Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Witam. W tym roku na moim astrophytum który wcześniej był zielony, na brzegach zrobił się brązowy. Zaznaczyłem strzałkami. Nie jest jakiś miękki czy coś, a już taki jest od kilku miesięcy. Na początku myślałem że zgnije, ale jednak nie. I co to za gatunek?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Brawa roślinki wskazuje na dużą ilość słonka, którą w tej chwili otrzymuje. Ale to dobrze. Jak minie trochę czasu i astrofytum przyzwyczai się do słonka to wróci mu bardziej zielony kolor.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
A jaki to gatunek? Spytam od razu tutaj
Dostałem dzisiaj kaktusa takiego jak na zdjęciach. Czy to efekty to oparzenie czy coś innego. Ma podłoże nie do kaktusów na pewno, jakaś ziemia ogrodowa i chyba tyle. Podłoże mu zmienie jak najszybciej.
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wielki32 - to wygląda jak zasklepione rany.
pawel060 - to chyba Astrophytum ornatum
pawel060 - to chyba Astrophytum ornatum
Pozdrawiam, Aleksander
To czemu nie ma kolców, od początku nie ma, a chyba mam go rok A tak prawdę mówiąc to nie za bardzo mi pasuje ta nazwa, ale możliwe bo trochę podobny jest.moritius pisze: pawel060 - to chyba Astrophytum ornatum
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kaktusy mają ciernie a nie kolce. Moim zdaniem to jest jakaś bezcierniowa forma Astrophytum capricorne lub hybryda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Jakoś nigdy nie mogę się przyzwyczaićblabla pisze:Kaktusy mają ciernie a nie kolce. Moim zdaniem to jest jakaś bezcierniowa forma Astrophytum capricorne lub hybryda.
Możliwe że to ten co podałeś. Dzięki
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Moim zdaniem Astrophytum to zdecydowanie A. capricorne. Z czasem z wierzchołka rośliny wraz ze wzrostem powinny wyrosnąć ciernie.
Co do ferokaktusa to proponowałbym zmienić substrat na bardziej przepuszczalny. Ta ziemia w której rośnie nie za bardzo się nadaje...
Co do ferokaktusa to proponowałbym zmienić substrat na bardziej przepuszczalny. Ta ziemia w której rośnie nie za bardzo się nadaje...
Pozdrawiam, Darek.
Kaktus już wyciągnięty z tej ziemi i będzie wsadzony do ziemi w takiej co ma być.darekcn42 pisze: Co do ferokaktusa to proponowałbym zmienić substrat na bardziej przepuszczalny. Ta ziemia w której rośnie nie za bardzo się nadaje...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2011, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mój kaktus co jakiś czas robi się pomarszczony i zaczyna się "wyginać". Z czasem wraca do normy mimo, że nie zmieniam częstotliwości podlewania niczym też nie nawożę. Co to może być?
Poznam Regulamin Forum
- moniaaaa
- 100p
- Od: 20 mar 2011, o 11:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ponownie zwracam się z prośbą o pomoc!
Na moim kaktusie pojawiły się małe białe robaczki - nie było ich dużo więc usunęłam je mechanicznie
z nadziemnej części roślinki czy powinnam jeszcze sprawdzić korzenie i dodatkowo czymś spryskać w celu zabicia jajeczek?
Kaktus stoi wraz z innymi jednakże tylko na nim się pojawiły, odizolować go od reszty? Jeżeli tak to na jak długo?
Na moim kaktusie pojawiły się małe białe robaczki - nie było ich dużo więc usunęłam je mechanicznie
z nadziemnej części roślinki czy powinnam jeszcze sprawdzić korzenie i dodatkowo czymś spryskać w celu zabicia jajeczek?
Kaktus stoi wraz z innymi jednakże tylko na nim się pojawiły, odizolować go od reszty? Jeżeli tak to na jak długo?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Pozdrawiam
Monika!
- moniaaaa
- 100p
- Od: 20 mar 2011, o 11:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuje, w takim wypadku idę walczyć z tym paskudztwem!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Pozdrawiam
Monika!