Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Intensywne nawożenie papirusa a zakwaszenie gleby - prośba o

Post »

Ja też mam i miałem 2,5metrowego Papirusa ale musiałem z nim się rozstać. Dużooo oj dużo brał wody. Teraz aktualnie mam 5 papirusów 60-70 cm nawoziłem na pewno z 3-4 razy więcej niż napisane i nic im się nie stało i mam jeszcze 2 Papirusy 1,2m jeden to gęsty a drugi ma z 8 parasolek i też im nic się nie stało bardzo chyba lubią być nawożone ;)
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak to ja wiem że lubią intensywne nawożenie ale ile dajesz tej odżywki jeśli chodzi o to co tam jest napisane na opakowaniu tej odżywki? Czy przekraczasz dopuszczalne stężenie a jeśli tak to ile razy? No i jak długo już tak nawozisz je i czy nic im się nie dzieje od takiego nawożenia?

Tak się zastanawiam czy może im się coś stać po dłuższym czasie takiego intensywnego nawożenia i co z tą ziemią się będzie działo??
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A wstaw powiedzmy raz na miesiąc do wiadra z czystą wodą na 24 h celem wypłukania tego co się tam zebrało nie pobrane przez roślinkę i tyle.
Awatar użytkownika
Nohuska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2011, o 16:29

Re: Papirus

Post »

Pomysł z zakryciem doniczki folią jest moim absolutnym bohaterem. Nasionka wykiełkowały drugiego dnia swojego szklarniowego życia (wcześniej nawet na milimetr głowy nie wystawiły, więc polecam wszystkim od samego początku foliowanie :-) ).
Zastanawiam się, co dalej. Listki mają około 1,5 - 2 cm, są z natury słabe i cieniutkie. Traktowaliście swoje papirusy jakimiś specjalnymi nawykami na tym etapie hodowli?
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Czyli podobnie jak u mnie. Już myślałem, że słabej jakości nasiona a tu proszę. Kiełkowalność niemal 100%. :D

Tak wyglądają na dzień dzisiejszy:
Obrazek

Jak widać po dacie - mają miesiąc. Stoją cały czas na parapecie okna wschodniego. Do jakiegoś czasu jeszcze przykrywałem i odkrywałem sporadycznie, aby pleśń się nie rozwinęła. I tak dopadła ze 2 siewki. Od początku nie dopuszczam do przesuszenia ziemi.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Nohuska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2011, o 16:29

Post »

wyglądają imponująco, prawie jak trawa :lol: moich jest zdecydowanie mniej (z opakowanie 50nasion wykiełkowało około 10), ale to pewnie dlatego, że późno folią zadziałałam.
a co z rozsadzaniem do większej liczby doniczek? Myślisz, że długo mogą w ten sposób koczować w kępie?
You're going to be just what you saw
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owszem. Brałem już to pod uwagę i niedługo porozsadzam. Strach pomyśleć co by było gdybym wysiał jeszcze drugą paczkę. :lol: Nasiona firmy RNOS Ożarów Mazowiecki - polecam.

Nohuska - nie odkrywaj jeszcze folii. One nie wszystkie za jednym razem kiełkują. Niektóre to nawet teraz mi wychodzą. Niech będą zakryte dopóki liście się płaskie nie zrobią. Odkrywaj co jakiś czas, aby wywietrzyć i pilnuj żeby się nie pogotowały. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
toyoko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2011, o 21:27

Re: Co wyrosło w papirusie? :D

Post »

Witam,

...to jeden z Wątrobowców, dokładnie:
Porostnica wielokształtna (Marchantia polymorpha).

http://www.google.pl/search?q=Marchanti ... d=0CBgQpwU

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja mam papirusa wyhodowanego z tegorocznego siewu i rósł dosyć słabo, dopóki nie doczytałem, że w przyrodzie jest to roślina rosnąca w częściowym zanurzeniu przy brzegach rzek. Od tego czasu dostał głęboką podstawkę (gdzieś tak ? głębokości doniczki), w której stale utrzymuję wysoki poziom wody ? i zaczął rosnąć jak marzenie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja rozwiązałem ten problem sadząc go do doniczki bez dziury. Dobrze też aby miał trochę więcej miejsca, bo korzenie szybko piją tą wodę, a wtedy dodatkowa ziemia trzyma wilgoć.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
klaudzia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 14:01

Post »

Delete pisze:Ja rozwiązałem ten problem sadząc go do doniczki bez dziury. Dobrze też aby miał trochę więcej miejsca, bo korzenie szybko piją tą wodę, a wtedy dodatkowa ziemia trzyma wilgoć.
mój też właśnie został przesadzony do takiej wielkiej donicy bez otworów i wygląda gorzej niż wtedy gdy istniał drenaż :(
Początkujaca ogrodniczka ;)
mewa81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2011, o 13:06

Re: Papirus zalany

Post »

Ja hoduje papirusa w kulkach żelowych. Na początku wszystko było ok i rósł szybko, jednak od pewnego czasu liście zaczynają żółknąć. Wody ma pod dostatkiem. Co może byc przyczyna żółknięcia?
kawownik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2012, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilka dni temu wysiałem z nasion swojego papirusa. Nasionka nie przysypywałem ziemią. Doniczki stoją w podstawka z odrobiną wody, aby utrzymać stale wilgotność, do tego od góry mam wszystko szczelnie przykryte folią. Teraz moje pytanie: ile czasu może zająć kiełkowanie?? ;:224 Doniczki trzymam na słonecznym parapecie nad kaloryferem. Przez dużą część dnia pada na nie bezpośrednio słońce, jeżeli oczywiście jest. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”