Stokrotka afrykańska (osteospermum)
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
To raczej kwestia używania skarlaczy wzrostu przez producentów - moja sadzonka na zdjęciu została baardzo skarlona, normalnie powinna być dużo dużo większa.
'Skarlacz' po pewnym czasie przestaje działać i wyrasta silny (a jakie ma korzenie!) wielki krzaczor.Tak było bynajmniej u mnie 

- wrigley
- 500p
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
Moje ubiegłoroczne z nasionek także rozrosły się do większych rozmiarów. Wczoraj widziałam na hali niższe odmiany ale za to z wielkimi kwiatami, dzis planuje tam pojechać i kupic choc dwie doniczki, bo wygladały tfu tfu..uroczo 

- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
Miałam w tamtym roku, podoba mi sie bardzo ta roślina, ale u mnie w ogóle nie kwitła. Miałam też krzaczki z nasion, przez caly sezon doczekałam się jednego kwiatka na każdym. Podlewałam nawozem oczywiście. Więc w tym roku tylko pooglądam u was.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja czekam aż moje - wysiane z nasionek zakwitną. A są już spore, więc mam nadzieją, że to już niedługo 

Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- wrigley
- 500p
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
mmudant - co do reszty zdjęć nie mam watpliwości że to osteospermum, ale ten żółtek rzeczywiście jakiś inny, może kuzyn?
Agapa - ja tez już czekam az moje zakwitną, jestem tym bardziej ciekawa że tym razem zbierałam sama nasionka z ubiegłorocznych, pewnei mam wymieszane kolory. W przyszły weekend będę wysadzała je do gruntu

Agapa - ja tez już czekam az moje zakwitną, jestem tym bardziej ciekawa że tym razem zbierałam sama nasionka z ubiegłorocznych, pewnei mam wymieszane kolory. W przyszły weekend będę wysadzała je do gruntu

Pozdrawiam
- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
Silvia_pl
Rozumiem, że z tego opadły kwiatki, jeżeli tak to będą nasionka. Poczekaj aż zrobią się czarne, pozrywaj główki i wysusz. Zimą należy je poddać statyfikacji. Jest jeden problem, że nie zawsze dziedziczą cechy rosliny matecznej, tzn. kolor. W ubiegłym roku zbierałam ze swoich stokrotek nasiona tylko różowe. A wyrosły z przewagą białych.

Pozdrawiam
- Silvia_pl
a jak "nieco pomogłam" opaść kwiatkom?
a tak poważnie to z przekwitniętych kwiatów pousuwałam resztę płatków i ten środek, bo w przeciwnym razie wszystko na amen się suszyło, albo gniło jak długo pada...jak zaczęłam usuwać ręcznie resztę płatków to pojawiły się te czarne "cosie" czyli nasiona tak?
A ile kwiatostanów powinnam zostawiaćna nasiona tak, żeby roslinka też mogła kwitnąć? Mieszkam w Norwegii i tu rośliny są baaaardzo drogie - a i pogoda nie pomaga. To, że nie przekażą koloru - to nie jest jakiś problem, ważne żeby cokolwiek rosło przed domem - a nie tylko chwasty. A widać, że stokrotce nawet w takim chłodnym i deszczowym kraju dobrze...
po lewej zdjęcie wykonane 11 czerwca, a po prawej 23 lipca

a tak poważnie to z przekwitniętych kwiatów pousuwałam resztę płatków i ten środek, bo w przeciwnym razie wszystko na amen się suszyło, albo gniło jak długo pada...jak zaczęłam usuwać ręcznie resztę płatków to pojawiły się te czarne "cosie" czyli nasiona tak?
A ile kwiatostanów powinnam zostawiaćna nasiona tak, żeby roslinka też mogła kwitnąć? Mieszkam w Norwegii i tu rośliny są baaaardzo drogie - a i pogoda nie pomaga. To, że nie przekażą koloru - to nie jest jakiś problem, ważne żeby cokolwiek rosło przed domem - a nie tylko chwasty. A widać, że stokrotce nawet w takim chłodnym i deszczowym kraju dobrze...
po lewej zdjęcie wykonane 11 czerwca, a po prawej 23 lipca

Silvia_pl
Generalnie w stokrotkach należy usuwać przekwitnięte kwiatostany i jeżeli są czarne nasionka to jest ok. Zbieraj i podsuszaj w domu, nie na słońcu.
Pozdrawiam
- Silvia_pl
Obejrzałam dokładnie nasionko na roślince.
Zewnętrzna górna krawędź już jest czarna, ale nasionko dalej jest jeszcze zielone. Rozumiem, że mam czekać, aż całe zrobi się czarne?
Serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki.
Dopiero zaczynam przygodę z roślinkami i jestem w tej kwestii zupełnie zielona. Kupuję masę literatury na ten temat, ale czasem nie wszystko jest dokładnie opisane, więc wolę zapytać.
Zewnętrzna górna krawędź już jest czarna, ale nasionko dalej jest jeszcze zielone. Rozumiem, że mam czekać, aż całe zrobi się czarne?
Serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki.
Dopiero zaczynam przygodę z roślinkami i jestem w tej kwestii zupełnie zielona. Kupuję masę literatury na ten temat, ale czasem nie wszystko jest dokładnie opisane, więc wolę zapytać.
Silvia_pl
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Udało się! Wysiane na początku kwietnia z nasionek "lidlowych" stokrotki już kwitną, a właściwie zakwitły w lipcu, póki co dosyć skromnie, ale nie musiałam wcale czekać na nie tak długo jak myślałam i to się liczy

Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- Silvia_pl
tak padało, że główki z nasionkami na roślince zaczęły gnić.
Jak się na chwilę przejaśniło i wyschły porządnie to oberwałam główki (żeby do końca pozostałe nie pogniły).
Jak myślicie są szanse, że z tych nie do końca czarnych nasionek coś będzie?
Teraz oberwane główki suszę w garażu...

Jak się na chwilę przejaśniło i wyschły porządnie to oberwałam główki (żeby do końca pozostałe nie pogniły).
Jak myślicie są szanse, że z tych nie do końca czarnych nasionek coś będzie?
Teraz oberwane główki suszę w garażu...
Silvia_pl