Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Żywe kamienie - jak wysiać ?
A te dorosłe to też cały czas w żwirze siedzą? Czy trochę jakiejś ziemi też tam jest?
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żywe kamienie - jak wysiać ?
Witam!
Dorosłe mają podłoże żwirowo -piaskowe z dodatkiem gliny, trochę (około 5%) próchnicy i (jak mam) drobnego pumeksu i ewentualnie tłucznia ceglanego. Jako próchnicy używam ziemi liściowej. Do kaktusów zresztą też tejże ziemi.
Wysiewy głębiej mają pumeks zmieszany z piaskiem a tylko na powierzchni po wysianiu posypałem płukanym piaskiem (tak coś 1-2 mm). Kiełkujące z łatwością przechodzą przez tą warstwę.
Pozdrawiam - Waldek
Dorosłe mają podłoże żwirowo -piaskowe z dodatkiem gliny, trochę (około 5%) próchnicy i (jak mam) drobnego pumeksu i ewentualnie tłucznia ceglanego. Jako próchnicy używam ziemi liściowej. Do kaktusów zresztą też tejże ziemi.
Wysiewy głębiej mają pumeks zmieszany z piaskiem a tylko na powierzchni po wysianiu posypałem płukanym piaskiem (tak coś 1-2 mm). Kiełkujące z łatwością przechodzą przez tą warstwę.
Pozdrawiam - Waldek
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Re: Żywe kamienie? ( Lithops Sp )
Witam
niedawno kupiłam parę małych kamyczków, przedwczoraj wystawiłam je poza okno na słońce i zauważyłam że jeden jakby się pokurczył/pomarszczył teraz zrobił się jakby lekko przezroczysty...
Czy to oznacza jego koniec
niedawno kupiłam parę małych kamyczków, przedwczoraj wystawiłam je poza okno na słońce i zauważyłam że jeden jakby się pokurczył/pomarszczył teraz zrobił się jakby lekko przezroczysty...
Czy to oznacza jego koniec
Witam!
Nie dawno przyszły do mnie nasionka "żywych kamieni", wiem trochę o podlewaniu, ziemi dla nich itp. Ale nie mam zielonego pojęcia, w jakiej odległości od siebie sadzić nasionka? I czy jak posadzę je załóżmy teraz, to może coś z nich wyjść?
Pozdrawiam!
Nie dawno przyszły do mnie nasionka "żywych kamieni", wiem trochę o podlewaniu, ziemi dla nich itp. Ale nie mam zielonego pojęcia, w jakiej odległości od siebie sadzić nasionka? I czy jak posadzę je załóżmy teraz, to może coś z nich wyjść?
Pozdrawiam!
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Moje kamienie ładnie zaczęły wychodzić, prawie udało mi się każdy był osobno na palecie. Ale niestety zaczęły wydłużać się, tzn rosły bardzo cienki, i wysokie. Aż w końcu przestały.
No nic może w następnym roku jeszcze spróbuje.
Ale wasze okazy są ładne!!
No nic może w następnym roku jeszcze spróbuje.
Ale wasze okazy są ładne!!
- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Lithops
Dotarła do mnie z Węgier przesyłka z nasionami Lithops. Są niesamowicie drobne!
Zostały wysiane w substrat składający się z dwóch frakcji lawy, pokrytej drobnym piaskiem.
O dalszych postępach w ich rozwoju będę informował na bieżąco.
Zostały wysiane w substrat składający się z dwóch frakcji lawy, pokrytej drobnym piaskiem.
O dalszych postępach w ich rozwoju będę informował na bieżąco.
- vito157
- Kontakt:
Re: Lithops z nasion
Na razie nie. Ale będą stały na południowym oknie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 paź 2011, o 16:44
Jak wysiejesz to daj zdjęcia ;D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=48006" onclick="window.open(this.href);return false; - Moje kaktusy
- vito157
- Kontakt:
Już wysiałem - i zdjęcie jest.Gumloke pisze:Jak wysiejesz to daj zdjęcia ;D
Następne fotki - po wschodach, czyli - teoretycznie - za kilka dni.
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Witam, ja na wiosnę tego roku też wysiałem tylko, że na krążki torfowe, niestety z opakowania nasion zostały tylko dwie roślinki (można je zobaczyć w moim wątku)
- vito157
- Kontakt:
Całkiem ładne roslinki... Nie tylko lithopsy... MNie urzekła równiez stapelia...chaveiro pisze:Witam, ja na wiosnę tego roku też wysiałem tylko, że na krążki torfowe, niestety z opakowania nasion zostały tylko dwie roślinki (można je zobaczyć w moim wątku)
ps. na tym samym co ty trzymam moje zielsko... ;)
- vito157
- Kontakt:
Zaczęły się wschody. Siewki są naprawdę bardzo małe! Widoczna w głębi kadru końcówka automatycznego ołówka ma grubość zaledwie 0,5 mm!