Problem z Rhododendronem Edelweis
Re: Problem z Rhododendronem Edelweis
Bardzo ładnie wygląda. Pięknie.
Podobają mi się rododendrony z kutnerem. Niestety nie mam żadnego
Podobają mi się rododendrony z kutnerem. Niestety nie mam żadnego
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałem podobny problem, co Ty z moim rózanecznikiem St.Michel:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=24292
Wygląda na to, że nasze różaneczniki mają wspólnego przodka, bo mają bardzo podobny kształt liści, łącznie z tymi na biało omszonymi młodymi przyrostami.
Opisany przez Ciebie problem miałem w 2009, jednak nie stosowałem żadnej chemii, w tym roku wszystko jest w porządku, liście nie są zdeformowane. Niestety, o ile w 2010 różanecznik zakwitł z 4 kwiatostanów, to w tym roku znowu nic, nie zawiązał żadnych pąków kwiatowych (jako jedyny w kolekcji)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=24292
Wygląda na to, że nasze różaneczniki mają wspólnego przodka, bo mają bardzo podobny kształt liści, łącznie z tymi na biało omszonymi młodymi przyrostami.
Opisany przez Ciebie problem miałem w 2009, jednak nie stosowałem żadnej chemii, w tym roku wszystko jest w porządku, liście nie są zdeformowane. Niestety, o ile w 2010 różanecznik zakwitł z 4 kwiatostanów, to w tym roku znowu nic, nie zawiązał żadnych pąków kwiatowych (jako jedyny w kolekcji)
Jurek może Twój nie kwitnie bo ma za mało słońca?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słońca ma faktycznie mało, inne posadzone są w pobliżu, jednak być może mają lepszą lokalizację.
O tym nie pomyślałem, dziękuję za ten trop ;)
O tym nie pomyślałem, dziękuję za ten trop ;)
Ja tez nie stosowałam w zeszłym roku żadnej chemii. W zeszłym roku miał tylko 1 kwiat i same pąki przyrostowe. Wcześniejsze lata kwitł bardzo obficie. Na latem i na jesieni podsypałam sporo nawozu dla rhododendronów i dałam trochę końskiego obornika. Na wiosnę znowu dałam odzywkę i nawóz granulowany. Tak sobie myślę że albo miał jakieś braki w nawożeniu, i to spowodowało brak pąków kwiatowych, oraz były te zniekształcone liście, albo kwitnie co drugi rok tak obficie.
Na zimę przykrywam go agrowłókniną więc tych zmarzniętych końcówek na lisciach mam mało kilka sztuk.
Na zimę przykrywam go agrowłókniną więc tych zmarzniętych końcówek na lisciach mam mało kilka sztuk.
Za dużo azotu i o niewłaściwej porze. Prawdopodobnie to było przyczyną braku zawiązania sie pąków kwiatowych.latem i na jesieni podsypałam sporo nawozu dla rhododendronów i dałam trochę końskiego obornika. Na wiosnę znowu dałam odzywkę i nawóz granulowany. Tak sobie myślę że albo miał jakieś braki w nawożeniu, i to spowodowało brak pąków kwiatowych