Winorośle i winogrona cz. 2
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 2
Zuza ... jest/była taka odmiana na Alledrogo ;) albo made in Alledrogo
A mogła nie zmarznąć jeżeli była przy ścianie lub pąki nie wyszły z wojłoku i było do -2st.
u siebie przy gruncie miałem -2,5st i actinidia przy ścianie nie zmarzła a które liście odstawały na 10cm zmarzły.
A mogła nie zmarznąć jeżeli była przy ścianie lub pąki nie wyszły z wojłoku i było do -2st.
u siebie przy gruncie miałem -2,5st i actinidia przy ścianie nie zmarzła a które liście odstawały na 10cm zmarzły.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam !
Mam podobnie Aurora przylegające do południowej ściany domu nie przemarzła. Tę na drutach diabli wzięli.
Mam podobnie Aurora przylegające do południowej ściany domu nie przemarzła. Tę na drutach diabli wzięli.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Witam
U mnie podobnie przylegające do domu i jeszcze na pergoli przy tarasie ocalał w całości, od południa za skarpą tylko niektóre , na "przeciągu" to wszystkie przemarzły. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale poodrywałem omarznięte i przyciąłem 'niepotrzebne" żeby pozostałe szybciej wypuściły pędy
U mnie podobnie przylegające do domu i jeszcze na pergoli przy tarasie ocalał w całości, od południa za skarpą tylko niektóre , na "przeciągu" to wszystkie przemarzły. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale poodrywałem omarznięte i przyciąłem 'niepotrzebne" żeby pozostałe szybciej wypuściły pędy
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
suzana pisze:Mnie okrywanie kosztowało roboty ale nie przemarzły. Oby mączniaki i szara pleśń nie zjadły to coś będzie.
Witam
Jak co roku przed ogrodnikami okryłem włókniną i jak co roku nie przemarzły ( było -5) !
Wacek
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-05/9 ... 8.jpg.html
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Moje są na podobnym etapie rozwoju.
Chyba mam roztocza, Siarkol był 2 x, całkowicie nie pomógł, będę musiała czymś prysnąć.
Trochę żałuję, że nie stosowałam z wiosny preparatów olejowych, też by trochę pomogły.
Chyba mam roztocza, Siarkol był 2 x, całkowicie nie pomógł, będę musiała czymś prysnąć.
Trochę żałuję, że nie stosowałam z wiosny preparatów olejowych, też by trochę pomogły.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Merlot i Chardonay oraz Cabernet S. osiągnęły większe przyrosty niż przed majowym kataklizmem . Jedynie Riesling , wtedy już piękny, teraz powoli zieleni się listkami. Wszystkie nowe sadzonki wypuściły już listki ( niektóre ponownie ). Jedynie Dornfelder cały czas martwy i tak już od 21 kwietnia. Chyba sadzonka była felerna.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ładnie rosną
Jeszcze tylko gradobicia i grzybki przetrwać i będzie uczta.
Jeszcze tylko gradobicia i grzybki przetrwać i będzie uczta.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
podepnę się pod temat
posiadam winorośl "chrupka różowa". Na zeszłorocznym pędzie wybiła mi z 8 oczek po czym 7 z nich obumarło i został tylko jeden silny pęd owoconośny (z czwartego oczka) . Czym to było spowodowane?
Obok wymienionego wyżej zeszłorocznego pędu winorośl ta posiada również drugi pęd zeszłoroczny przycięty na dwa oczka z 2 silnymi pędami owoconośnymi - czy mogę traktować ten pęd za rok jako główny po wycięciu pędu 8-oczkowego z pierwszej części mojej wypowiedzi? Wydaje mi się to logiczne ale wolę się upewnić:)
pozdrawiam
posiadam winorośl "chrupka różowa". Na zeszłorocznym pędzie wybiła mi z 8 oczek po czym 7 z nich obumarło i został tylko jeden silny pęd owoconośny (z czwartego oczka) . Czym to było spowodowane?
Obok wymienionego wyżej zeszłorocznego pędu winorośl ta posiada również drugi pęd zeszłoroczny przycięty na dwa oczka z 2 silnymi pędami owoconośnymi - czy mogę traktować ten pęd za rok jako główny po wycięciu pędu 8-oczkowego z pierwszej części mojej wypowiedzi? Wydaje mi się to logiczne ale wolę się upewnić:)
pozdrawiam
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Tak oczywiście że możesz. Te dwie silne łozy posłużą Ci do odbudowy krzewu w przyszłym roku.Takie cięcie jest typowe dla formy Guyota gdzie co roku wymienia się owocujące ramię.przemek-g pisze:
Obok wymienionego wyżej zeszłorocznego pędu winorośl ta posiada również drugi pęd zeszłoroczny przycięty na dwa oczka z 2 silnymi pędami owoconośnymi - czy mogę traktować ten pęd za rok jako główny po wycięciu pędu 8-oczkowego z pierwszej części mojej wypowiedzi?
pozdrawiam
Jeśli chodzi o przyczynę obumarcia latorośli to nie wiem...a nie poraził ich czasem przymrozek?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Współczuję Ci.
W tym roku bardzo dużo poprzemarzało i to ludziom na zachodzie, na Śląsku gdzie te tereny słyną z lepszej pogody niż gdziekolwiek. Ci którzy mają nawet małe winniczki nastawiają się na zraszacze przeciwprzymrozkowe.
W tym roku bardzo dużo poprzemarzało i to ludziom na zachodzie, na Śląsku gdzie te tereny słyną z lepszej pogody niż gdziekolwiek. Ci którzy mają nawet małe winniczki nastawiają się na zraszacze przeciwprzymrozkowe.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Mój prim opuścił się w kwietniu, zmarzł, i teraz jeszcze raz sie opuścił. W związku z tym mam pytanie. To własciwie jego pierwszy pełny sezon i będę kształtował łozę. Chciałbym prowadzić ją poziomo przy ziemi. Który z wypuszczonych pędów powinienem zostawić, a które odciąć? Sadzonka wypuściła pędy przy ziemi oraz na wysokościach 5, 10, 15, 20cm. Ten najwyższy będzie dobry? Resztę unicestwić? Na jakiej wysokości prowadzić tą łozę?