Jagoda kamczacka cz. 1
Re: Jagoda kamczacka
Imponująca ilość.Ale myślę że ilość jagód dostępnych w Polsce zupełnie wystarczy. Jurek_9swoją drogą czy da się zamówić u nich przez internet?
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesyłki żywe spoza Unii są na cenzurowanym + wysokie opłaty.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Witam,ostatnio zakupiłem mikoryzę do borówek i drzew owocowych,nie wie ktos przypadkiem która z nich będzie dobra do jagody kamczackiej? Za odpowiedź z góry dziękuję.
-
Kurcze, kupiłam sobie 4 nowe krzaczki kamczackiej, w tym 1 Czelabinki, którą już mam z wcześniejszego zakupu. Jest straszna różnica w wielkości i kształcie liści nowo zakupionych jagód, i tych 3 starych krzaczków. Stare mają drobne, owalne i raczej wąskie listki, nowe wielkie i szerokie. Czy tym jagodom liści drobnieją wraz z wiekiem? Czy to różnice odmianowe? Jeśli różnice odmianowe, to by oznaczało że moja stara Czelabinka nie jest Czelabinką najwyraźniej..
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
aalal29 pisze:Witam,ostatnio zakupiłem mikoryzę do borówek i drzew owocowych,nie wie ktos przypadkiem która z nich będzie dobra do jagody kamczackiej? Za odpowiedź z góry dziękuję.
Jagoda kamczacka rośnie jak chwast, bez żadnego udziwniania.
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Całe szczęście że trafiłam na ten wątek, bo postanowiłam dołączyć do grona posiadaczy jagody kamczackiej (odmiany czelabinka, wołoszebnica i snigłaska). Planowałam tak jak borówkom porządnie przygotować im ziemię, nasypać sporo torfu itp., ale po tym co tu przeczytałam to wychodzi najlepiej będzie jednak posadzić je tak jak jest na tej miernocie którą mam.
Asia
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
loebCzy to różnice odmianowe
Co do wielkości liści to wszystko zależy od odmiany. Posiadam w ogrodzie 5 odmian jagody kamczackiej i praktycznie wszystkie krzaki są inne. Część wygląda jak małe drzewko, pozostałe jak borówka amerykańska. Największe liście mają długość ok. 8 cm, pozostałe ok. 3-4 cm. Jagoda jest bardzo prosta w rozmnażaniu dlatego często jest sprzedawana przez "amatorów" - Czasami sami sprzedawcy nie wiedzą co dokładnie sprzedają
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nawet w Castro w zeszłym roku nie wiedzieli co sprzedają.
Liście mogą być podłużne, ale też mięsiste, owalne. Zależy od odmiany.
Liście mogą być podłużne, ale też mięsiste, owalne. Zależy od odmiany.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie jagody już dojrzewają i niestety zaczynają opadać
-
Aha, czyli z dużym prawdopodobieństwem mam 3 siewki i kolejnych 5 odmianowych, miejmy nadzieję.. każda inna, faktycznie u tych starszych widać trochę różnicę w stylu wzrostu. Phrix, a nie masz może zdjęć, oraz nazw odmian tego co masz? Jeśli to nie siewki oczywiście:) Ciekawią mnie zwłaszcza te o których piszesz, że są jak małe drzewko. Moje starsze to raczej małe, geste krzaczki. O wiele gęstsze od borówek, które mam..
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
Zamieszczam fotki młodych roślin, niestety nie mam już możliwości zrobienia fotek starszych krzaków.
PS: Mam nadzieje że nie poprzekręcałem nazw i oznaczenia. Roślinki około 2 letnie.
W 2-3 roku zaczynają owocowanie ( część jagód ze zdjęć już ma owoce) Mam u siebie 6 odmian, z bardziej popularnych nie mam tylko Wojtka.
Jedyne czego się obawiam, to to że zrobiłem zbyt małą odległość na boki i krzaki zaczną wchodzić na przyszły nowy chodnik
PS: Mam nadzieje że nie poprzekręcałem nazw i oznaczenia. Roślinki około 2 letnie.
W 2-3 roku zaczynają owocowanie ( część jagód ze zdjęć już ma owoce) Mam u siebie 6 odmian, z bardziej popularnych nie mam tylko Wojtka.
Jedyne czego się obawiam, to to że zrobiłem zbyt małą odległość na boki i krzaki zaczną wchodzić na przyszły nowy chodnik
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
-
To przytniesz;) Tylko moja Dlinnopłodnaja wyglada podobnie, ze starszych.. z młodych Czelabinka. Masz piękną perspektywę w ogródku:)