Irysy cebulowe(syn.holenderskie)
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Irysy cebulowe
Loki, Twoje iryski przynajmniej jakoś tam zakwitły, a moje i owszem, wzeszły z cebul i mam śliczne szczypiory, a kwiatków ani dudu!
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Dyshia ? stokrotka była z PNOS Ożarów Mazowiecki, prawda? To oni mają takie abisyńskie metody opisywania swoich produktów. Ja w zeszłym roku posiałem ich mieszankę petunii. Z przodu ? fotka cudnej mieszanki. Z tyłu ? epickie opisy bogactwa barw. Wyrosły same czerwone z białymi obwódkami. No to patrzę na opakowanko jeszcze raz, a tam na zgrzewie pieczątka ?iluzja czerwona ? czerwone z białymi obwódkami?. Możesz sobie wyobrazić mój ?zachwyt?.
Tak czy siak z tych trzech żółtych pąków nic się nie rozwinęło, a mieszanka okazała się być mieszanką trzydziestu irysów w dwóch kolorach: niebieskim i granatowym (obecnie już wszystkie przekwitły). Trzech żółtków, które się NIE rozwinęły, nie liczę.
@ Uni 57 ? No rzeczywiście, zakwitły wszystkie posadzone cebule (no... trzy z nich ? te żółte ? tylko próbowały zakwitnąć bez większego sukcesu, ale jednak pąk kwiatowy wykształciły).
Pozdrawiam!
LOKI
Tak czy siak z tych trzech żółtych pąków nic się nie rozwinęło, a mieszanka okazała się być mieszanką trzydziestu irysów w dwóch kolorach: niebieskim i granatowym (obecnie już wszystkie przekwitły). Trzech żółtków, które się NIE rozwinęły, nie liczę.
@ Uni 57 ? No rzeczywiście, zakwitły wszystkie posadzone cebule (no... trzy z nich ? te żółte ? tylko próbowały zakwitnąć bez większego sukcesu, ale jednak pąk kwiatowy wykształciły).
Pozdrawiam!
LOKI
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Abisyńskie. Akurat pudło, nazwy nie chce mi się sprawdzać teraz, ale poza tą jedną paczką nie widziałam nigdzie więcej nasion tego producenta. Skoro już wspomiałeś o petunii, to ja już przebieram nogami w oczkiwaniu na kwitnienie mojej exclusive mieszanki. Zapłaciłam za 30 nasionek 10 zł, przetrwało mi 10 sztuk (czyli interes kiepski), ale i tak powinno wystarczyć, by zaprezentować całą paletę barw uwidocznioną na opakowaniu. Jak zakwitną w jednym kolorze (albo np. w trzech odcieniach różowego ), to odnajdę stronę producenta i podzielę się swoją opinią na temat ich wyselekcjonowanej mieszanki.
- Locutus
- Kontakt:
Ja bym się chyba nie odważył kupić opakowania nasion petunii w którym jest mniej niż kilkaset sztuk. :-P
...no ale to wątek o irysach, więc może lepiej skończyć tę dygresję, zanim moderator się zirytuje.
Pozdrawiam!
LOKI
...no ale to wątek o irysach, więc może lepiej skończyć tę dygresję, zanim moderator się zirytuje.
Pozdrawiam!
LOKI
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Irysy bucharskie są wspaniałe. Muszę sobie je kupić jesienią ;)
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Moje irysy bucharskie mają dopiero jednego pączka ale dobre i to Sadziłam je tej wiosny i mi zakwitną
Teraz kwitną takie piękności (tylko troche fotki nie wyszły bo komórką robione)
Teraz kwitną takie piękności (tylko troche fotki nie wyszły bo komórką robione)
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie rozumiem. Z 10 posadznych cebulek pokazało się 7 szczypiorków, z czego tylko jeden nie zatrzymał się na etapie źdźbła i dzisiaj zakwitł. Dlaczego pozostałe nie chcą rosnąć?
- Locutus
- Kontakt:
Ja mam zabawniej. Jako że irysy już przekwitły, a części nadziemne zamarły, rozgrzebałem wczoraj ziemię. I nie znalazłem w niej nic poza ziemiórkami. Zero cebulek potomnych. Jajo. ?Zachwycony? jestem.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Moje iryski jedne wysokie a drugie niskie a są z jednej mieszanki
A to pierwszy kwiat irysa bucharskiego sadzonego teraz wiosną
A to pierwszy kwiat irysa bucharskiego sadzonego teraz wiosną
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
Witam
Dzisiaj zebrałam ze swoich wysokich irysów cebulowych nasiona.
Chciałabym się z nimi trochę pobawić aby uzyskać nowe rośliny (lubię takie wyzwania)
Proszę o wskazówki, bo w literaturze są informacje, ale raczej skąpe...
Z góry dziękuję
Dzisiaj zebrałam ze swoich wysokich irysów cebulowych nasiona.
Chciałabym się z nimi trochę pobawić aby uzyskać nowe rośliny (lubię takie wyzwania)
Proszę o wskazówki, bo w literaturze są informacje, ale raczej skąpe...
Z góry dziękuję
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
- Locutus
- Kontakt:
Ostatnio ciągle widzę jego fotki w różnych wątkach ogrodowych na tym forum ? i za każdym razem zadaję sobie pytanie ?ale czemuż u diabła ja go nie kupiłem????.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Loki nie tylko Ty polujesz na niego ;)
póki co Danfordiae zaczyna kwitnienie
póki co Danfordiae zaczyna kwitnienie