Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Zuza ... jest/była taka odmiana na Alledrogo :D ;) albo made in Alledrogo
A mogła nie zmarznąć jeżeli była przy ścianie lub pąki nie wyszły z wojłoku i było do -2st.

u siebie przy gruncie miałem -2,5st i actinidia przy ścianie nie zmarzła a które liście odstawały na 10cm zmarzły.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam !
Mam podobnie Aurora przylegające do południowej ściany domu nie przemarzła. Tę na drutach diabli wzięli.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
ZibiM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2011, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
U mnie podobnie przylegające do domu i jeszcze na pergoli przy tarasie ocalał w całości, od południa za skarpą tylko niektóre , na "przeciągu" to wszystkie przemarzły. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale poodrywałem omarznięte i przyciąłem 'niepotrzebne" żeby pozostałe szybciej wypuściły pędy
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11

Post »

suzana pisze:Mnie okrywanie kosztowało roboty ale nie przemarzły. Oby mączniaki i szara pleśń nie zjadły to coś będzie.

Witam
Jak co roku przed ogrodnikami okryłem włókniną i jak co roku nie przemarzły ( było -5) !

Wacek

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-05/9 ... 8.jpg.html
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Moje są na podobnym etapie rozwoju.
Chyba mam roztocza, Siarkol był 2 x, całkowicie nie pomógł, będę musiała czymś prysnąć.
Trochę żałuję, że nie stosowałam z wiosny preparatów olejowych, też by trochę pomogły.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Merlot i Chardonay oraz Cabernet S. osiągnęły większe przyrosty niż przed majowym kataklizmem :D. Jedynie Riesling , wtedy już piękny, teraz powoli zieleni się listkami. Wszystkie nowe sadzonki wypuściły już listki ( niektóre ponownie :D ). Jedynie Dornfelder cały czas martwy i tak już od 21 kwietnia. Chyba sadzonka była felerna.
x-suzana

Post »

Obrazek
Tak wyglądają winorośle w tym roku. Były zabezpieczne przed przymrozkami.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Ładnie rosną :)
Jeszcze tylko gradobicia i grzybki przetrwać i będzie uczta.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

podepnę się pod temat
posiadam winorośl "chrupka różowa". Na zeszłorocznym pędzie wybiła mi z 8 oczek po czym 7 z nich obumarło i został tylko jeden silny pęd owoconośny (z czwartego oczka) . Czym to było spowodowane?
Obok wymienionego wyżej zeszłorocznego pędu winorośl ta posiada również drugi pęd zeszłoroczny przycięty na dwa oczka z 2 silnymi pędami owoconośnymi - czy mogę traktować ten pęd za rok jako główny po wycięciu pędu 8-oczkowego z pierwszej części mojej wypowiedzi? Wydaje mi się to logiczne ale wolę się upewnić:)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

przemek-g pisze:
Obok wymienionego wyżej zeszłorocznego pędu winorośl ta posiada również drugi pęd zeszłoroczny przycięty na dwa oczka z 2 silnymi pędami owoconośnymi - czy mogę traktować ten pęd za rok jako główny po wycięciu pędu 8-oczkowego z pierwszej części mojej wypowiedzi?
pozdrawiam
Tak oczywiście że możesz. Te dwie silne łozy posłużą Ci do odbudowy krzewu w przyszłym roku.Takie cięcie jest typowe dla formy Guyota gdzie co roku wymienia się owocujące ramię.
Jeśli chodzi o przyczynę obumarcia latorośli to nie wiem...a nie poraził ich czasem przymrozek?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Tak niestety wygląda moja winniczka :(
Obrazek
x-suzana

Post »

Współczuję Ci.
W tym roku bardzo dużo poprzemarzało i to ludziom na zachodzie, na Śląsku gdzie te tereny słyną z lepszej pogody niż gdziekolwiek. Ci którzy mają nawet małe winniczki nastawiają się na zraszacze przeciwprzymrozkowe.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Mój prim opuścił się w kwietniu, zmarzł, i teraz jeszcze raz sie opuścił. W związku z tym mam pytanie. To własciwie jego pierwszy pełny sezon i będę kształtował łozę. Chciałbym prowadzić ją poziomo przy ziemi. Który z wypuszczonych pędów powinienem zostawić, a które odciąć? Sadzonka wypuściła pędy przy ziemi oraz na wysokościach 5, 10, 15, 20cm. Ten najwyższy będzie dobry? Resztę unicestwić? Na jakiej wysokości prowadzić tą łozę?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”