![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)
ogród Agaty (sure)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: ogród Agaty (sure)
Agatko, żurawki są dosyć małe, zginą w takiej odległości, nie wiem w którym miejscu dokładnie Ty chcesz coś dosadzać.
Jeżeli zielone to może przewrotniki? Duże , dekoracyjne, zdrowe, mogą rosnąć wiele lat na słoneczku.
![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyraźne to teraz, ale wcześniej też ta zieleń nie była za ładna, może się nie przyjrzałam...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Sure
Igo, przepraszam, ale zginął mi gdzies Twój post! Teraz zauważyłam.iga23 pisze:Agatko, żurawki są dosyć małe, zginą w takiej odległości, nie wiem w którym miejscu dokładnie Ty chcesz coś dosadzać.Jeżeli zielone to może przewrotniki? Duże , dekoracyjne, zdrowe, mogą rosnąć wiele lat na słoneczku.
Te wrzośce miały rosnąć w grupie z przodu, pas nasadzenia zaczynać się będzie przed cisami, a kończyć przed pęcherznicami (to żółte po prawej). Nie jest to tak duża przestrzeń, jak wygląda na zdjeciu, mogąa być niskie te rośliny, bo i cisy Densiformis i pęcherznice Luteus się rozrastają. Chodzi o wykończenie brzegu rabaty po prostu..
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
(ew. po powrocie zaznaczę to na zdjeciu, jeśli jest niejasne?)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Sure
Hm, ja nie wiem, czy mam dużo miejsca, bo ten aparat jest jakiś "panoramiczny", ogród na zdjeciach wychodzi większy, niz w rzeczywistości. Ale faktycznie pas nasadzeń w tym mejscu będzie miał jakies 3 m, bo to ten nieukończony zakątek pod dębami, hortensje tam pasują. Widziałam kiedyś taki rzad Anabelek, kwitnące robiły duże wrażenie. Ale moze masz rację, zeby pomieszać?Ignis05 pisze:Agatko,skoro masz tyle miejsca, to może oprócz Annabelki spraw sobie jeszcze inne hortensje np. typu paniculata Grandiflora, Pinky Whinky itp. Możesz je pomieszać, będzie weselej, bo ich kwiaty dają inny kształt lub kolor, a osiągają podobne wymiary. Niektóre można kupić w szkółkach albo przez internet. Zrobiły się bardzo popularne, bo w przeciwieństwie do ogrodowych, kwitną tak jak Annabela - na tegorocznych pędach. Jest też odmiana różowa hortensji drzewiastej (taka różowa annabelka
).
o nich słyszałam, że dobrze znoszą nasze warunki, a to też jest nie bez znaczenia..
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Su jakby co, to Anabellki u mnie jeszcze sa w szkolce. Tylko teraz sa juz dosc spore ale jakbym je dobrze zapakowala, to moze by przetrwaly paczkowo. Ja znowu dala bym wlasnie tylko Anabellki w rzedzie ale wiesz ze to bylo zawsze moje odchylenie
U mnie niestety tak juz nie bedzie, bo musialam Vanillie dosadzic do Anabellek - no nie mam wiecej polcienia a na tym pelnym sloncu od rana do nocy cos nie za bardzo chciala rosnac.
A na rabate, pomysl moze o pieciornikach albo rozyczkach okrywowych. Niskio mozesz trzymac a i chlastac jak bedzie Ci wylazic na trawe.
ps a jeszcze tak moze ktoras kostrzewe - mozna dobrac sobie zielen pod kolor i piekne kupki trawki posadzic
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
A na rabate, pomysl moze o pieciornikach albo rozyczkach okrywowych. Niskio mozesz trzymac a i chlastac jak bedzie Ci wylazic na trawe.
ps a jeszcze tak moze ktoras kostrzewe - mozna dobrac sobie zielen pod kolor i piekne kupki trawki posadzic
- Sure
Jule, jeśli nie znajdę gdzieś bliżej, to się do Ciebie uśmiechnę o Anabelki, ok? A jakie w szkółce mają ceny?
zerknij/cie na te zdjęcia, zaznaczyłam poglądowo jak ma docelowo to miejsce wyglądać (w paincie to artysta ze mnie żaden, ale może można się zorientować, o co chodzi?)
![Obrazek](http://img819.imageshack.us/img819/8519/p5230203.jpg)
![Obrazek](http://img153.imageshack.us/img153/3500/paint1p.jpg)
po lewej pod klonem jesionolistnym rosną miskanty, następnie cisy, dwie sosenki i żółte pęcherznice.Pomiędzy cisami i pęcherznicami jest czerwone poletko, gdzie miały być wrzośce Vivelli. Właśnie tam chcę posadzić coś innego (wstępnie myślałam o jakichś zielonych żurawkach). Ta roślina musi znosić duże nasłonecznienie...
zerknij/cie na te zdjęcia, zaznaczyłam poglądowo jak ma docelowo to miejsce wyglądać (w paincie to artysta ze mnie żaden, ale może można się zorientować, o co chodzi?)
![Obrazek](http://img819.imageshack.us/img819/8519/p5230203.jpg)
![Obrazek](http://img153.imageshack.us/img153/3500/paint1p.jpg)
po lewej pod klonem jesionolistnym rosną miskanty, następnie cisy, dwie sosenki i żółte pęcherznice.Pomiędzy cisami i pęcherznicami jest czerwone poletko, gdzie miały być wrzośce Vivelli. Właśnie tam chcę posadzić coś innego (wstępnie myślałam o jakichś zielonych żurawkach). Ta roślina musi znosić duże nasłonecznienie...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
- Jule
iga, ma racje - nie pchaj tam zurawek, one sa takie nic a to jest dosc eksponowane miejsce i zeby podkreslic ta zolc rabaty musisz dac cos mocno zielonego a nawet-stalowego.
ps sa po 25 zlociszy, takiej wielkosci jak moje i jak moje tez zawiazaly juz kwiaty. One z jednego czasu sa.
ps sa po 25 zlociszy, takiej wielkosci jak moje i jak moje tez zawiazaly juz kwiaty. One z jednego czasu sa.
- Sure
Igo, bardzo fajny ten przywrotnik! Ostatnio te roślinki mi się coraz częściej przewijają w różnych konfiguracjach, to może jakiś "znak"! ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Wrócę do tematu jutro, późno się zrobiło, a ja jeszcze muszę przygotować co nieco do pracy... a ciągle wracam do ogródka!![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Jule, bardzo eksponowane, bo naprzeciwko tarasu i kanapy w salonie! ;)
'Mocno zielonego" brzmi świetnie, cena Anabelek również, a więc niedługo będę temat konkretyzować. Jeszcze kilka szkółek chcę poodwiedzać w mojej okolicy, kiedy wreszcie się wygrzebię z nawału zajęć zawodowych, może tutaj na miejscu je dostanę, żeby nie robić Ci kłopotu...![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Wrócę do tematu jutro, późno się zrobiło, a ja jeszcze muszę przygotować co nieco do pracy... a ciągle wracam do ogródka!
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Jule, bardzo eksponowane, bo naprzeciwko tarasu i kanapy w salonie! ;)
'Mocno zielonego" brzmi świetnie, cena Anabelek również, a więc niedługo będę temat konkretyzować. Jeszcze kilka szkółek chcę poodwiedzać w mojej okolicy, kiedy wreszcie się wygrzebię z nawału zajęć zawodowych, może tutaj na miejscu je dostanę, żeby nie robić Ci kłopotu...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule
To objedz co tam jeszcze mozesz i daj cynk jakby cos - jakos przesylaja rosliny to tez sie sprobuje - spoko ![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
- Sure
Ok, Jule, dzięki. Już natrafiłam w necie na jakieś, może nie będę musiała zawracać Ci głowy... ;)
U mnie teraz zanosi się na deszcz, to znaczy jakaś chmura krąży dookoła. A ja mam w planach posadzenie reszty doniczkowych. No najwyżej będę sadzić w deszczu, następny wolny termin gdzieś w weekend...![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
U mnie teraz zanosi się na deszcz, to znaczy jakaś chmura krąży dookoła. A ja mam w planach posadzenie reszty doniczkowych. No najwyżej będę sadzić w deszczu, następny wolny termin gdzieś w weekend...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Sure
...owies zakwitł:
![Obrazek](http://img39.imageshack.us/img39/752/p5250243.jpg)
rabata z funkiami wzbogaciła się o korę (przy okazji zniknęły gdzieś inne (te mniejsze) sadzonki, trochę z powodu kory, a trochę przez chwasty - żałuję, że nie wtykałam wszędzie etykietek lub chociaż patyczków)
![Obrazek](http://img836.imageshack.us/img836/1903/p5250223.jpg)
np. to chyba jest ciemiernik?![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Obrazek](http://img11.imageshack.us/img11/3462/p5250234.jpg)
te listki też zostawiłam, choć nie jestem pewna, do jakiej rośliny należą, a w pobliżu był patyczek (może to być np. konwalia w innym kolorze, albo jakiś chwast)
![Obrazek](http://img192.imageshack.us/img192/4903/p5250224.jpg)
![Obrazek](http://img39.imageshack.us/img39/752/p5250243.jpg)
rabata z funkiami wzbogaciła się o korę (przy okazji zniknęły gdzieś inne (te mniejsze) sadzonki, trochę z powodu kory, a trochę przez chwasty - żałuję, że nie wtykałam wszędzie etykietek lub chociaż patyczków)
![Obrazek](http://img836.imageshack.us/img836/1903/p5250223.jpg)
np. to chyba jest ciemiernik?
![Obrazek](http://img11.imageshack.us/img11/3462/p5250234.jpg)
te listki też zostawiłam, choć nie jestem pewna, do jakiej rośliny należą, a w pobliżu był patyczek (może to być np. konwalia w innym kolorze, albo jakiś chwast)
![Obrazek](http://img192.imageshack.us/img192/4903/p5250224.jpg)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
To też funkia/hosta Agato
, może jedna z tych "zaginionych".
Nie wiedziałam, że owies tak ładnie kwitnie.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Nie wiedziałam, że owies tak ładnie kwitnie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Agato to ostatnie wygląda mi na jakąś funkie a ten niby ciemiernik9ja takiego nie widziałam] raczej mi przypomina pewne zakazane zioło
ale tym pewnie byś się nie pochwaliła ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- Sure
Hosta, powiadacie? Zupełnie nie przypominam sobie, żebym z tej strony sadziła hostę!!
Ciemiernik na pewno tam gdzies był, poszukam zdjęć i sobie porównam..
btw, takie "zioło" wyrosło mi w doniczce z grubosze, ostatecznie okazało się, ze to pomidor!!
Na pewno powinny tam się znaleźć Beesia deltophylla, Chloranthus japonicus i lewizja liścieniowa Alba, ale te wyglądają zupełnie inaczej...![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
poczekam trochę, może coś jeszcze się pojawi...
Ciemiernik na pewno tam gdzies był, poszukam zdjęć i sobie porównam..
btw, takie "zioło" wyrosło mi w doniczce z grubosze, ostatecznie okazało się, ze to pomidor!!
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Na pewno powinny tam się znaleźć Beesia deltophylla, Chloranthus japonicus i lewizja liścieniowa Alba, ale te wyglądają zupełnie inaczej...
poczekam trochę, może coś jeszcze się pojawi...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4