podsychaja tuje

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
gangsta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2011, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

podsychaja tuje

Post »

Witam
Tuje posadzone pod koniec marca wysokość 80 cm hodowane w doniczkach. Często podlewane gdzieś co drugi dzień ponieważ pomyślałem ze mają za mało wody i schną.Nawet dałem im połowę dawki nawozu 30dniowego dla średniej wielkosći TUI czyli 50gr na krzaczek.Ale podsychanie dalej jest.Powiedzcie co jest grane??

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rabin555
50p
50p
Od: 23 kwie 2011, o 12:17

Re: podsychaja tuje

Post »

Czy te rośliny puszczają nowe pędy? Może być to choroba grzybowa albo przędziorek.
gangsta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2011, o 19:58

Post »

tak maja jasnozielone koncówki więc rozumiem że to są nowe pędy..mam rację??
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałem u siebie podobne objawy rok temu. Zerwałem gałązkę i dałem do obejrzenia specjaliście. Uznał, że może to być samoistne zamieranie. Zalecił oprysk Topsinem 2x w odstiępie 7-10 dni i tak też zrobiłem. Tuje doszły do siebie. W tym roku mam identyczną sytuację, jeden oprysk już zrobiłem, na dniach zrobię drugi. Tuje szmaragdowe mam od 3 lat i po każdej zimie zamiera im jakaś część końcówek gałązek. Z zazdrością patrzę na ogromne tuje na niektórych posesjach, które nie mają ani jednej gałązki uschniętej. Jak oni to robią? :shock:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Żywotniki lubią przepuszczalną , żyzną i wilgotna glebę i jeśli takie warunki są to nic nie trzeba robić :wink: , nawet nawozić, tylko podlewać w czasie suszy gdy rośliny są młode.
Często sadzi się tuje na nowych posesjach, wkrótce po budowie domu, gdzie gleba została zbita przez maszyny, ciężarówki, prowadzone były jakieś roboty ziemne.Potem się wyrównuje, sadzi drzewka, sypie korę, z wierzchu ładnie wygląda, ale pod spodem nie jest tak 'różowo'.To niestety odbija się potem na kondycji i wyglądzie roślin.
Inaczej wygląda iglak posadzony na terenie, gdzie warstwy ziemi są ułożone zgodnie z naturalnym układem warstw gleby, a inaczej gdzie to wszystko zostało przemieszane i przerwane linie kapilarne powodujące podsiąkanie.Wtedy bywa, że gałązki częściowo samoistnie zamierają gdyż w glebie w niekorzystnych warunkach zamiera część korzeni.
rabin555
50p
50p
Od: 23 kwie 2011, o 12:17

Post »

W takim razie to może być choroba grzybowa.Zastosuj Alliette 80 Wp
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”