Rabarbar cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabarbar

Post »

Adrian89 pisze:

jednak kolor łodygi wydaje mi się że zależy od odmiany, jedne są czerwone inne zielone.
Możliwe. Moje stare (30-letnie) bardziej przypominają Twoje z ostatniego zdjęcia.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co to za różnica jaki kolor, ten kwaśny i ten kwaśny a do maczania w cukrze skórkę się obiera;)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Na moim krzaczku jedne łodygi są intensywnie wybarwione a drugie mniej, jednakowo smakuje na placu drożdżowym, a robiąc kompot dodaję kilka mrożonych truskawek.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

A może jednak ktoś zna odpowiedź na moje pytanie -"dlaczego mój rabarbar to mikrus"? :( Może czymś go podsypać?
Pozdrawiam Dorota:)
mariusz15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2011, o 16:12

Post »

Proszę o pomoc, nie wiem co się dzieje z moim rabarbarem. Liście ma podziurawione jak sito a nie widze ślimaków ani innych pasożytów. rabarbar mam pierwszy rok i rozmnożyłem go przez podział karp.
Z góry dziękuję za pomoc
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

Kochani
Mój M dziś przytaskał od znajomego karpe(a raczej połowe jego krzaka) rabarbaru.
Szybciutko przeleciałam cały watek ale nie znalazłam odpowiedzi na moje "gdybanie"-otóż czy po posadzeniu te liście przyciąć czy wsadzić w ogrodzie tak jak jest(badyle na ponad metr,zauwazyłam też poczatki kwiatostanów)
;:224
Zoriętowałam się też po przeczytaniu tego watku,że takie zabiegi jak dzielenie karp rabarbaru powinno się wykonywać na jesien,no ale skoro już przytaskał :lol: może co z tego będzie :D
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ppepina ja pod koniec kwietnia dostałam od kuzynki małą karpę rabarbaru, wsadziłam ją, nieobcinając liści. Niestety przyszły te przymrozki i wszystkie liście poszły się ..... :evil:
Myślałam że rabarbar juz nie odżyje, ale rozkopałam niedawno ziemię koło niego i widzę, że coś tam się zaczyna dziać, wiec jest szansa, że się przyjął.

Teraz jest już ciepło, wiec myślę że nic nie zaszkodzi twojemu rabarbarowi, może tylko te największe i najgrubsze "gałązki" powyrywaj i zjedz a kwiatostany poobrywaj :D
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

A czy można jakoś przyspieszyć rozrost rabarbaru ? Na moim biedactwie jest tylko jeden listek... uchował się w gruzach po remoncie jako jedyny i przesadziłam go na początku kwietnia w inne miejsce , rośnie ładnie przyjął się ,ale u mnei zużycie rabarbaru jest wielkie :D
Można go czymś nawozić ?
Awatar użytkownika
polo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2011, o 15:45

Post »

mariusz15 pisze:Proszę o pomoc, nie wiem co się dzieje z moim rabarbarem. Liście ma podziurawione jak sito a nie widzę ślimaków ani innych pasożytów. rabarbar mam pierwszy rok i rozmnożyłem go przez podział karp.
Z góry dziękuję za pomoc
Witam, mam podobny problem jak kolega powyżej, również zauważyłem mnóstwo dziurek na moich liściach, co to oznacza i czy należy je odciąć?
Groser
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 21:02

Post »

Przyjrzyj się dobrze czy nie ma na nim wtyka straszyka. Ja go miałem na swoim rabarbarze :wink:
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Mój rabarbar królewski z króciutkimi łodyżkami

Obrazek

odnalazłam ten skarb między chwastami przy karczowaniu działki.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Udalo sadzonke mi sie kupic sadzonke rabarbaru, niestety cos ja strasznie podziurawilo. Sprzedwaca w sklepie powiedzial, ze to od slimakow, jednak nie jestem pewna czy to nie jakis grzyb. Czym to to potraktowac?

Obrazek

Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

To uszkodzenia po szkodnikach, żerowały dużo wcześniej.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Czyli bez strachu sadzonke do gleby? Bedzie rosl niedaleko truskawek, nic sie nie rozlezie? Moze prysnac czyms profilaktycznie, w tym roku przeciez konsumpcji nie bedzie.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Posadż do gleby bo szkoda czasu. Obserwuj czy bedą uszkodzenia na młodych liściach, jeżeli nadal będą to wtedy czymś pryśniesz. Ja myślę, że szkodniki już się wyniosły.
Nie wiadomo czy nie będzie na tyle łodyg, że skonsumujesz rabarbar jeszcze tego roku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”