Wierzba japońska 'Hakuro Nishiki'- choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: żółknące drzewko
Witaj Aniu, tę wierzbę ja tnę 2-3 razy w roku , i to mocno, wtedy ma zdrowe listki i pięknie rośnie.
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: żółknące drzewko
Krzyśku, Tadeuszu, dziękuję - w takim razie będzie cięcie ;)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Witam,
od około 8 lat posiadam w swoim ogrodzie wierzbę Hakuro Nishiki.
Jak dotąd drzewko wyglądalo niezwykle okazale każdego lata.Dzięki cięciu utrzymywałam piękna kulista i gęsta koronę.
Wierzba dobrze znosiła mroźne zimy.
W tym roku ku mojemu wielkiemu smutkowi nie widać żadnych paków na galazkach, większośc z nich jest sucha.Grube pędy jakby nie do końca suche ale na nich również brak paków.
Jedyne zycie jakie zaobserwowalam na tym drzewku to odbijające pędy u dołu pnia:(
Czy jest jeszcze szansa aby korona ożyła? może jakieś radykalne cięcie?
Bardzo prosze o parody.
z góry dziękuję
od około 8 lat posiadam w swoim ogrodzie wierzbę Hakuro Nishiki.
Jak dotąd drzewko wyglądalo niezwykle okazale każdego lata.Dzięki cięciu utrzymywałam piękna kulista i gęsta koronę.
Wierzba dobrze znosiła mroźne zimy.
W tym roku ku mojemu wielkiemu smutkowi nie widać żadnych paków na galazkach, większośc z nich jest sucha.Grube pędy jakby nie do końca suche ale na nich również brak paków.
Jedyne zycie jakie zaobserwowalam na tym drzewku to odbijające pędy u dołu pnia:(
Czy jest jeszcze szansa aby korona ożyła? może jakieś radykalne cięcie?
Bardzo prosze o parody.
z góry dziękuję
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Re: Wierzba Hakuro Nishiki
jeśli pozostałe pędy i zasadnicze miejsce szczepienia są już szare i bez życia to już nic z tego nie będzie, upewnij się przytnij pędy o 2 cm jeśli są suche, to koniec.
Pędy korony przyciełam naokoło 10 cm i nie są szare...czy o tej porze jest szansa żeby zaczeły jeszcze puszczac listki?
Na dzień dzisiejszy zero paków w koronie:(
Na dzień dzisiejszy zero paków w koronie:(
Jak masz ją od 8 lat, nie była przesadzana i dalej nie ma listków to już raczej po ptokach...
Re: Wierzba Hakuro Nishiki - choroby i szkodniki
A ja dziś przycięłam moją wierzbą i trochę się martwię, bo centralnie na środku (w przekroju) niemal każda gałązka ma rdzawy punkt; reszta tkanki jest jasna. Czy to jakas choroba grzybowa?
Re: Wierzba japońska Hakuro Nishiki
Bardzo proszę o pomoc...
Byłam zmuszona przesadzić starą wierzbę japońską. Na nowym miejscu wszystkie liście jej uschły po około 2 -3 tyg. od przesadzenia. Zielonych jest tylko kilka gałązek od dołu (wierzba ma formę krzewu).
Czy istnieje jakaś szansa, że drzewko odchoruje i się przyjmie?
Co mogę zrobić by mu pomóc?
Teraz jest jakieś 1,5 miesiąca po przesadzeniu.
Będę wdzięczna za rady!
Byłam zmuszona przesadzić starą wierzbę japońską. Na nowym miejscu wszystkie liście jej uschły po około 2 -3 tyg. od przesadzenia. Zielonych jest tylko kilka gałązek od dołu (wierzba ma formę krzewu).
Będę wdzięczna za rady!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2012, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam problem kilkuletnią z wierzbą hakuro na pniu. Jej liscie robią się czarne jakby miały smołę na sobie. I na dodatek pień jest bardzo brzydki. Wierzba była pryskana środkiem przeciwgrzybicznym dwa razy na wiosne. Prosze o pomoc.
[img=http://img809.imageshack.us/img809/387/p7021031.th.jpg]
[img=http://img210.imageshack.us/img210/108/p7021035.th.jpg]
[img=http://img692.imageshack.us/img692/8113/p7021029.th.jpg]
[img=http://img809.imageshack.us/img809/387/p7021031.th.jpg]
[img=http://img210.imageshack.us/img210/108/p7021035.th.jpg]
[img=http://img692.imageshack.us/img692/8113/p7021029.th.jpg]
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
Na tych zdjęciach widać niestety tylko tło, a nie liście - nie sposób ocenić co to. Jeśli grzyb, to nawet skuteczny oprysk nie "naprawi" już zaatakowanych liści. Ważne czy te świeżo wypuszczane, po oprysku, dalej są zainfekowane (nie widać). Jeśli nie - przyjąłbym, że oprysk był skuteczny, ew. pousuwałbym te stare, zainfekowane. Oprysk należało zapewne powtórzyć po 2 tygodniach, a jeśli nie był powtórzony, zrobiłbym to nawet profilaktycznie teraz.
Co do pnia to nie wiem - czy takie porosty miałyby być sygnałem alarmowym? Do takich należą na pewno grzyby, świadczące o tym że pień próchnieje, kora się odspaja itp. Ale porosty? Może ktoś jeszcze się wypowie...?
Co do pnia to nie wiem - czy takie porosty miałyby być sygnałem alarmowym? Do takich należą na pewno grzyby, świadczące o tym że pień próchnieje, kora się odspaja itp. Ale porosty? Może ktoś jeszcze się wypowie...?
gruubas
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Za późno była przesadzona.Odchoruje i przeżyje.Zasada z liściastymi jest taka ,ze jeżeli skracamy korzenie to górę również musimy skrócić.Góra musi być równoważna z dołem.amaryll pisze:Bardzo proszę o pomoc...
Będę wdzięczna za rady!
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 kwie 2011, o 13:51
Witam,
około marca przycięłam swoje hakurki, jedna ładnie rośnie, natomiast u drugiej świeżo wypuszczone listki zaczęły brązowieć i zasychać a pędy jakby czerniały...
Proszę o poradę lub jakieś sugestie co robić. Dodam, że obie były profilaktycznie pryskane miedzianem.
około marca przycięłam swoje hakurki, jedna ładnie rośnie, natomiast u drugiej świeżo wypuszczone listki zaczęły brązowieć i zasychać a pędy jakby czerniały...
Proszę o poradę lub jakieś sugestie co robić. Dodam, że obie były profilaktycznie pryskane miedzianem.
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moją jest to samo.