Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Planowanie przestrzenne w ogródku warzywnym
Ja już mam gotowy szkic mojego przyszłego ogródka, wszystko mam nadzieję wg zasad uprawy współrzędnej, a co z tego wyjdzie? Zobaczymy;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Ja skorzystałam z projektu współrzędnej uprawy warzyw z lutowego Działkowca.
Oczywiście nie będę uprawiała wszystkich wymienionych tam warzyw z braku takiej przestrzeni, nie mniej jednak jest to świetny wzór dla początkujących działkowców.
Pozdrawiam
Kinia
Oczywiście nie będę uprawiała wszystkich wymienionych tam warzyw z braku takiej przestrzeni, nie mniej jednak jest to świetny wzór dla początkujących działkowców.
Pozdrawiam
Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu jest sporo o wzajemnym "lubieniu" i "nielubieniu" http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=18&t=431
- Sebassutian
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2011, o 15:30
Ja mam poradnik "Jak rozplanować ogródek warzywny" z dodatku "ABC OGRODNIKA" z Gazety Wyborczej. Jest to tabela, niestety nie mam skanera więc gdy przepisze to do tabeli obrazkowej to wkleję ją tu.
Rośliny to nasza przyszłość.
No czekamy w takim razie na ta tabelę.
Osobiście jestem zainteresowana.
Może jeszcze przed wiosną w swoim rysunku bedą jakies zmiany jeśli sie okaże ta tabela przydatna.
Pewnie inni początkujący i nie tylko chętnie by się z nią zapoznali.
Pozdrawiam
Kinia
Osobiście jestem zainteresowana.
Może jeszcze przed wiosną w swoim rysunku bedą jakies zmiany jeśli sie okaże ta tabela przydatna.
Pewnie inni początkujący i nie tylko chętnie by się z nią zapoznali.
Pozdrawiam
Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.
Kinia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też kiedyś przejmowałam się uprawą współrzędną ale na szczęście już mi to przeszło, nie lubię jak mnie ograniczają takie rzeczy. Teraz sadzę gdzie mi co pasuje i ważna jest gleba , jej skład, zawartość wapna, obornika a reszta sama przychodzi. ![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Ja również mam chęci stosować zasady dobrego sąsiedztwa,ale poza marchewką z cebulą jakoś z innymi nie mogę przebrnąć.
Samo zaplanowanie i sąsiedztwa i zmianowania i nawożenia w pierwszym,drugim ,trzecim roku po oborniku itp to jak na mnie wyższa szkoła jazdy![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
Samo zaplanowanie i sąsiedztwa i zmianowania i nawożenia w pierwszym,drugim ,trzecim roku po oborniku itp to jak na mnie wyższa szkoła jazdy
![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
pozdrawiam
Alicja
Alicja
W zeszłym roku również wczytywałam się w tabelkę i oczywiście nie wszystko udało się zastosować. To trudne tak na jeden raz.
Jednak myślę, że po trochu uda mi się spamiętać i stosować coraz więcej. Na dobry początek to, co stosowałam w roku ubiegłym:
1) cebula
jest dobrym towarzyszem dla prawie wszystkiego, więc dymkę wtykałam w zasadzie gdzie popadło: w truskawki, do zielnika, koło marchewek i pietruszek itp.
Fajnie było, bo potem po szczypiorek latałam sobie z nożyczkami to tu, to tam ...
2) aksamitki
"dobrze robią" warzywom korzeniowym i niektórym innym (podobno robalki ich nie lubią) - więc prawie że otoczyłam warzywniak aksamitkami. Ładnie na pewno, a czy skutecznie ...
Tak czy inaczej w tym roku obkupiłam się w taką ilość różnych nasion aksamitek, że chyba sama obwódka warzywniaka już nie wystarczy
W tym roku spróbuję zastosować:
"Truskawki dobrze rosną obok: cebuli, rzodkiewki, porów, sałatę, kapustnych oraz czosnku", więc w truskawki nawtykam może (oprócz zeszłorocznej cebuli) - jeszcze sałatę, por i rzodkiewkę. Sprawdzałam - im również towarzystwo truskawek nie przeszkadza...
No i ponoć koper też można wszędzie i na wszystko![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Jednak myślę, że po trochu uda mi się spamiętać i stosować coraz więcej. Na dobry początek to, co stosowałam w roku ubiegłym:
1) cebula
jest dobrym towarzyszem dla prawie wszystkiego, więc dymkę wtykałam w zasadzie gdzie popadło: w truskawki, do zielnika, koło marchewek i pietruszek itp.
Fajnie było, bo potem po szczypiorek latałam sobie z nożyczkami to tu, to tam ...
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
2) aksamitki
"dobrze robią" warzywom korzeniowym i niektórym innym (podobno robalki ich nie lubią) - więc prawie że otoczyłam warzywniak aksamitkami. Ładnie na pewno, a czy skutecznie ...
Tak czy inaczej w tym roku obkupiłam się w taką ilość różnych nasion aksamitek, że chyba sama obwódka warzywniaka już nie wystarczy
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
W tym roku spróbuję zastosować:
"Truskawki dobrze rosną obok: cebuli, rzodkiewki, porów, sałatę, kapustnych oraz czosnku", więc w truskawki nawtykam może (oprócz zeszłorocznej cebuli) - jeszcze sałatę, por i rzodkiewkę. Sprawdzałam - im również towarzystwo truskawek nie przeszkadza...
No i ponoć koper też można wszędzie i na wszystko
Pokazałam kiedyś taką tabelkę szwagierce , jest ona nauczycielką matematyki w liceum, stwierdziła,że da to najzdolniejszym jako zadanie na 6.
Zaprotestowałam,żeby nie znęcała się nad uczniami...![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Zaprotestowałam,żeby nie znęcała się nad uczniami...
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Płodozmian dla początkującego laika ?
Z tego co mi wiadomo, to przykładowo ziemniak i pomidor nie wymaga płodozmianu. Więc czy waszym zdaniem mogę zrobić tak, że:
1 rok kukurydza
2 rok ziemniaki
3 rok ziemniaki
4 rok kukurydza
5 rok ziemniaki
6 rok ziemniaki
7 rok kukurydza
Dodam że nawożę grządki obornikiem każdego roku, czasem stosuję również wapno i nawóz zielony.
Czy taki płodozmian będzie prawidłowy?
Myślę też nad tym że może pomiędzy ziemniakiem a kukurydzą, to posiać czosnek. Dodam że mam dwa osobne zagony, myślę nad utworzeniem trzeciego i wtedy posiać na dwóch ziemniaki a na jednym kukurydzę, ewentualnie czosnek z ziemniakami. Czy to też będzie prawidłowo?
1 rok kukurydza
2 rok ziemniaki
3 rok ziemniaki
4 rok kukurydza
5 rok ziemniaki
6 rok ziemniaki
7 rok kukurydza
Dodam że nawożę grządki obornikiem każdego roku, czasem stosuję również wapno i nawóz zielony.
Czy taki płodozmian będzie prawidłowy?
Myślę też nad tym że może pomiędzy ziemniakiem a kukurydzą, to posiać czosnek. Dodam że mam dwa osobne zagony, myślę nad utworzeniem trzeciego i wtedy posiać na dwóch ziemniaki a na jednym kukurydzę, ewentualnie czosnek z ziemniakami. Czy to też będzie prawidłowo?
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Re: Sąsiedztwo roślin
Chyba jestem we właściwym wątku
Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy cukinia z czosnkiem to dobre sąsiedztwo? Mam na działce trochę półcienia i chciałam wykorzystać to miejsce, a że zarówno czosnek, jak i cukinia go znoszą, to może i zniosą swoje towarzystwo? Nigdzie niestety nie mogę znaleźć danych na temat ich wzajemnego oddziaływania![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy cukinia z czosnkiem to dobre sąsiedztwo? Mam na działce trochę półcienia i chciałam wykorzystać to miejsce, a że zarówno czosnek, jak i cukinia go znoszą, to może i zniosą swoje towarzystwo? Nigdzie niestety nie mogę znaleźć danych na temat ich wzajemnego oddziaływania
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Yvona
I jak ostatecznie wygląda uprawa cebuli z marchwią? Doświadczeni Ogrodnicy-Forumowicze piszą, że jest to dobre dla siebie towarzystwo, a tu, że jednak nie...
Oszaleć można..Proszę o porady http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Planow ... -30-a/str0
![;:60](./images/smiles/smile065.gif)
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Nie wiem jak cukinia z czosnkiem, ale cebulę z marchewką co roku sieję współrzędnie i nie mam problemu z połyśnicą i śmietką.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Yvona - czosnek z cukinią może być sadzony - są na siebie obojętne - przynajmniej tak podaje moja mądra książeczka w dziale uprawy współrzędnej
Czosnku nie sadź z fasolą, grochem i kapustą - mają na siebie negatywny wpływ.
A co do marchewki i cebuli - ja je sieję też współrzędnie - nie wpływają wzajemnie na swój wzrost, ale nawzajem się chronią przed robalami ;))
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
A co do marchewki i cebuli - ja je sieję też współrzędnie - nie wpływają wzajemnie na swój wzrost, ale nawzajem się chronią przed robalami ;))
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Yvona
Agulka11 dziękuję za informację
Nie mogę nigdzie znaleźć wiadomości nt. czosnku i jego "sąsiadów". Inne warzywa są bardziej dostępne
Czy mogę Cię wobec tego jeszcze prosić o info nt. cukinii i jej towarzyszy?