Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 4cz.

Post »

Ale mnie wkurzają ostatnio krety... o ile na trawniku spokój, to pół warzywnika mi przeryły! I ryją praktycznie codziennie :x
Ta pułapka wygląda ciekawie, wydaje mi się, że kret może ją zapchać ale na inne stwory powinna działać.
Pozdrawiam, Maciek.
Arcykot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2007, o 20:35

Post »

Pawel Woynowski pisze:To masz dwie możliwości, nabyć łownego kota, i wypuszczać go na noc do ogrodu :wink: , lub nabyć kilka pułapek na nornice np. coś takiego- http://zwalczaj-szkodniki.pl/pulapka-no ... -p-26.html

Zastanawia mnie jedynie głębokość na jakiej występują te tunele, piszesz że do 30 cm, to mi wygląda na tunele kretów.
Nornice budują tunele tuż pod powierzchnią, są one niekiedy wyraźnie widoczne, usypując na powierzchni spłaszczone kopce.
Można sprawdzić czyj to tunel, przekopując go na odcinku dłuższym niż 1m, jak zostanie odbudowany to znaczy że to tunel nornicy, krety tuneli nie odbudowują.
Nawet ciekawa ta pułapka chyba ją wyprobuje
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po dwukrotnym wysypaniu proszku w korytarze, którymi przemieszczały się nornice, a było to na początku i w połowie kwietnia w chwili obecnej nie stwierdziłem bytności na mojej działce tych "przeuroczych" stworzonek. Mam nadzieję, że ich nieobecność jest z powody wysypanego środka, a nie ich wędrownego trybu.
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!

No więc i ja dołączę się do grona walczących z kretami i resztą innych żyjątek. Od paru tygodni pojawiały się u mnie w ogrodzie gdzieniegdzie kopce kreta, ale jakoś zbytnio się tym nie przejmowałam, rozkopywałam je i tyle. Teraz niestety przeniósł się on (no właśnie, czy to na pewno on??) na moją grządkę w świeżo zasiane nasionka i posadzone sadzonki ;:110 Te kopce są jednak inne, mniejsze niż poprzednie, jest ich więcej, położone są bliżej siebie, niekiedy w odległości 20-30 cm. Dziś na powierzchni 6m x 20m rozkopałam z 20 takich kopczyków ;:223 Tunele położone są na głębokości może 20 cm.. Sama już nie wiem czy to kret czy nornica.. Za poradą teściowej wsypałam do tuneli ząbki czosnku i trochę ziarenek trutki na krety (nie pamiętam nazwy), ale nie sądzę, żeby podziałały, zwłaszcza ten czosnek, gdyż kopce były również pomiędzy moim jesiennym czosnkiem. Aksamitki też na nie nie działają, kopce były też między nimi..

Przeczytałam już wszystkie wątki na forum i dopiero zaczynam moją walkę z tymi zwierzątkami, mam nadzieję, że szybko przeniosą się w inne miejsce, gdyż przeraża mnie wizja "walki z wiatrakami", którą niektórzy z Was tutaj opisują :wink:
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety siatkę taką do ociepleń coś u mnie przegryzło i wyjadlo sobie ze smakiem cebulki tulipanów. :evil: Do cebulek posadzoneych w koszyczku dostalo się toto górą, nad samym rantem koszyczka a jednak pod ziemią ;:223 Co za podła bestia!
Pozdrawiam Ida
astronom48
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2011, o 10:53

Pomocy! Krety atakują!

Post »

Z racji, że to mój pierwszy post na forum chciałbym wszystkich serdecznie powitać. Mój problem zaczął się w połowie marca kiedy temperatura wyniosła powyżej 5st. Kret zaczął mi ryć podwórze tak, że teraz mam istny poligon. Na początku puszki założone na żelaznych prętach. Później kupiłem odstraszacz jednak nie zdał on egzaminu. Wczoraj kupiłem coś takiego: http://zmoderowano.pl/regulamin_forum_§ 4-8.html
Czytałem o tym i każą zakładać takie pułapki w głównym korytarzu gdzie kret chodzi najczęściej. Jak znaleźć taki korytarz? Może znacie inne sposoby na usunięcie kreta z ogrodu? (L)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Pomocy! Krety atakują!

Post »

Spaliny wprowadzone do korytarzy kreta , najlepiej z mało sprawnego silnika dwusuwowego (bo zawiera dużo tlenku węgla) może nawet całkowicie pozbyć się na dłuższy czas .
astronom48
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A co możesz powiedzieć o pułapce, którą podlinkowałem?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Są tam mechaniczne pułapki i dźwiękowe , to już wolę zalewanie wodą , bo ja stosuję zalewanie i zamulanie korytarzy, a wówczas z braku powietrza kret zaczyna się dusić i zaczyna ryć nad powierzchnią ,a nawet wychodzi na wierzch i w ten sposób go wyłapuję , nawet kilkadziesiąt w sezonie.
astronom48
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok spróbuję. Tylko mam lać wodę dopóki kret nie wyjdzie na powierzchnie? Ile to może trwać?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nie ciągle, tylko mu zalać i zamulić korytarze ziemią, a potem po jakimś czasie, a nawet po kilku minutach ,gdy zacznie ryć ,to wodą go zmuszam wyjścia na powierzchnię . I tak do skutku jeśli nie dziś ,to za dzień , a woda wygrywa , bo kret musi oddychać powietrzem.
astronom48
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To ma sens :D Dzięki spróbuję(L)pzdr
astronom48
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony