Pomidorki koktajlowe - 1cz.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
Może im teraz grubieją łodygi, u swoich zauważyłam taki moment, że nie rosną ale wtedy grubiały im łodygi i mężniały. Skoro są już zalążki kwiatostanów to i doniczkę mają chyba odpowiednio większą?
Jest ciepło, wystawiaj ich na balkon a na noc bierz do domu. Tylko pierwszy raz nie na ostre słońce bo poparzy, zacieniuj trochę.
Jest ciepło, wystawiaj ich na balkon a na noc bierz do domu. Tylko pierwszy raz nie na ostre słońce bo poparzy, zacieniuj trochę.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Damorka dziękuję za odpowiedź
Dziś będę sadzić koktajlówki do wiaderek i doniczek, bo reszta już w gruncie od wczoraj. A mam jeszcze takie pytanko, dać im na spód wiadra obornika krowiego, czy może kurzego, czy w ogóle nic nie dawać???Czy do ziemi kupnej domieszać trochę piachu??? i czy mogą stać na południowym balkonie??? Przepraszam że tyle pytań na raz, ale to moja pierwsza przygoda z uprawą pomidorków w wiaderkach
Dziś będę sadzić koktajlówki do wiaderek i doniczek, bo reszta już w gruncie od wczoraj. A mam jeszcze takie pytanko, dać im na spód wiadra obornika krowiego, czy może kurzego, czy w ogóle nic nie dawać???Czy do ziemi kupnej domieszać trochę piachu??? i czy mogą stać na południowym balkonie??? Przepraszam że tyle pytań na raz, ale to moja pierwsza przygoda z uprawą pomidorków w wiaderkach
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madzik, ja swoim wszystkim pomidorom do gruntu dałam obornika przekompostowanego (bydlęcego) a to co mi zostało porozdzielałam do doniczek jak przesadzałam pelargonie, i służy im jak diabli;) wszystkie wyprodukowały pąki kwiatowe w przeciągu 10 dni;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
-
- 100p
KasiaPuk kurcze, mówiłam teściowi, że taki "przetrawiony" obornik będzie lepszy, a ten powiedział, że świeża kupa jest najlepsza, i takie mi do wiadra wrzucił mam nadzieję, że pomidorkom nic się nie stanie, bo są już posadzone
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Najważniejsze żeby "gołe" korzenie nie dotykały takiego świeżego kupska, bo to im ponoć może zaszkodzić. A zadziałać może trochę później, to wiem od mojego Teścia;) Nie martw się, podlewaj je dość obficie żeby mogły się trochę "przepłukać".
A tak nawiasem mówiąc, ja tu mam dookoła farmy i pola, ale krowy ani jednej nie widziałam odkąd tu mieszkam;) Farmyard manure mam prosto od krowy... z centrum ogrodniczego;)
A tak nawiasem mówiąc, ja tu mam dookoła farmy i pola, ale krowy ani jednej nie widziałam odkąd tu mieszkam;) Farmyard manure mam prosto od krowy... z centrum ogrodniczego;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
-
- 100p
KasiaPuk teściu wrzucił mi to na dno wiadra, a ja to przykryłam ziemią, także korzenie tego nie dotykają. Ja mieszkam z teściami, a oni trzymają krowę i kury, a teściu dodatkowo gołębie, także u mnie tego "cuda" jest pod dostatkiem
Witam!
Posadziłem w tym roku pierwszy raz pomidory malinowe Kapturek, czy ktoś z forumowiczów zna tą odmianę. Jaka ona jest. Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam. romekp
Posadziłem w tym roku pierwszy raz pomidory malinowe Kapturek, czy ktoś z forumowiczów zna tą odmianę. Jaka ona jest. Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam. romekp
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Moja maskotka ma już 10 pomidorków
1 grono z paczkami zrobiło się żółte i uschło-chyba uszkodzenie od firanki nastąpiło :-/
1 grono z paczkami zrobiło się żółte i uschło-chyba uszkodzenie od firanki nastąpiło :-/
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
moja ma 2 tylko, ale posadzona już do gruntu. Zobaczę co z tego wyniknie. Porobię zdjęcia w przyszłym tyg. pokaż swoją:) wrzuć fotkę:)
Pozdrawiam, Ania
Mam na balkonie sadzonkę pomidora koktajlowego, pani w ogrodniczym powiedziała mi że dobrze nadaje się na balkon (może to 'maskotka?).Ma nieco ponad 20cm i już ma kwiaty.Niestety nie zawiązują się mu owoce Chciałabym go przesadzić do większej donicy z ziołami ale nie wiem czy jest sens jeśli nie wyda owoców.Jak ręcznie można zapylić pomidora?Jego kwiaty mają takie zrośnięte pręciki tworzące 'rurkę' więc ręczne zapylanie jest utrudnione...
daj fotkę:)
poza tym Maskotka jest wiatropylna starczy potrząsnąć gałązką..
poza tym Maskotka jest wiatropylna starczy potrząsnąć gałązką..
Pozdrawiam, Ania
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
No to moja maskotka
sadzona 28.02
od miesiąca gdzieś spokonie już owoce posiada..
zdjęcie jest 1 grona-ma 2 oboecnie (jedno się uszkodziło kolejne się tworzą)
Ta jest przeznaczona do hodowli doniczkowej w domu na oknie, abym miała pomidorki w domu bez przymusu pędzenia na działkę jak nas najdzie ;)
Nie widać za bardzo ale za górnymi pomidorkami z tyłu są jeszcze 2..
łącznie 8 szt
Jeden już taki "wielgus"
sadzona 28.02
od miesiąca gdzieś spokonie już owoce posiada..
zdjęcie jest 1 grona-ma 2 oboecnie (jedno się uszkodziło kolejne się tworzą)
Ta jest przeznaczona do hodowli doniczkowej w domu na oknie, abym miała pomidorki w domu bez przymusu pędzenia na działkę jak nas najdzie ;)
Nie widać za bardzo ale za górnymi pomidorkami z tyłu są jeszcze 2..
łącznie 8 szt
Jeden już taki "wielgus"
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
Aniu w jak dużej doniczce trzymasz te pomidorki?