Trawnikowe chwasty - identyfikacja
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja - trawnikowe chwasty
Jastrzębiec kosmaczek (Hieracium pilosella L.)
Preferuje słabe,piaszczyste gleby i pełne nasłonecznienie.Stanowisko może być zbyt ubogie dla traw,a idealne dla kosmaczka.
Oprysk STARANE* 250 EC.
Preferuje słabe,piaszczyste gleby i pełne nasłonecznienie.Stanowisko może być zbyt ubogie dla traw,a idealne dla kosmaczka.
Oprysk STARANE* 250 EC.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Pomoc przy identyfikacji chwastu
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z moim trawnikiem, a mianowicie mam w nim niechcianego, bardzo uciążliwego gościa. Chciałbym abyście pomogli mi zidentyfikować ów chwast oraz - jeżeli to możliwe - doradzili ewentualny sposób usunięcia.
Poniżej przedstawiam zdjęcia, warto dodać, że to roślina rozłogowa i ma podobny kwiat do mniszka (lecz trochę bladszy i mniejszy), kolejną cechą są także liście pokryte włoskami.
Z góry dziękuje za pomoc
(brak zdjęć)
od jakiegoś czasu mam problem z moim trawnikiem, a mianowicie mam w nim niechcianego, bardzo uciążliwego gościa. Chciałbym abyście pomogli mi zidentyfikować ów chwast oraz - jeżeli to możliwe - doradzili ewentualny sposób usunięcia.
Poniżej przedstawiam zdjęcia, warto dodać, że to roślina rozłogowa i ma podobny kwiat do mniszka (lecz trochę bladszy i mniejszy), kolejną cechą są także liście pokryte włoskami.
Z góry dziękuje za pomoc
(brak zdjęć)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomoc przy identyfikacji chwastu
Witam. na moje oko jest to Jastrzębiec kosmaczek (Hieracium pilosella). Dosyć pospolity i teoretycznie wrażliwy na herbicydy chwast. Nie wiem jak próbowałeś z nim walczyć ale herbicydy typowe do zwalczania roślin dwuliściennych powinny mu dać radę, np: Chwastox, Pielik, Aminopielik, Starane.
Witam.
Mam pytanie. Od kilku lat walczę z chwastem, który wczesną wiosną wygląda jak kępka trawy, a następnie około lipca wyrastają kłosy podobne do pszenicy. Nie mam zdjęcia, bo teraz wygląda to jak zwykłą trawa. Ma tylko jaśniejszy kolor i grubsze źdźbła. Co to jest? Czy starane może to zwalczyć Dziękuję za pomoc.
Mam pytanie. Od kilku lat walczę z chwastem, który wczesną wiosną wygląda jak kępka trawy, a następnie około lipca wyrastają kłosy podobne do pszenicy. Nie mam zdjęcia, bo teraz wygląda to jak zwykłą trawa. Ma tylko jaśniejszy kolor i grubsze źdźbła. Co to jest? Czy starane może to zwalczyć Dziękuję za pomoc.
Witam,
Mam prosbe w identyfikacji chwastu ktory mam na ziemi na ktorej mam posiac trawnik, ponizej linki do zdjec:
Zdjecie nr 1
Zdjecie nr 2
Zdjecie nr 3
I czym to zwalczyc?
Pozdrawiam
Mam prosbe w identyfikacji chwastu ktory mam na ziemi na ktorej mam posiac trawnik, ponizej linki do zdjec:
Zdjecie nr 1
Zdjecie nr 2
Zdjecie nr 3
I czym to zwalczyc?
Pozdrawiam
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Mnie to przypomina mydlnicę, nawet ładnie kwitnie (plena), ale rozrasta się podziemnymi rozłogami masakrycznie.
Trudno wybrać wszystkie kłącza i korzenie.
Chyba trzeba by popryskać jakimś środkiem.
Trudno wybrać wszystkie kłącza i korzenie.
Chyba trzeba by popryskać jakimś środkiem.
- oliwka
Może rzeżusznik piaskowy? (cardaminopsis arenosa).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2011, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie wiem jaki kwiat, wygląda na pojedynczy, ale skłaniam sie do tego co mówi oliwka rzezusznik lub inna nazwa gęsiówka piaskowa duuzo czasu zajelo i szukanie i o dziwo znalazłem w atlasie (książka) a dopiero jak znalazłem nazwę to obaczyłem sobie zdjecia w necie, zatem czym potraktować to coś ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2011, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie chce mi się wierzyć, że to rzeżusznik piaskowy. Moim zdaniem to prosienicznik szorstki, a powyżej w 3 zdjęciach - bniec biały.
Witam!
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co to za roślina?Rozrasta się w zastraszającym tempie i nie wiem jak z nim walczyć.
http://imageshack.us/photo/my-images/339/dsc0678p.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/695/dsc0677t.jpg/
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co to za roślina?Rozrasta się w zastraszającym tempie i nie wiem jak z nim walczyć.
http://imageshack.us/photo/my-images/339/dsc0678p.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/695/dsc0677t.jpg/
- oliwka
Sprawdź rdestowiec ostrokończysty.