Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
"Sadzonki były traktowane Ukorzeniaczem AB o
składzie IBA – 0,05%, NAA – 0,3%, Benomyl – 0,1%.
Następnie umieszczono je w szklarni na stołach wypełnionych mieszanką torfu wysokiego, perlitu i przekompostowanej kory sosnowej w stosunku objętościowym 3:1:1. Podło e ogrzewano elektrycznie do temperatury 21°C. Dla zachowania wysokiej wilgotności powietrza wokół sadzonek nad stołami rozpięto niskie tuneliki foliowe.
Proces utrwalania fragmentów pędów sadzonek różaneczników i barwienia skraw-
ków przeprowadzono według Gerlacha (1972). Do utrwalania wybierano jedną sa-
dzonkę co dwa tygodnie, począwszy od drugiego tygodnia ukorzeniania, odcinając
fragment dolnej części pędu o długości 2,5-3 cm. Fragmenty sadzonek umieszczano na
24 godziny w utrwalaczu FAA: formalina – kwas octowy – alkohol, przygotowanym
z etanolu o stę eniu 70% (90 ml), kwasu octowego lodowatego (5 ml) oraz formaliny
o stę eniu 40% (5 ml). Następnie fragmenty pędów odwadniano w szeregu alkoholi,
stosując kolejno etanol w stę eniach: 80% – 5 godzin, 90% – 5 godzin, 96% – 12 go-
dzin, 100% – 12 godzin. Kolejną czynnością było „prześwietlanie” obiektów ksylenem.
Odczynnik ten dodawano stopniowo, w taki sposób, aby przez pierwsze 12 godzin uzy-
skać roztwór zawierający jedną część objętościową ksylenu, przez kolejną godzinę dwie
części, w następnych 12 godzinach – trzy części, a w ostatnich 12 godzinach – cztery
części. "
http://www.au.poznan.pl/steciana/Bot-4/ ... i%20in.pdf.
składzie IBA – 0,05%, NAA – 0,3%, Benomyl – 0,1%.
Następnie umieszczono je w szklarni na stołach wypełnionych mieszanką torfu wysokiego, perlitu i przekompostowanej kory sosnowej w stosunku objętościowym 3:1:1. Podło e ogrzewano elektrycznie do temperatury 21°C. Dla zachowania wysokiej wilgotności powietrza wokół sadzonek nad stołami rozpięto niskie tuneliki foliowe.
Proces utrwalania fragmentów pędów sadzonek różaneczników i barwienia skraw-
ków przeprowadzono według Gerlacha (1972). Do utrwalania wybierano jedną sa-
dzonkę co dwa tygodnie, począwszy od drugiego tygodnia ukorzeniania, odcinając
fragment dolnej części pędu o długości 2,5-3 cm. Fragmenty sadzonek umieszczano na
24 godziny w utrwalaczu FAA: formalina – kwas octowy – alkohol, przygotowanym
z etanolu o stę eniu 70% (90 ml), kwasu octowego lodowatego (5 ml) oraz formaliny
o stę eniu 40% (5 ml). Następnie fragmenty pędów odwadniano w szeregu alkoholi,
stosując kolejno etanol w stę eniach: 80% – 5 godzin, 90% – 5 godzin, 96% – 12 go-
dzin, 100% – 12 godzin. Kolejną czynnością było „prześwietlanie” obiektów ksylenem.
Odczynnik ten dodawano stopniowo, w taki sposób, aby przez pierwsze 12 godzin uzy-
skać roztwór zawierający jedną część objętościową ksylenu, przez kolejną godzinę dwie
części, w następnych 12 godzinach – trzy części, a w ostatnich 12 godzinach – cztery
części. "
http://www.au.poznan.pl/steciana/Bot-4/ ... i%20in.pdf.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Ukorzeniacz AB kolor brązowawy.
Skraplająca się para wodna spadająca na roślinki może powodować np. pleśnienie i potem gnicie. Jeśli nie okryjesz ich dodatkowo folia rozpiętą tuż nad roślinami i nie posadzisz ich tuż przy ścianie mokrej to tą skraplającą się parą nie musisz się martwić.
Bukszpany ukorzeniają się super nawet w gruncie
pozdrawiam i życzę powodzenia.
Skraplająca się para wodna spadająca na roślinki może powodować np. pleśnienie i potem gnicie. Jeśli nie okryjesz ich dodatkowo folia rozpiętą tuż nad roślinami i nie posadzisz ich tuż przy ścianie mokrej to tą skraplającą się parą nie musisz się martwić.
Bukszpany ukorzeniają się super nawet w gruncie
pozdrawiam i życzę powodzenia.
Raczej nie powinny szkodzić. Sadzonki przecież i tak są często przez nas podlewane, więc jeśli co jakiś czas spadnie jakaś kropla, to nic się nie stanie.zibi4712 pisze:Czy krople skraplające się z folii na sadzonki bardzo szkodzą?
Mam u siebie ukorzeniacz AB sprzed kilku lat, ma on barwę szarą.
Roman
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Podam Ci metodę zygmora, który tak zbudował swoje leśne żywopłoty:Erazm pisze:W tym roku posadziłem kilka gałązek cisa po uprzednim zanurzeniu ich w ukorzeniaczu. Ciekawe czy się przyjmą. Czy ktoś ukorzeniał cisa i z jakim skutkiem?
"Sprobuj zastosować tą metodę, jest w miarę prosta i łatwa do zastosowania przy wielu innych roślinach nie tylko iglakach.
Ukorzeniam cisy stosując oszczędnościową metodę pod kątem podłoża. Wystarczy kilka garści ziemi z dodatkiem torfu i gruby czarny worek. Z worka wycinamy pasek o szerokości 30-40cm, rozkładamy folię, sypiemy ziemię, ale oszczędnie i układamu gałązki cisa tak aby ich końce sięgały do połowy szerokości folii. Przy długim pasku folii można zmieścić nawet kilkadziesiąt sadzonek, następnie składamy folię na pół i zaczynamy zwijać w rulon. Na koniec tak przygotowany rulon mocno wiążemy, dziurawimy od spodu, aby nadmiar wody mógł wypłynąć i sadzimy w cieniu. Podlewamy umiarkowanie, raz na tydzieć. Po trzech miesiącach zwój wykopujemy i sadzonki przesadzamy do doniczek. Należy bardzo uważać na te młode korzonki na sadzonkach - są bardzo kruche i łatwo można ułamać.
Pozdrawiam
http://www.zygmor.republika.pl/
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Podobna matoda(balot Nissuli)była stosowana w szkółkarstwie leśnym.Pozwalała przy minimalnej ilości podłoża i na małej powierzchni produkować sadzonki z zakrytym systemem korzeniowym.hanka55 pisze:
Podam Ci metodę zygmora, który tak zbudował swoje leśne żywopłoty:
W balocie Nissuli ukorzeniałem wierzby i śnieguliczki oraz szkółkowałem siewki.Zbyt gęsto ułożone sadzonki wręcz zrastają się korzeniami.Po pierwszych doświadczeniach oddzielałem sadzonki od siebie.Na pasek czarnej folii sypałem porcję podłoża,w podłożu umieszczałem sadzonkę lub siewkę i przykrywałem kawałkiem folii,następnie porcja podłoża,sadzonka , folia itd.Dolna krawędź folii nie była zawijana.Balot ustawiałem na głębokich podstawkach - nawadnianie przez podsiąk.Sadzonki ukorzeniane wiosną można doniczkować wiosną następnego roku.
Pozdrawiam Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Witaj zibi
Można !
A po co Ci inne forum ?
Można !
A po co Ci inne forum ?
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Zibi, ostrzegam cię, popraw się, bo moja cierpliwość właśnie się kończy.
Co robisz źle? Zakładasz kolejne wątki na ten sam temat (sadzonkowanie iglaków), kolejny raz chciałbyś, żeby doradzało ci więcej osób (nie dowierzasz tym forumowiczom, którzy ci odpowiedzieli?), wklejasz odnośniki do aukcji internetowych na największym polskim portalu aukcyjnym (przeczytaj regulamin).
Korzystaj z wyszukiwarki (na górze strony), a na jeden temat pisz w jednym wątku.
Co robisz źle? Zakładasz kolejne wątki na ten sam temat (sadzonkowanie iglaków), kolejny raz chciałbyś, żeby doradzało ci więcej osób (nie dowierzasz tym forumowiczom, którzy ci odpowiedzieli?), wklejasz odnośniki do aukcji internetowych na największym polskim portalu aukcyjnym (przeczytaj regulamin).
Korzystaj z wyszukiwarki (na górze strony), a na jeden temat pisz w jednym wątku.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."