MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 sie 2010, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Tylko powiem tak, bo mam również pszczoły i to co powiadasz może być chora ogrodniczka. Najgorsze w pośród pszczół jest waroza. Ona niszczy pszczoły. A waroza to nic innego jak pasorzyt żywiący się organizmem pszczoły. Rozmawiałem z ogrodnikami co hodują trzmiele i też powiedzieli mi o warozie. Więc to ne tylko w pasiekach takie coś buszuje ale i u trzmieli i pszczółek ziemnych też. Ogrodniczki też to mają. Nie wiem co może kto co zauważył .Ja to wiem o pszczołach i i trzmielach. Co ogrodniczki mają to nie wiem . Powiem też że bardzo dużo martwych małych pszczółek zgarniałem z desek sosnowych leżących pod nakryciem . Były podobne do tych ziemnych. Ale dlaczego martwe to się sam dziwię.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Korniki w cudzysłowie. Po prostu pszczółki drążą tunele w pniu obumarłej wiśni.rafla pisze:Tomasz_PCH pisze: A w starym pniu wiśni zamieszkują takie małe uskrzydlone "korniki"Kornik raczej nie, kornik to chrząszcze.
Nie wiem Piotrze czy to mnie odpisujesz. Jak na razie pszczoły są ruchliwe, nawet latają. Tylko żadnej rurki (jeszcze) nie zamurowały.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musiałam się zacytować, bo jakoś nikt nie zwrócił do tej pory uwagi na mój przypadkowy eksperyment.Waleria pisze:Zauważyłam dziwną rzecz:najwięcej jest zasklepionych rurek, które są prawie w pozycji pionowej. (bo mi się przekrzywiły) Może trafiło się dobre miejsce, a może chodzi o to, że w naturze murarki chyba trafiają w większości na takie właśnie stojące badyle? Co o tym myślicie?
Waleria
-
- 20p - Rozkręcam się...
Już dwie zamurowane Parę dni słońca pomogło.sparks25 pisze:Nie od razu Kraków wybudowano Tomasz_PCH trochę czasu zajmuje przygotowanie wnętrza rurki i zbieranie pyłku za kilka dni powinieneś miec zamurowaną pierwszą rurkę .
Miałem na wiosnę 6000 kokonów ( zakładam ze 3000 to samiczki) , zrobiłem 6000 rurek , po 3 tygodniach dostawiłem kolejne 3000 i już są prawie zapełnione.więc będę mieć około 9000 rurek zapełnionych. Domyślam się ze w tych dostawionych mogą być po 2 , 3 jajeczka złożone bo to pewnie końcówka składania jaj . Moje pytanie jest następujące: Jaka jest maksymalna ilość jaj którą może złożyć jedna samiczka?
Gratuluję- a u mnie,przy moim małym domku pojawiła się nowa pszczółka.Domek jest mały, bo i ogródek niewielki,100 metrów kwadratowych na tyłach stuletniej kamienicy w trzystutysięcznym mieście.Nie służy masowej produkcji(nie mam takiej potrzeby),lecz pełni funkcję obserwacyjno-poznawczą.Zagnieździło się w nim już 4 różne rodzaje owadów.Dobrze że wywierciłem otwory różnej wielkości,te małe o średnicy 4 milimetrów są również często zajmowane.
Ta mała pszczółka pokazała się wczoraj,zajęła otwór o średnicy 4 milimetrów,bardzo szybko się porusza,namęczyłem się okrutnie żeby ją zfotografować.
Tradycyjnie już proszę o pomoc w zidentyfikowaniu.
Ta mała pszczółka pokazała się wczoraj,zajęła otwór o średnicy 4 milimetrów,bardzo szybko się porusza,namęczyłem się okrutnie żeby ją zfotografować.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Walerio - w jaki sposób Umieściłaś te rurki pionowo? Jestem ciekaw po prostu :P
Jeśli masz porównanie ze zwyczajnie zawieszonymi rurkami może coś w tym jest, sądzę, że miejsce nie ma dla nich wielkiego znaczenia, byle było gdzie mieszkać.
murarz81 - u mnie mniej więcej 7 samiczek zakleiło do tej pory ponad 40 rurek Z tym, że są one różnej długości - od 10 do 20 cm. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale wygląda na to, że jest to spora ilość.
U mnie na razie mieszkają tylko murarki, chyba powoli ich praca dobiega końca..
Jeśli masz porównanie ze zwyczajnie zawieszonymi rurkami może coś w tym jest, sądzę, że miejsce nie ma dla nich wielkiego znaczenia, byle było gdzie mieszkać.
murarz81 - u mnie mniej więcej 7 samiczek zakleiło do tej pory ponad 40 rurek Z tym, że są one różnej długości - od 10 do 20 cm. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale wygląda na to, że jest to spora ilość.
U mnie na razie mieszkają tylko murarki, chyba powoli ich praca dobiega końca..
Pozdrawiam, Maciek.
40 rurek x średnio 15 cm to jest rurka o długości 600 cm . Załóżmy ze jedno gniazdko zajmuje 1,5 cm to daje 400 komór . 400 komór na 7 samiczek to daje 55 jajeczek na 1 samice - Chyba pszczoła to nie ryba?:P . chyba te 7 samiczek poprosiły o pomoc jakieś inne koleżanki
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
To tylko orientacyjne dane, wychodzi trochę na wyrost :P
Po sezonie, gdy wyłuskam kokony będę mógł dużo więcej powiedzieć na temat przyrostu hodowli
Po sezonie, gdy wyłuskam kokony będę mógł dużo więcej powiedzieć na temat przyrostu hodowli
Pozdrawiam, Maciek.
ciekawe jak ja policzę z 9000 rurek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Bzykandi,czy to aby na pewno pszczoły z takimi żuwaczkami, to wygląda mi na jakieś samice mrówek, szczególnie zdjęcie w prawym górnym rogu i oba dolne zdjęcia. Tak przy okazji jak robisz zdjęcie jakiegoś owada, to staraj się dać jak największa rozdzielczość, nie baw się w colage.
Zrób to np tak, to przykład:
Zrób to np tak, to przykład:
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- tax-us
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
Wygląda na którąś z nożycówek Chelostoma, najprawdopodobniej chelostoma florisomne - nożycówka pospolita ale sprawdź bo coś nie do końca mi pasujebzykandi pisze:]
Bardzo ładny domek i najważniejsze, że owadą się podoba
Napisane: Pn 23 maja 2011 00:55
Samica murarki może złożyć 20 jaj.murarz81 pisze:Miałem na wiosnę 6000 kokonów ( zakładam ze 3000 to samiczki) , zrobiłem 6000 rurek , po 3 tygodniach dostawiłem kolejne 3000 i już są prawie zapełnione.więc będę mieć około 9000 rurek zapełnionych. Domyślam się ze w tych dostawionych mogą być po 2 , 3 jajeczka złożone bo to pewnie końcówka składania jaj . Moje pytanie jest następujące: Jaka jest maksymalna ilość jaj którą może złożyć jedna samiczka?
Przyrost masz ogromny, chyba najprościej będzie policzyć kokony na wagę
Pozdrawiam Krzysztof
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki tax-us, mam raczej te same pszczoły w wiśni. (zdjęcia są wcześniej)tax-us pisze: Wygląda na którąś z nożycówek Chelostoma, najprawdopodobniej chelostoma florisomne - nożycówka pospolita ale sprawdź bo coś nie do końca mi pasuje
Bardzo ładny domek i najważniejsze, że owadą się podoba