie będzie po majowych mrozach 

Zalecam daleko idacą ostrożność.ewamaj66 pisze:Swoje zamierzam wysadzić w sobotę, o ile pogoda pozwoli. Ogrodników chyba nie będzie po majowych mrozach
Najmniejszy przymrozek, nawet jego tchnienie, zniszczy nieodwracalnie sadzonki.
Na giełdzie kwiatowej pojawiają się nie wcześniej niż po 20. maja.
Pozdrawiam
EAnna
EAnna
To prawda, nawet jak nie przymarzną to bardzo zahamuje się ich wzrost.Swoje siane pod koniec lutego, a ostatnio trzymane w inspekcie pod szkłem przesadzałam dziś z małych doniczek do skrzynek.Już zaczęły kwitnąć.Jednak na noc przez krótki czas będą chowane do garażu.
- ewamaj66
Po wysadzeniu przez kilka nocy zamierzam je okrywać
Po raz drugi czeka mnie zabawa w przewidywanie kolorów. Kilka posadzę na białej rabatce. W zeszłym roku nie trafiłam-wyrosły białe, ale z różowym rumieńcem
Musiałam je przesadzić. Ciekawe, jakie będą tegoroczne
Nasiona z innej firmy, więc spodziewam się niespodzianek 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2011, o 00:07
Martwiłam się o moje niecierpki, bo jako początkujący ogrodnik popełniłam mnóstwo błędów. Wysiałam je w zwykłej ogrodowej ziemi, zaraz przed majowymi mrozami
po tygodniu doczytałam, że lubią cień więc przeniosłam je pod tuję :P na naprawę innych błędów było już za późno. Mam jakieś niezniszczalne okazy, bo coś już rośnie. Wykiełkowało tylko kilka, no ale i tak uważam to za sukces skoro są takie wybredne 

Pozdrawiam Agnieszka 

-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałem w tym roku niecierpki balsamina choć tak naprawdę miałem na myśli te nowogwinejskie. Dzisiaj je wysadziłem do gruntu, wiem już jak będą wyglądać ale czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wysokie wyrosną? Czy można je uszczykiwać?
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faktycznie, to co wydawało mi się pączkami było pączkami.
Pięknie kwitną.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2011, o 00:07
Pozdrawiam Agnieszka 

- ewamaj66
pEtr, balsamina może sięgać nawet więcej niż 0,5m czyli to dosyć wysoka roślina. dużo zależy od warunków, moje niektóre bywały wyższe
Agnieszka, po liścieniach nie poznam, pokaż liście właściwe
Wyrwać zawsze zdążysz. Wygląda jednak znajomo 

Agnieszka, po liścieniach nie poznam, pokaż liście właściwe

- Lineczka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2011, o 21:58
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
cos mi zaatakowalo niecierpka nowogwinejskiego.. liscie sie kleja, takie malutkie kropelki jakiejs klejacej substancji sa na liscciach, na ich brzegach..inne niecierpki tego nie maja, owadow nie widze, miejscami moze nic pajeczyny, ale nie wszedzie, i nie wiem czy to pajeczyna na sto procent.. liscie sa lepkie, normalnie jakby miod wytwarzaly, takie klueczki wzdłuz liści. Co to moze byc, pomozcie prosze... 

-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
Na niecierpkach często żerują przędziorki-sama to przerabiałam, a może też i inne coś zaatakowało. Co by to nie było, możesz opryskać jakimś preparatem do zwalczania takich szkodników.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Witajcie,
alleluja, zakwitł pierwszy niecierpek:

Uploaded with ImageShack.us
Przepraszam za jakość.
Reszta się szykuje, dwa mi padły z niewiadomych przyczyn.
alleluja, zakwitł pierwszy niecierpek:

Uploaded with ImageShack.us
Przepraszam za jakość.
Reszta się szykuje, dwa mi padły z niewiadomych przyczyn.