Kobea i jej uprawa - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kobea i jej uprawa.

Post »

Dyshia pisze:A mi ta informacja gdzieś umknęła. :D
Przy niemalże siedemdziesięciu podstronach? Normalne ? tego wszakże nie da się ogarnąć.
Dyshia pisze: Czyli moja kobea jest taka mikra, bo jest biała.
Za to szybciej zakwitnie niż te fioletowe. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Tak :D kolor łodyżek zwiastuje przyszły kolor kwiatków :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A u mnie właśnie pierwszy pąk zaczął się otwierać. Jeszcze parę dni i będę mógł wkleić tu zdjęcia pierwszego w tym sezonie kwiatu mojej kobyłki. :heja

Wniosek: naprawdę opłaca się na jesieni zrobić sadzonkę, którą przez zimę traktuje się jak roślinę doniczkową ? dzięki temu można się doczekać kwiatów już w maju.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Loki jak długą tę sadzonkę pobrałeś? Zastosowałeś ukorzeniacz? W jakich warunkach temperaturowych ją przetrzymywałeś?
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej Kobełkowicze!
Ja wczoraj wieczorem posadziłam moje ukorzenione pędy do doniczek.Dziś trzymały sie na słońcu bardzo elegancko:)
Klusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2011, o 12:05

Post »

Kochani zgodnie z obietnicą wstawiam Wam zdjęcie pąków na mojej kobełce. Na tym zdjęciu są akurat dwa a wszystkich jest już dość sporo. Do pozowania wybrałam największe pąki, żeby było je widać - większość jest maciupeńka i byłby problem z widocznością. Moja kobełka jest fioletowa - przynajmniej tak pisało na opakowaniu nasion. Wcale się na tym nie znam, bo kobełkę mam pierwszy raz. Mam nadzieję, że to coś, co sfotografowałam to pąki kwiatów, bo prawdę mówiąc na żywo nigdy nie widziałam kobełki a zakochałam się w niej przez internet:) Jeśli to nie pąki to wyprowadźcie mnie z błędu. A jeśli to pąki to Locutusie wyzywam Cię na pojedynek:) zobaczmy komu pierwszemu zakwitnie co? oczywiście każdy startuje w konkursie ale z tego co czytałam to jedynie Locutus pisał o pąkach. U mnie mają być burze i mam nadzieję, że mi tych pąków nie otrzepie deszczysko.
To co? Locutusie? stajesz do walki? :))))))Obrazek
Pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, potwierdzam, to pączek :heja
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Klusia WOW !!!! W czerwcu zakwitną:) Wspaniale:) Kiedy wysiałaś swoja kobeę że tak szybko zawiązała pąki?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Anna 29 ? dokładnie opisałem proces sadzonkowania na pięćdziesiątej szóstej podstronie tego wątku ? oto bezpośredni link do mojego posta: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2092215

@ Klusia ? Przegrasz w tej konkurencji. :-P Mój pąk już się otwarł, tylko że ciągle jeszcze się nie wybarwił (jest zielony). A tym Twoim to jeszcze ze dwa ? trzy tygodnie potrzeba, zanim się otworzą.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
martaksc
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2011, o 16:06

Post »

Obrazek

oto moja kobea( 3 sztuki), posiana 9 lutego. Jak na debiut wydaje mi się, że jest ok :)
ale mam problem z jedną :( nie wiem co to, czym to pryskać... może macie pomysł :wit

Obrazek
DEBIUT 2011 :)
Klusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2011, o 12:05

Post »

Mówisz Locutusie, że jeszcze tyle muszę czekać... szkoda...
Chciałabym już teraz zaraz:)
Tuniu - mar siałam chyba 9 lutego o ile dobrze pamiętam. Długo nie chciały się pokazać więc wyniosłam je do mamy na parapet bardzo słoneczny i do bardzo ciepłego pokoju. Wystrzeliły w mgnieniu oka. Potem już tylko często je przycinałam, obcinając dość duże części rośliny, żeby jakoś wytrzymać do maja. Od kwietnia mniej więcej zaczęłam nawozić nawozem do pelargonii z małą ilością azotu (bardzo rozcieńczonym).
Locutusie zrób proszę zdjęcie pąka otwartego ale nie wybarwionego jeszcze - ciekawa jestem jak wygląda ten etap.
Pozdrawiam Was
Aga
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08

Post »

Przeczytałam ostatnie wpisy i od razu poleciałam na balkon szukać pąków..no niestety, ale nie tracę nadziei :wink: Obrazek
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Klusia ? niestety, za późno, kwiatek już się wybarwił. Pofocę dziś, a wkleję fotki jutro.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”