Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek niedźwiedzi

Post »

Nasiona będzie miał na pewno tylko patrz żeby Ci mrówki nie wyniosły. ;:108
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
WaldekM
100p
100p
Od: 30 gru 2010, o 15:49

Post »

Witam!
Oto mój kwitnący:
Obrazek

Kupiłem cebulki na allegro i tobie różo333 tak radzę. Nie pamiętam dokładnie ale zapłaciłem kilka złoty za dużą garść cebulek. Będziesz już na wiosnę miała dorosłe roślinki. A patrząc na ilość kwiatów będę miał sporo nasion do siewu. Ja kilka liści skonsumowałem. Są pyszne ze szczypiorkiem!
Pozdrawiam - Waldek
sirrah
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 23:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój sadzony jesienią ubiegłego roku nie raczył się pokazać :(
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Cieszy mnie że ta roślinka ma tylu fanów.Jest tego warta,to samo zdrowie. ;:63 Czy ktoś z Was już robił nalewkę z czosnku niedźwiedziego ??? ;:132
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Witam, anadorze :wit - czosnek przekwita, nie wiem tylko, czy zawiąże nasionka :wink: . Zobaczymy :roll: .
A ta nalewka z czosnku-jak ją przygotować ? ( I jak uzywać?) ;:36 ;:136
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Na pewno zawiąże owoce.I najlepiej zostaw niech się sam wysieje.
Nalewkę robię na wiosnę z nowych liści.ok połowę litrowego słoika zapełniam liśćmi czosnku pokrojonego w paski ,To zalewam wódeczką 40%ok 1-cm.nad liśćmi i odstawiam w ciemne miejsce na ok. 3-tygodnie.co jakiś czas mieszam.Po 3-ech tygodniach przelewam do ciemnej butelki . Ja piję łyżeczkę nalewki na setkę wody mineralnej co drugi dzień.Wszyscy z problemami krążenia ,nadwagą,sercem ,mogą częściej. Właściwości nalewki są obszernie opisane w intern.Polecam do przeczytania i na zdrowie, ;:136
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Bardzo się cieszę, że udało mi się kupić ten czosnek. Okazuje się, że i do nalewki się nadaje :) :wink: . Niestety z dwóch zakupionych cebulek (po 5 zł. za cebulkę), rośnie tylko jedna. Druga straciła listek. Ciekawa jestem, czy będzie rosła w nast. roku (jak lilia np.), czy już raczej się nie pojawi?
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Anadorze -dzięki za przepis na nalewkę. Myslę, że szczególnym jej wielbicielem będzie moj mąż, ponieważ "nabył" już - niestety - nadciśnienie. Pilnuję jego diety(powiedzmy)-jak jest w domu. A jak gdzieś "wybędzie" -to same niezdrowe paskudztwa zajada .... Ale ogólnie - bardzo lubimy czosnek, jako przyprawę, więc liściorki sie pozjada świeże, lub jako a'la pesto. Z bazylii własnoręcznie uprawianej w ogródku wyszło mi super, więc mysle, że czosnek też sie uda jako"pesto".
Życzę wszystkim smacznego !
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Kalmia pisze:Bardzo się cieszę, że udało mi się kupić ten czosnek. Okazuje się, że i do nalewki się nadaje :) :wink: . Niestety z dwóch zakupionych cebulek (po 5 zł. za cebulkę), rośnie tylko jedna. Druga straciła listek. Ciekawa jestem, czy będzie rosła w nast. roku (jak lilia np.), czy już raczej się nie pojawi?
Jeżeli nie przeschnie za bardzo to powinien wybić na wiosnę. ;:132
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

No właśnie ... było sucho i to bardzo :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Polecam wszystkim entuzjastom czosnku niedźwiedziego do przeczytania.
http://poznajziola.pl/ziola/czosnek-nie ... i-260.html
Darek67
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:45

Post »

Czy ktoś może pokazać jak wyglądają siewki czosnku niedźwiedziego?. Coś m wyszło w miejscu w którym siałem go wiosną, wprawdzie po ponad 2 miesiącach ale nie wiem czy to on czy jakieś chwasty.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Zdjęcie może później, bo w tej chwili n ie mam, dopiero muszę zrobić.
Generalnie siewki mają listki jak dorosłe, tylko w miniaturze.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Ależ proszę bardzo. Sieje się aż miło i sieweczki wychodzą bardzo chętnie...
Obrazek Obrazek Obrazek
Na tym ostatnim zdjęciu możesz porównać wielkość.
To są siewki, które pokazały się na wiosnę, po wysypaniu nasion przez czosnek osobiście, wtedy, gdy miał na to ochotę :wink:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

No to mi ulżyło, że czosnek niedźwiedzi jest chroniony w lesie (środowisku naturalnym), a niev w uprawie. Bo ja w najlepsze wykorzystuje ten z ogrodu. Kiedyś kupiłam doniczkę (CENA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) i po 2 latach mam kilka sporych kępkek. Wprawdzie sezon się skończył, ale po rozmnożeniu polecam zrobiony jak sałatka grecką, tylko z jakimś naszym regionalnym serem (bundzem lub podsuszoną pokruszoną bryndzą). Ostatnio miałam okazję zobaczyć jak wykorzystano z czosnku WSZYSTKO.:
- liście - sałatka "grecka" (bez dodatku sałat, ale ze sparzoną młoda pokrzywą),
- kwiaty - moczone w vinegrecie (utrzymywały jedrność, mimo umoczenia)
- łodyżki kwiatów - po rozprażeniu jako zagęstnik sosu mięsnego (na koniec trochę świeżych dla zmiany konsystencji)
Liście, mimo iz czosnek na dobre kwitł, nie były zdrewiałe.

Ponieważ lubię "paść się" w ogrodzie, ostatnio cieszyły mnie placki z kwiatami czarnego bzu. Niestety nie znalazłam akacji, która nie rosłaby przy drodze, a słyszałam, że ja też można jeść.

Czy wiecie co jeszcze z "chwastów" można zjeść i jak ?

Uwaga: jestem nowa na Forum.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”