Na piaskach wzbogaconych o ziemię organiczną czuje się najlepiej. Często pod warstwą gliny są warstwice piasku. My naiwnie myślimy ,że rośnie w glinie

. Piski oznaczają, że poziom wód gruntowych nie będzie wysoki. I Piaski to gwarancja z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością, że miąższość gleby będzie wystarczająca dla Mamuta. To oczywiście gleby słabe, nieurodzajne, dlatego w pierwszych 10 latach musimy zadbać o naszego Mamuta, a nie patrzyć czy da radę i narzekac na ziemie i susze. Po wzbogaceniu naszych piasków na starcie również np: w nawóz zielony, obornik, torf, czarną ziemię itd. mamut pokaże na co go stać w przyszłości. I piaski gwarantują, że nie będziemy patrzeć na śmierć i dożyjemy zdrowego sędziwego okazu. Mamut na piaskach jest po prostu zdrowy. TO WIDAĆ PO KORZE, POKROJU I IGŁACH I WYTWORZY CHARAKTERYSTYCZNĄ STOPĘ MAMUTA, a nie będzie ścisnięty i zmuszony do rozpychania w glinie. W ojczyźnie rośnie na wysokości 1200 do 1800 m npm,gdzie ciągłe mgły i opady wymywają glebę - EROZJA. Daje radę w Kaliforni na słabych glebach. Da radę w Polsce na PIACHACH bo ziemie klasy bonitacyjnej 5 i 6 są powszechne.
Napisałem wyraźnie, że równie dobrze rośnie
zarówno w glinie, żwirze, glebach torfowych, a nawet w jałowych glebach zasadowych (pH 7,6 do 8,5).
Nie należy klasyfikować Mamuta li tylko jako drzewa iglastego i tak jak wszystkie iglaki rosnącego w glebie kwaśnej. On świetnie rośnie w zasadowych piachach o odczynie (najlepiej pH 8.2).
To piachy w powiązaniu z naszym NIEKORZYSTNYM KLIMATEM dają gwarancje sukcesu!
Często nie mamy wyboru co do gleby i tu priorytetem jest poziom wód gruntowych. Czym niższy tym lepszy.
Moje MAMUTY rosną w glinie pylastej przedstawiam zdjęcia. ROSNĄ W GLINIE!
Przygotowałem jednak wykop pod nie (dokopałem się do warstwicy piasku umozliwiając swobodną penetrację głebszych warstw ziemi przez delikatny system korzeniowy Mamutów i niezakłócony dostęp do wody gruntowej i przywiozłem około 10 ton piasków murszowych celem wypełnienia dołu pod nie. Tylko dlatego, że wiem, że PIASKI to NAJLEPSZA GLEBA DLA NICH!
Pozdrawiam miłosników drzew
PiotrB
To moje Mamutowce wyhodowane z nasion nieżyjącego już drzewa w Glinnej.
Uważam, że mogłem jeszcze bardziej się postarać o ich prawidłowy rozwój.
To szyszki zebrane z jedynego najstarszego okazu z Brwic, który przedstawiłem wcześniej na forum.
To nasiona z szyszek z Brwic ( zdecydowanie o ciemniejszym odcieniu brązu na skrzydełkach w porównaniu z nasionami z Glinnej). Oczywiście próbuje je skiełkować jak na razie bez powodzenia. PIERWSZY RAZ TUTAJ POINFORMUJĘ, ŻE RODZI PEŁNE NASIONA. Znalazłem wygryzione dobrze wykształcone gniazda nasienne - puste po zjedzeniu nasion przez szkodniki.