Adenium - Róża pustyni cz.3
Re: Róża pustyni cz.3
to najwyzsza pora na wsadzenie ich do doniczek, niektore widze, ze juz wrastaja w recznik :/
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://www.youtube.com/watch?v=To2DlJwErao
myślałem, że trzeba dłużej odczekać na filmiku to wsadzała długo długo później ;d to się wolałem zapytać.
Kolejne nasionka do moczenia poszły. Teraz czekać aż coś wyjdzie z ziemi ;d
pzdr
myślałem, że trzeba dłużej odczekać na filmiku to wsadzała długo długo później ;d to się wolałem zapytać.
Kolejne nasionka do moczenia poszły. Teraz czekać aż coś wyjdzie z ziemi ;d
pzdr
Ja wsadzam do substratu jak tylko pojawi się kiełek - coś jak to nasiono na samym dole foty.
- kiszi
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Flichoo, kiedyś już to widziałem - rewelacja. PS. Ale ktoś miał dobrą wizję
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Ja to trzy światy mam ze swoim adenium- ciągle jakieś problemy. Staram sie jak mogę ale nie wychodzi Znów się coś stało z roślinkami- tylko spójrzcie. Młode roślinki, z którymi wczoraj było wszystko ok, dziś są jakby sczerniałe i zwinięte. Co może być tego przyczyną? Mają identyczne warunki jak róże w pojemniku obok, którym nic nie jest. Myślicie, że da się je jeszcze uratować? Nie dla mnie to adenium, nie potrafię się nim dobrze zająć. (zdjęcie niestety kiepskie, ale trochę widać, na drugim najstarsza roślinka, z którą wszystko jest w porządku)
Wg. mnie zostały spalone przez słońce. Przy takich maluchach wystarczy kropla i mocne słońce( np takie jakie mieliśmy wczoraj). Niestety takich maluszków nie da się już uratować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
- kiszi
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- przychylam się...flichoo pisze:Wg. mnie zostały spalone przez słońce.
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Mam kilka pytań ;)
Kiedy adenium kwitnie? Żeby kaudeks ładnie rósł, musi być co jakiś czas "wydobywany" z ziemi (roślinka była w tym roku cięta)? Kiedy można ją wynieść na balkon i czy musi być jakoś przyzwyczajana do takich warunków?
Kiedy adenium kwitnie? Żeby kaudeks ładnie rósł, musi być co jakiś czas "wydobywany" z ziemi (roślinka była w tym roku cięta)? Kiedy można ją wynieść na balkon i czy musi być jakoś przyzwyczajana do takich warunków?
Przeczytaj wszystkie trzy czesci na temat Róży to się dowiesz wszystkiego
w PL Adenium Obesum najczesciej kwitnie po 2-3l od wysiewu
Żeby caudex ladnie rosl roslina musi miec cieplo, duzo slonca, odpowiedni nawóz i nie za duza doniczke z dobrze przepuszczalnym substratem.
Co do balkonu - roślina zimuje w temperaturze około 15stopni i taka temperatura na balkonie bardzo spowolni jej wzrost, więc musi byc cieplej.. 20?
w PL Adenium Obesum najczesciej kwitnie po 2-3l od wysiewu
Żeby caudex ladnie rosl roslina musi miec cieplo, duzo slonca, odpowiedni nawóz i nie za duza doniczke z dobrze przepuszczalnym substratem.
Co do balkonu - roślina zimuje w temperaturze około 15stopni i taka temperatura na balkonie bardzo spowolni jej wzrost, więc musi byc cieplej.. 20?
O to kwitnienie chodziło mi bardziej o miesiące w których kwitnie ;) Kaudeks- piszecie głównie o słońcu, wydobywaniu/odkopywaniu i o przycinaniu korony, więc się upewniam czy to wystarczy. O wynoszeniu na balkon nic nie widziałam, może gdzieś było nie czytałam dokładnie tych trzech tematów, bo troche tego jest, tylko przejrzałam i nie wpadło mi to w oko
Jest i to nie raz, zreszta na pozostale pytania odpowiedzi tez znajdziesz :-]
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
JUPI moje się już wykluwają póki co 3 na 10
12 do ziemi a już dzisiaj widać efekty ;d
ehh nie które korzeniami do góry mi poszły, przejrzałem wszystkie siewki i poprawiłem póki co 8 na 10 idzie w dobrą stronę.
Może za głęboko je wsadziłem, ale nie więcej niż 1cm do ziemi....
12 do ziemi a już dzisiaj widać efekty ;d
ehh nie które korzeniami do góry mi poszły, przejrzałem wszystkie siewki i poprawiłem póki co 8 na 10 idzie w dobrą stronę.
Może za głęboko je wsadziłem, ale nie więcej niż 1cm do ziemi....