Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Trawnik po zimie

Post »

reniazt pisze:
Lamia pisze:Jaka jest cena tego nawozu? Dziękuje :)
- za 2,5 kg zapłaciłam 4 zł z groszami.
Reniazt

Jak oceniasz ten nawóz? Ciekawa jestem?
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

W zeszłym roku kupowałem, może nie w biedronce, ale taki właśnie tani nawóz. Efekt był fajny ale bardzo krótki.

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
lawl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Ponieważ kilka razy w tym wątku pojawiła się kwestia nawozów do trawnika, czy na podstawie doświadczeń mógłbym prosić o polecenie jakiegoś w rozsądnej cenie nawozu? Trawę do tej pory nawoziłem nawozami Barenburga, wyglądało to pieknie, pominąwszy kwestie niekiedy niedokładnego rozrzucenia. Zdarzało mi się to nawet przy uzyciu siewnika. Uzywałem też ostatnio Florovit. Niby wszystko ok ale efekt już nie ten sam i do tego bardzo krótki. Trawnik mam spory bo w sumie blisko 2tys m i dążenie do piękna zaczyna być sporym wydatkiem, na który niekoniecznie moge sobie teraz pozwolic. Z kolei wiadmo, ze w wiekszosci wypadków płacimy za marke producenta a nie towar, gdyż podobne mieszanki kupowane przez rolników wychodza znacznie taniej. Nie mam z kolei talentu do mieszania isie obawiam, ze mógłbym cos naprawde " namieszać" i zamiast pięknego trawnika uzyskac wypaloną ziemię. Nie doszukałem sie niestety żadnej receptury na skuteczny, trwały i niedrogi nawóz. Ostatnio mając doświaczenia z niedobrze rozniesionym po powierzchni granulatem skłaniałbym sie do nawozów w płynie, ale który tak naprawde jest skuteczny i niedrogi na tak duży trawnik?
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Substral 100dni

lawl
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no substral 100 dni przy mojej powierzchni... nie pozbierałbym się chyba z kosztami
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

W zeszłym roku stosowałem różne nawozy, które pojawiały się w promocjach na półkach różnych marketów z etykietą tani produkt, a których nazw nie pamiętam. Działanie było, ale krótkie. W tym roku używam florovity i jestem zadowolony. Nie mam co prawda takiej powierzchni więc koszty nie są takie duże, ale efekt jest odpowiedni. Jeśli aż tak bardzo zależy Ci na kosztach, to patrz na skład. Im więcej różnego rodzaju azotu, tym lepiej. Po pierwszym zastosowaniu będziesz widział jak długo utrzymuje się efekt. Wtedy łatwo obliczyć ile trzeba zainwestować do końca sierpnia.

Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Po zastosowaniu się do wszystkich Waszych rad i po florovicie, oraz po moim skromnym nakładzie pracy,teraz (wczoraj, świeżo po koszeniu) trawnik wygląda tak. Mimo, że w koło raczej same chwasty to na moim trawniku jest ich nie dużo, mimo, że nie był jeszcze pryskany na dwuliścienne.

Obrazek

tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny trawnik, ale coś mi na nim jednak brakuję, przydała by się na nim jakaś piękna roślinka, jedna, lub więcej ;:138
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Dziękuję. Co do roślin to owszem planuję. Myślałem o bambusowym zagajniku, ale to wszystko jeszcze ewoluuje w mojej głowie.

Awatar użytkownika
kopalino
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2011, o 13:20
Kontakt:

Post »

Witam, (mój dziewiczy post na forum)

Odnośnie trawnika mam pytanie do znawców: czy aerację trawnika można zrobić w każdej chwili?
Nie zrobiłem tego na wczesną wiosnę, ograniczyłem się jedynie do wygrabienia, ostatnio dokonałem pierwszego koszenia i całość nawiozłem. Teraz przeczytałem, że aeracja to ważny zabieg dla trawnika ale na różnych stronach podawane są różne terminy przeprowadzenia tego zabiegu. Jedyni podają marzec-kwiecie, lipiec i wrzesień.

Czy po dokonaniu przeze mnie tych czynności mogę dokonać aeracji trawnika (chcę to zrobić przy wykorzystaniu nakładek na buty).

Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

taki zabieg możesz wykonać spokojnie teraz, a potem na jesień. Powinno się go wykonywać dwa razy w roku.
Możesz po tym dołożyć piaskowanie.

lawl
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zgadzam się z koalino. Co strona to inne rady odnosnie aeracji i wertykulacji. Na naszym forum też sporo czytałem i zgłupiałem
Ogólnie jedno się zgadza, że Wertykulacja raz w roku na wiosnę
a aeracja jedni podaja co 1-2 miesiące, inni że tylko raz w roku.
może ktoś na podstawie doświadczeń wskzałby jakis wspólny mianownik?
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Aeracja, czyli napowietrzanie ma na celu rozluźnienie podłoża muraw intensywnie eksploatowanych. Stosowane jest zazwyczaj na polach golfowych oraz boiskach trawiastych, aby uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy zawartością powietrza i wody w warstwie korzeniowej. W ubitej warstwie beztlenowej występuje słaba przenikalność wody, zmniejsza się aktywność mikroorganizmów glebowych oraz łatwo rozwija się filc oraz mech. Pod wpływem napowietrzenia masa korzeniowa wyraźnie zwiększa się, a nawozy łatwiej wnikają w głąb podłoża. Polepsza się także elastyczność i zdolności regeneracyjne roślin. Zabieg przeprowadza się walcem z rurkowymi bolcami o średnicy 15-20mm i długości 8-10cm, bądź ręcznym aeratorem o takich samych parametrach rurek. Można także użyć nakładek z kolcami na obuwie. Możliwa jest także aeracja powierzchniowa na głębokość 4-5cm. Aerację powinno przeprowadzić się raz w roku, najlepiej w VII, po koszeniu w odpowiedniej wilgotności i plastyczności podłoża. Liczba otworów wykonanych na 1m2 powinna wynosić 180-200.

Wertykulacja, czyli pionowe cięcie darni wykonuje się aby przeciwdziałać jej filcowaniu. Usuwa filc powstały z obumarłych pędów traw i resztek po koszeniu oraz chwasty wieloletnie. Wertykulacja powoduje przewietrzanie warstwy krzewienia i krzewienia się roślin. Obecność warstwy filcu powyżej 25mm powoduje wiele problemów - zakłócenie obiegu wody, skrócenie systemu korzeniowego, wzrost zagrożenia chorobami. Zabieg wykonuje się przy użycia wertykulatora, urządzenia z licznie osadzonymi nożami na obracających się bębnach. Można także stosować wertylukator ręczny z nożykami grabkowatymi. Zabieg ten wykonuje się przynajmniej raz w roku - najbardziej optymalny termin III/IV lub VIII/IX, nożami o długości 3-7cm przy odpowiedniej plastyczności podłoża. Odległość między nożami powinna wynosić 5-6cm. Wertykulacje przeprowadza się na suchym i nisko skoszonym trawniku. Po zabiegu należy usunąć resztki obumarłych, zwertykulowanych części roślin. Czasem przeprowadza się zabieg w okresie nasilenia się chorób, ponieważ łagodzi to skutki porażenia roślin.

Piaskowanie wykonuje się bezpośrednio po aeracji i wertykulacji. Zazwyczaj zabieg stosowany jest na murawach intensywnie użytkowanych w celu zwiększenia przepuszczalności wodnej i porowatości podłoża oraz wyrównaniu powierzchni. Piasek wypełnia powstałe nacięcia lub otwory w darni. Zabieg działa korzystnie na stabilność gruntu. Powoduje pojawienie się nowych korzeni i pędów rozłogowych, co zwiększa gęstość darni. Do piaskowania należy używać suchego piasku o granulacji 0,6-1,2mm w ilości 0,001m3/m2 murawy. Grubość warstwy piasku w skali roku powinna wynosić 0,5-1,5cm. Używanie piasku o niewłaściwym składzie granulometrycznym może doprowadzić do zwiększenia ubicia gleby, skrócenia systemu korzeniowego, zmniejszenia wymiany gazowo - wodnej, zwiększenia rozwoju filcu, oraz rozwoju wiechliny rocznej.

źródło: http://www.blog.shibumi.pl/blog.php?art ... techniczne

Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

ja takie zabiegi (nie robiłem jeszcze piaskowania) przeprowadzam dwa razy do roku. Wiosną i jesienią.
Takie zabiegi nie niszczą trawnika, ale robienie aeracji co 1-2 miesiące na trawniku o średnim natężeniu ruchu to chyba lekka przesada.

Awatar użytkownika
lizbonka
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 21:12

Post »

Witajcie
Swoje pytanie kieruję do ekspertów...

Mój trawnik ma ok 5lat, nigdy nie był nawożony, żadnych werkulacji itp czynności na nim nie było stosowanych.Nigdy jeszcze do trawy nie zakupiłam żadnego nawozu.
Jedyne zabiegi to koszenie 1 x w tygodniu i podlewanie 2 x w tygodniu. Jest na nim koniczyna i trochę mleczy. Mlecze usuwam ręcznie. Koniczyna cieszy moje oczy.... Trawnik po skoszeniu wygląda jak dywan...

Problem mam taki, że trawa jest dość blada w tym roku. Soczysta ciemna zieleń zanikła. Czy mogę trawnik o tej porze "potraktować" Polifoską i uzupełnić saletrą amonowa?? W jakim odstępie czasu je stosować i czy stosować?? Czy stosować razem w tym samym czasie?? W jednym miejscu ok 1m2 pojawiły się żółte plamy, może przez psa, może robal co z tym zrobić??
Ziemia jest ciężka, gliniasta, czasem nie mogę wbić łopaty :?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc:)
Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix :)
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”