Zbyt wczesne kiełkowanie cebulek
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Roślinki cebulowe i nie tylko - obudziły się
Dziś zrobiłam kilka zdjęć niektórych moich cebulowych i nie tylko - mieszkam w regionie Pomorza - okolice trójmiasta u nas wygląda to już tak :
Hiacynt :
Zawilce :
Bratek :
Tulipany :
żonkile lub narcyzy [ nie pamiętam ] :
A jak u Was ? - Pokażcie . Pozdrawiam [/b]
Hiacynt :
Zawilce :
Bratek :
Tulipany :
żonkile lub narcyzy [ nie pamiętam ] :
A jak u Was ? - Pokażcie . Pozdrawiam [/b]
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sty 2008, o 15:40
Jestem w szoku, ze w Gdańsku tak szybko wzeszły kwiaty wiosenne. Na Kujawach tulipany i żonkile wyszły delikatnie spod ziemi ale hiacynty, które posadziłam jesienią to ani widu ani słychu-może zgniły ( bo podobno są podatne na wilgoć ). Krokusiki też mi wzeszły ale póki co to tylko listki. Przebiśniegi też mają listki ale jeszcze nie kwitną. Poczekam jeszcze tydzień lub dwa i pewnie pojawią się i u nas oznaki wiosny
- panna Be
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 sty 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zbyt wczesne kiełkowanie cebulek
Witam. Ja dzsiaj w moim ogródku zaobserwowałam kiełkujące krokusy i irysy co sprawiło, że trochę się zaniepokoiłam, bo przecież jest koniec grudnia!
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nawet w moim ogrodzie kiełkuję wiele roślin . Że kwitnące przebiśniegi (G. elwesii) to mnie nie dziwi, że zobaczyć liści krokusu, narcyzu i przebiśniega to trochę dziwne w grudniu. Ale ozdobny czosnek, Triteleia, Lupinus, Iris orientalis, kwitnący Scabiosa?
Pogoda szaleje
Jeśli przyszedł by wielki chłód (- 10C i więcej), to niektóre rośliny będę ukrywać. Ale do tej pory jest ciepło....dzisiaj 10C
Pogoda szaleje
Jeśli przyszedł by wielki chłód (- 10C i więcej), to niektóre rośliny będę ukrywać. Ale do tej pory jest ciepło....dzisiaj 10C
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- panna Be
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 sty 2013, o 19:41
A jak przyjdzie -10 to się im nic nie stanie? Bo zapowiadają mrozy
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Też się martwię. U mnie irysy holenderskie, sadzone jesienią, wszystkie wykiełkowały. Rosną równym rzędem wzdłuż ścieżki. Najdłuższe mają jakieś 10 cm wysokości. Żeby tylko spadł śnieg, zanim zaczną się mrozy...
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
U mnie na rabacie też od paru dni z niepokojem patrzę na krokusy które postanowiły wychynąć z ziemi a dziś dopatrzyłam się też sporych rozmiarów ''kłów'' hiacyntów.
Co z tym zrobić, okryć liśćmi, planowałam osłonić je przeciętymi na pół butelkami (5 litrów) po wodzie ale sama nie wiem, co myślicie?
Co z tym zrobić, okryć liśćmi, planowałam osłonić je przeciętymi na pół butelkami (5 litrów) po wodzie ale sama nie wiem, co myślicie?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Ja na szczęście zostawiłam sobie gałązki z wyciętej tui i jałowców. Będę osłaniała. Krokusy mam w żywopłocie z ligustru, który ich specjalnie nie ochroni, ale może chociaż trochę...