Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wierzba skupiona - Hakuro Nishiki,kiedy ciąć?
O to odważnie a ja się tutaj cackam z moimi, w takim razie też pójdą do ziemi
Paulina
Witam , posadziłem jesienią Hakuro i teraz na wiosnę puściła tylko listki na 2 gałązkach co widać na zdjęciach po lewej stronie a następnie uschły. Czy coś jeszcze z niej będzie czy wymienić ją na nowszy model Muszę wiedzieć co z nią robić bo planuje rabatę , położyć agrowłókninę a nie chce później tego wszystkiego rozgrzebywać do wykopania jej.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Przemarzło miejsce szczepienia , co zresztą widać po ciemniejszych miejscach , jako że ceny wierzb są niewielkie proponuje nową ..
Dzięki , też tak myślałem ale chciałem się upewnić, jutro pojadę po nową . Właśnie te 2 plamki się pojawiły nie dawno .
- markonix
pozostałą część , która ruszyła możesz ukorzenić i posadzić - będziesz miał krzaczek
moja wierzba puściła z pnia listki a na kopule tylko kilka listków się pojawiło. Czy to znaczy ze tez nie jest do odratowania? ?Jak mogę jej pomóc, by wyglądała ok
zaczarowana
- markonix
zuza to co rośnie z pnia należy oderwać ponieważ odbija podkładka , co do reszty możesz jeszcze poczekać i zobaczyć jak się będą rozwijać pozostałe gałązki . nawet jeśli puszczą nowe odnogi należy zastanowić się czy warto czekać ponieważ jeśli masz mało odrostów to dłuuuuugo będzie do siebie przychodzić i jeszcze może rosnąć tylko z określonej strony , więc może n ie być symetryczna ---- ja miałem taki przypadek i czekałem 3 lata zanim uzyskałem jakiś konkrety kształt , teraz po prostu od razu kupiłbym nową...
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
14 marca:
14 maja:
14 maja:
Piękne te Wasze drzewka. Ja też posiadam dwie hakurki. Sadziłam je w zeszłym roku. Czy teraz je przycinać , jak mają takie piękne kolory , czy się wstrzymać???
Chciałabym też się dowiedzieć jak ukorzenić takie drzewko. Czy wystarczy uciąć gałązkę i trzymać ją w wodzie żeby korzonki puściła?
Chciałabym też się dowiedzieć jak ukorzenić takie drzewko. Czy wystarczy uciąć gałązkę i trzymać ją w wodzie żeby korzonki puściła?
-
- ---
Ja wczoraj przyciąłem, bo te biało-różowe przyrosty przysychały, może za sucho ma?
ja w zasadzie to dbam by miały dostatecznie mokro jak teraz taka słoneczna pogoda. Codzienne podlewanie daje efekt. Ale co do przycinania to mi szkoda tych fajnych kolorowych listków...
-
- ---
Tylko, że właśnie ona sucho nie ma.
Ziemia zawsze jest wilgotna.
Ona rośnie w cieniu.
Ale odbiją nowe pędy, zagęści się, i będą znów kolorowe
Ziemia zawsze jest wilgotna.
Ona rośnie w cieniu.
Ale odbiją nowe pędy, zagęści się, i będą znów kolorowe