Identyfikacja - drzewka i krzewy OWOCOWE
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja - drzewka owocowe
zeflik nie denerwuj się nikt nie zniszczył postu.Często się dopisują użytkownicy do podobnych tematów żeby nie tworzyć nowych tematów które by tylko zaśmiecały forum .
Re: Identyfikacja - drzewka owocowe
Mnie to raczej wygląda na Prunus serotina.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Drzewa owocowe - jaka to odmiana.
Witam
Miałem w sadzie starą jabłonkę (około 40-50 lat), owoce bardzo podobne do Titówki (może trochę mniej prążków). Jabłka dojrzewały razem z papierówką, więc były bardza wczesne, ale raczej małe. Nadawały sie do jedzenia jak były jeszcze zielone. Były słodkie i soczyste. Proszę o pomoc w ustaleniu odmiany tej jabłoni.
Miałem w sadzie starą jabłonkę (około 40-50 lat), owoce bardzo podobne do Titówki (może trochę mniej prążków). Jabłka dojrzewały razem z papierówką, więc były bardza wczesne, ale raczej małe. Nadawały sie do jedzenia jak były jeszcze zielone. Były słodkie i soczyste. Proszę o pomoc w ustaleniu odmiany tej jabłoni.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Drzewa owocowe - jaka to odmiana.
Pytanie podstawowe ... czy wyglądała na szczepioną? Bo jeżeli nie to wiadomo.
Na jesieni zbierałem głóg na wino i natrafiłem na ugorach na różne siewki... niektóre dość ciekawe w smaku więc analogicznie.
Na jesieni zbierałem głóg na wino i natrafiłem na ugorach na różne siewki... niektóre dość ciekawe w smaku więc analogicznie.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Głóg dwuszyjkowy czy jednoszyjkowy? Jest jakaś różnica owocach?
Marcin obecnie nie stwierdze czy to szczepiona jabłoń czy nie bo już dawno jest wycięta, ale podaj jakie masz przypuszczenia co do odmian.
Ze wszystkich odmian które widziałem w internecie pasuje mi tylko Piros.
Czy ktoś wie gdzie taką jabłoń można kupić?
Czy ktoś wie gdzie taką jabłoń można kupić?
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gborek wydaje mi się że Piros jest odmianą stosunkowo młodą więc to nie jest to czego szukasz.
Z Twojego opisu wnioskuję że może to być stara angielska odmiana James Grieve która jest troszkę późniejsza od papierówki.
Z Twojego opisu wnioskuję że może to być stara angielska odmiana James Grieve która jest troszkę późniejsza od papierówki.
Re: Identyfikacja - drzewka i krzewy OWOCOWE
A ta śliwka to przypadkiem nie brzoskwinia? Choroba to z całą pewnością kędzierzawość liści (brzoskwiń).
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Całkiem możliwe , ale liście ma trochę inne niż brzoskwinia o której wiem,że jest brzoskwinią może inna odmiana po prostu...
Da się to jakoś zwalczyć na tym etapie rozwoju?Kwiaty już przekwitły...
Da się to jakoś zwalczyć na tym etapie rozwoju?Kwiaty już przekwitły...
W ogrodzie rośnie ok 70 letnia grusza.
Owoce ma nieduże-wielkości Dobrej Szarej,ale o trochę innym kształcie i kolorze owoców.
Obejrzałam kilkadziesiąt zdjęć starych odmian grusz również na niemieckich stronach (drzewo posadzono podczas wojny) i nie mogę go zidentyfikować.
Dwukrotnie próbowałam szczepić,ale widać nie mam do tego ręki,bo nic z tego nie wyszło.
Bardzo zależy mi na nazwie odmiany,bo drzewo przeznaczono do wycięcia,ponieważ od momentu pojawienia się w okolicy rdzy nie udało się zebrać ani jednego zdrowego owocu.Już teraz niewyrośnięte owoce zaczynają pękać i gnić,a więc i w tym roku zbiorów nie będzie,a nie ma odważnych do wejścia na 10 m drzewo w celu przeprowadzenia oprysku.
Poza tym nie wiem co taki oprysk by dał skoro wszyscy wokoło posadzili jałowce i mają chore na rdzę grusze-również starych odmian.
Kilkadziesiąt lat co drugi rok owocowała niezawodnie,a od jakiś pięciu lat wszystkie gruszki są do wyrzucenia.
Mamy tylko mnóstwo pracy przy zbieraniu opadłych gruszek i wygrabianiu liści.
Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września.Są wyjątkowo smaczne i pozbawione kamiennego środka.
Zielone,a od strony słońca z lekkim rumieńcem.
Być może jakaś szkółka,która ma tę odmianę w swojej ofercie i do tego jako drzewo karłowe,ale niestety muszę znać nazwę.
Owoce ma nieduże-wielkości Dobrej Szarej,ale o trochę innym kształcie i kolorze owoców.
Obejrzałam kilkadziesiąt zdjęć starych odmian grusz również na niemieckich stronach (drzewo posadzono podczas wojny) i nie mogę go zidentyfikować.
Dwukrotnie próbowałam szczepić,ale widać nie mam do tego ręki,bo nic z tego nie wyszło.
Bardzo zależy mi na nazwie odmiany,bo drzewo przeznaczono do wycięcia,ponieważ od momentu pojawienia się w okolicy rdzy nie udało się zebrać ani jednego zdrowego owocu.Już teraz niewyrośnięte owoce zaczynają pękać i gnić,a więc i w tym roku zbiorów nie będzie,a nie ma odważnych do wejścia na 10 m drzewo w celu przeprowadzenia oprysku.
Poza tym nie wiem co taki oprysk by dał skoro wszyscy wokoło posadzili jałowce i mają chore na rdzę grusze-również starych odmian.
Kilkadziesiąt lat co drugi rok owocowała niezawodnie,a od jakiś pięciu lat wszystkie gruszki są do wyrzucenia.
Mamy tylko mnóstwo pracy przy zbieraniu opadłych gruszek i wygrabianiu liści.
Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września.Są wyjątkowo smaczne i pozbawione kamiennego środka.
Zielone,a od strony słońca z lekkim rumieńcem.
Być może jakaś szkółka,która ma tę odmianę w swojej ofercie i do tego jako drzewo karłowe,ale niestety muszę znać nazwę.