Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Ja mam "pecha" bo pokrzywy u mnie brak, muszę jej szukać w okolicy. Aby jednak równowaga w przyrodzie była -skrzypu mam sporo
Forumowiczka Kasia...;)
caterina - zazdroszczę Tobie skrzypu, sam jeszcze u siebie nie widziałem . Przynajmniej pokrzyw mam dużo, aczkolwiek wolałbym zrównoważoną ilość skrzypu i pokrzyw. Gnojówka pod dynie już się robi.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie ziemia zasadowa i rośnie coś, co bardzo przypomina skrzyp polny jaki pamiętam z dzieciństwa z zabaw na łące (w Polsce), ale jednak nie jest takie samo. Myślicie, że może być ?
Nie znajduję, a może nie było napisane... ile dyniek da jedna roślina Hokkaido ? jeśli jej pozwolić rosnąć jak sama chce - nie obcinać jej niczego, co najwyżej zapylać.
Wysiałam nasionka Atlantic jakie mi podesłała Ania po katastrofie z traktorzystą (jeszcze raz dziękuję ! ) i wzeszły co do jednego. Mam w domu 8 sadzonek Atlantic i szwagierka, której jednak oddałam część nasion, też chwali się wschodami 100%.
Natomiast Hokkaido wzeszły mi dwa, reszta zrobiła się czarna i mięciutka. Podejrzewam, że miały zbyt chłodno. Poprzednio wszystko kiełkowałam na kaloryferach i nic nie zbutwiałao. A teraz palimy mało i chociaż stały przy samym kominku to miały około 18-20 stopni. No i tak się zastanawiam właśnie nad tym, jak zagospodarować Atlantiki (bo zakładam, że mniejsze niż 60 kg nie porosną ) oraz ile dyniek da Hokkaido bo naczytałam się o niej tyle dobrego, że już się nie mogę doczekać dyniek.
Nie znajduję, a może nie było napisane... ile dyniek da jedna roślina Hokkaido ? jeśli jej pozwolić rosnąć jak sama chce - nie obcinać jej niczego, co najwyżej zapylać.
Wysiałam nasionka Atlantic jakie mi podesłała Ania po katastrofie z traktorzystą (jeszcze raz dziękuję ! ) i wzeszły co do jednego. Mam w domu 8 sadzonek Atlantic i szwagierka, której jednak oddałam część nasion, też chwali się wschodami 100%.
Natomiast Hokkaido wzeszły mi dwa, reszta zrobiła się czarna i mięciutka. Podejrzewam, że miały zbyt chłodno. Poprzednio wszystko kiełkowałam na kaloryferach i nic nie zbutwiałao. A teraz palimy mało i chociaż stały przy samym kominku to miały około 18-20 stopni. No i tak się zastanawiam właśnie nad tym, jak zagospodarować Atlantiki (bo zakładam, że mniejsze niż 60 kg nie porosną ) oraz ile dyniek da Hokkaido bo naczytałam się o niej tyle dobrego, że już się nie mogę doczekać dyniek.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
pomoc w sprawie agrowłókniny
Bardziej doświadczonych ogrodników proszę o radę... W tym roku ogarnęło mnie lenistwo (i niecierpliwość;-)) i posadziłam moje dyniowate (dynia, cukinia itp.) z rozsady do gruntu na czarnej agrowłókninie (przeciw chwastom) w wyciętych otworach. Rozsady w momencie sadzenia miały 3 tygodnie i były dość małe ale popełniłam mały błąd i wysiałam je do nieco zbyt małych doniczek i dlatego poszły do gleby ok. 5 maja (ale już po przymrozkach), kilka dni były jeszcze okrywane agrowłókniną na noc. Dostały też nawóz (ogólno-warzywny) po tygodniu. I od wsadzenia praktycznie nie rosną i nie wyglądają zbyt zdrowo tzn. są wybarwione na jaśniejszy niż powinny zielony, gdzieniegdzie liście są przyżółcone (spalone słońcem?). Są doglądane, podlewane... Wina agrowłókniny pod spodem (nagrzewanie i odbijanie słońca, może dyniowate nie nadają się na agrowłókninę???) czy zbyt wczesnego wysadzenia (faza 2 liści właściwych)?
Liczę na na pomocną dyskusję, będę wdzięczna.
Liczę na na pomocną dyskusję, będę wdzięczna.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja swoje dynie posadziłam w sobotę do skrzyń:Justynkę i Giganta.Do gruntu wsadziłam sadzonkę dyni piżmowej,a obok posiałam po jednym nasionku.Dzisiaj byłam zobaczyć ,czy mimo zimna ,nic jej się nie stało.Sadzonki stoją Mam nadzieję,że przyjmą się i będę miała śliczne dynie
Asia
Asia
Też zostałem przez coś takiego zmylony - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=42908 . W moim przypadku to przytulia czepna.Tula pisze:U mnie ziemia zasadowa i rośnie coś, co bardzo przypomina skrzyp polny jaki pamiętam z dzieciństwa z zabaw na łące (w Polsce), ale jednak nie jest takie samo. Myślicie, że może być ?
Jestem ciekaw jak wygląda półkrzaczasty pokrój dyni bezłupinowej "Miranda". Mam nadzieję na dużą ilość pestek, podobno pyszne są prażone na słodko, słono lub ostro.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
A nie nie, to nie to. Moje to do złudzenia skrzyp przypomina. A to czepliwe dziadostwo to też tu rośnie, może nie dokładnie to samo, ale równie upierdliwe. Ja te młode "niby skrzypy" u mnie to nawet z siewkami sosny pomyliłam... ale w dotyku były miękkie.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Tula to może być skrzyp błotny, inny rodzaj, w przeciwieństwie do zwykłego podobno trujący - ale nie wiem na ile to prawda. http://commons.wikimedia.org/wiki/Equisetum_palustre Ma charakterystyczne te pojemniczki z zarodnikami również na końcach miotełek.
Ta przytulia fantastycznie odchwaszcza mi kawałeczek ziemi pod płotem, normalnie chętnie bym pozbierała nasiona i wysiała na jesieni, wyrywa się to łatwo, nie licząc trudności z odczepieniem z rękawiczek. Ale zakłada się lateksy i wio;D
Eryk-kun: Miranda nie powala ilością pestek, ale faktycznie są fajne, łupinka symboliczna. Pęd miał ok 1,5 metra, po prostu był krótszy niż u innych dyń. Radzę je wypatroszyć od razu po zbiorze, bo bardzo łatwo się psują, to nie jest dynia stworzona do przechowywania. Miąższ słodkawy ale poza tym marny. Z 1 sztuki miałam 2 dynie, z czego tylko 1 dojrzała. Jeśli dynia uszkodzi się na polu, duże prawdopodobieństwo że sfermentuje, trzeba uważać podkładając pod owoce np płytkę, żeby jej głęboko niechcący nie zaciąć. Z 1 dyni miałam ok 0,5 szklanki pestek, suszonych.
Ta przytulia fantastycznie odchwaszcza mi kawałeczek ziemi pod płotem, normalnie chętnie bym pozbierała nasiona i wysiała na jesieni, wyrywa się to łatwo, nie licząc trudności z odczepieniem z rękawiczek. Ale zakłada się lateksy i wio;D
Eryk-kun: Miranda nie powala ilością pestek, ale faktycznie są fajne, łupinka symboliczna. Pęd miał ok 1,5 metra, po prostu był krótszy niż u innych dyń. Radzę je wypatroszyć od razu po zbiorze, bo bardzo łatwo się psują, to nie jest dynia stworzona do przechowywania. Miąższ słodkawy ale poza tym marny. Z 1 sztuki miałam 2 dynie, z czego tylko 1 dojrzała. Jeśli dynia uszkodzi się na polu, duże prawdopodobieństwo że sfermentuje, trzeba uważać podkładając pod owoce np płytkę, żeby jej głęboko niechcący nie zaciąć. Z 1 dyni miałam ok 0,5 szklanki pestek, suszonych.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hejho Ja z wysadzaniem do gruntu celuję na środę, przygotowałam ziemię i mam nadzieję, że nic nie zepsuje moich planów.
Caterino, dynię Stripetti będę miała symbolicznie, by dać szansę makaronowym, czytałam dużo pozytywnych opinii, oczywiście pochwalę się swoją, subiektywną Strona o naturalnych środkach bardzo przydatna, dzięki:) Rozglądałam się ostatnio za żywokostem, wygląda znajomo, a teraz nie mogę go namierzyć, czytałam, że gnojówka z pokrzywy i żywokostu właśnie (1:1) to mega zastrzyk dla dokarmienia warzyw i roślin. Poza tym nie pisałaś nic o swoich odmianach...
Słuchajcie, w kwestii domysłów lub podobieństwa roślin... nie domyślamy się, ma być stuprocentowa pewność, że dana roślina jest tą rośliną i żadną inną, choć spokrewnioną, w innym przypadku możemy zaszkodzić i warzywom i sobie.
Wracając do dyń, ktoś kiedyś słusznie powiedział lub napisał, że dynie nie są warzywami dla minimalistów i tego trzeba się trzymać, w miarę możliwości oczywiście. Dynie, to warzywa wymagające, dla optymalnego rozwoju potrzebują: trochę wilgoci, dużo ciepła, sporej dawki składników odżywczych i dużo miejsca, a przy tym jeszcze szklankę myśli i serca
Jeśli chodzi o plenność, to wiele zależy od nasion, warunków jakie zapewnimy roślinom i czynników zewnętrznych jak pogoda np, ale Hokkaido powinna oddać ok 4 owoców.
Jeśli chodzi o mączniaka, to dobrze działa podsypywanie roślin popiołem drzewnym lub gnojówka skrzypowa, choćby ta z linka Cateriny.
Caterino, dynię Stripetti będę miała symbolicznie, by dać szansę makaronowym, czytałam dużo pozytywnych opinii, oczywiście pochwalę się swoją, subiektywną Strona o naturalnych środkach bardzo przydatna, dzięki:) Rozglądałam się ostatnio za żywokostem, wygląda znajomo, a teraz nie mogę go namierzyć, czytałam, że gnojówka z pokrzywy i żywokostu właśnie (1:1) to mega zastrzyk dla dokarmienia warzyw i roślin. Poza tym nie pisałaś nic o swoich odmianach...
Słuchajcie, w kwestii domysłów lub podobieństwa roślin... nie domyślamy się, ma być stuprocentowa pewność, że dana roślina jest tą rośliną i żadną inną, choć spokrewnioną, w innym przypadku możemy zaszkodzić i warzywom i sobie.
Wracając do dyń, ktoś kiedyś słusznie powiedział lub napisał, że dynie nie są warzywami dla minimalistów i tego trzeba się trzymać, w miarę możliwości oczywiście. Dynie, to warzywa wymagające, dla optymalnego rozwoju potrzebują: trochę wilgoci, dużo ciepła, sporej dawki składników odżywczych i dużo miejsca, a przy tym jeszcze szklankę myśli i serca
Jeśli chodzi o plenność, to wiele zależy od nasion, warunków jakie zapewnimy roślinom i czynników zewnętrznych jak pogoda np, ale Hokkaido powinna oddać ok 4 owoców.
Jeśli chodzi o mączniaka, to dobrze działa podsypywanie roślin popiołem drzewnym lub gnojówka skrzypowa, choćby ta z linka Cateriny.
Saris, agrowłóknina pod dynie jak najbardziej się nadaje. Daj swoim dyniom jeszcze chwilkę, widać muszą "odchorować" przesadzenie, a jeśli nic się nie poprawi to wtedy będziemy się wszyscy zastanawiać co jest nie tak. Tak sobie jeszcze myślę czy korzeni im nie uszkodziłaś przy sadzeniu?
Forumowiczka Kasia...;)
Wegetarianko co do odmian to pojawiło się u mnie w tym roku kilka nowych Jutro zamierzam rozpocząć sadzenie.
Forumowiczka Kasia...;)
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Moje hokkaido miało chyba z 10 owoców dojrzałych w momencie jak je mróz ściął.. Pamiętam, bo ze 3 zjedliśmy jako wczesne, kolejne 2 zjadły myszy, i jeszcze na pewno 3 było zebrane..
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loeb, ja 10 nie miałam, maksymalnie 6 chyba ; a tymczasem w okolicach piątku zapowiadają możliwy lokalny grad, hmmmm....