Podkaszarka spalinowa

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
kamilwojcik3
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Chce kupić podkaszarke spalinową do wykaszania wysokiej trawy chwastów z tyłu domu, rowów i nie tylko. Miałaby ona kosić tak mniej więcej 30 minut co 2-3 tygodnie.
Co byście polecili w miarę rozsądną cenę ale aby sprzęt był dobry (aby dało się dokupić do niego części jak odmówi posłuszeństwa :P )
Czy ten stihl ( Stihl FS 87 )nie będzie zasłaby??? A może jakaś inna firma/kosa równie trwała i dobra?
Aby było jasne - chce kupić kose na kilka lat a nie na rok i kosz więc interesuje mnie coś wmiare dobrego (myśle że 1300zł to maxx jakby była tańsza to dobrze :D )
Dziękuje Pozdrawiam

P.S co sądzicie o tych kosach po 300-500zł na allegro typu eurotec, falon-tech czy power-mat (one mają podobno po 4-5KM)
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jaka Podkaszarka? Czy Stihl FS 87 da rade? Co polecacie?

Post »

kamilwojcik3 pisze:P.S co sądzicie o tych kosach po 300-500zł na allegrooo typu eurotec, falon-tech czy power-mat (one mają podobno po 4-5KM)
Mam taką pierwszy sezon, więc o trwałości nie mogę wiele powiedzieć, bo do tej pory chodziła w sumie może 2 godziny.
Jak chodzi o funkcjonalność nie mam zastrzeżeń, co prawda naczytałem się o wibracjach, ale u mnie się to nie potwierdziło.
Moja kosa na NAC WLBC 430. W razie czego dostęp do części jest.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
kamilwojcik3
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

MarcinBrz pisze:Moja kosa na NAC WLBC 430.
Ale kolego nac to jest chyba dobra firma. :D
A jak z jej mocą? Czy daje rade/co nią kosisz? Próbowałeś na zaroślach chwastach?
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Rzeczywiście mam szczęście do tej firmy, co nie zmienia faktu, że to "chińszczyzna", kosztuje w granicach 400-450 zł.
Jak chodzi o moc, to na oko ma deklarowane przez producenta 1,7 KM. Koszę nią co się da ;) Od niezbyt wysokiej trawy, po stare, zdrewniałe chwasty. Chyba najpoważniejszą rzeczą do tej pory były stare krzaki porzeczek. Po założeniu noża nawet nie poczułem, że je wyciąłem.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
kamilwojcik3
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

czyli twierdzisz ze moc jest ok -daje rade we wszystkim- zaczyna mi sie podobać :)
baryo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2011, o 10:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem czy jest sens kupować podkaszarke z 1,7KM za 500 zł, skoro za 800 masz już kosiarkę spalinową z 5KM: kosiarka-spalinowa leader 500bs naped prawda?
kamilwojcik3
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kolego jakbym chciał kosiarke to nie pisałbym tematu jaką podkaszarke kupić tylko jaką kosiarke kupić. I jeszcze jedno nie wszędzie da się wykosić kosiarką - kosiarke już mam więc chcę kupić podkaszarke :roll:
scuff
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2010, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdecydowanie, na ok. pół godziny koszenia dwa razy w miesiącu nie jest za słaby, a wręcz za mocny. Mogę ten sprzęt polecić zdecydowanie. Używam częściej niż dwa razy na miesiąc do koszenia sadu i złego słowa nie mogę powiedzieć, a wręcz przeciwnie.
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Wczoraj wlazłem z kosą w duże, zdrewniałe pokrzywy i jakieś zarośla, więc mogę coś więcej powiedzieć. Mimo upału kosa zniosła tą próbę bez zastrzeżeń, a chodziła praktycznie bez przerwy dłużej, niż zaleca producent. Nie kosiłem na całym gazie, mimo to udało się wszystko ściąć. Większość poszła żyłką (okrągła Oleo-Mac 2,4 mm), tylko do krzaczorów założyłem nóż.
Spalanie jak do tej pory wyszło niecałe 2 l na godzinę. Nie wiem, czy to dużo, czy mało, bo nie mam porównania.
Zaczynam się coraz bardziej przekonywać do tego urządzenia. I pomyśleć, że jeszcze do niedawna byłem zwolennikiem jedynej słusznej ręcznej kosy ;)
Jednak żeby nie było za ciekawie, to wyszły też pewne mankamenty - przy zalecanej mieszance 1:25 na plastiku osłaniającym tłumik widać minimalne ślady oleju. Świadczy to IMO o zbyt asekuracyjnym podejściu producenta. Oczywiście po dotarciu przejdę na mieszankę 1:30.
Druga sprawa to urwany klucz imbusowy z fabrycznego zestawu. Akurat dla mnie to nie problem, bo mam swoje porządne narzędzia, ale dla kogoś kto takich nie posiada może to być niemiła niespodzianka.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
kamilwojcik3
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To ja jednak kupie Nac Myśle że nie ma sensu wydawać 1600zł na kose bo poco- kUPIE za 500 i będzie mocniejsza od tej za 1600zł :)
MarcinBrz- przekonałeś mnie do tej kosy
W przyszłym tygodniu zamówie taką : podkaszarka nac wlbc 520b-tarcza-zylka
kamilwojcik3
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam Kupiłem kose. Dzisiaj przyszła.

Troszke kosiłem (ale tak delikatnie bo trzeba ją troche dotrzeć i nie dawałem na pełnym gazie) i jest nawet nieźle. Miałem problem jak założyć na siebie szelki ale jakoś sie "oplątałem" :D Mam jeszcze takie pytanie: Jaka żyłkę kupić aby kosiłe najlżej. Razem z kosą kupiłem profesjonalna zylkę gwiazdka do kos3mm z usa
Czy ona będzie dobra?
I jeszcze jedno Mam olej stihl - od piły czy mogę go lać do mieszanki do kosy?
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Kiedy zużyłem oryginalną żyłkę, kupiłem zieloną Oleo-mac 2,4 mm. Jak mam być szczery, to nie widzę różnicy.
3 mm to może być trochę za dużo, ale spróbuj ;)
Olej może być, pamiętaj o proporcji 1:25.
Miałem problem jak założyć na siebie szelki ale jakoś sie "oplątałem"
Ja też, do tej pory nie wiem, czy dobrze je zakładam :lol:
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
kamilwojcik3
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ups... jak to 1:25 Na kosie pisze 1:40 -czyzbym nalał mało oleju :roll: ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”