Pielęgnowanie traw ozdobnych
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pielęgnowanie traw ozdobnych
A u mnie coś się nie pokazuję Hakonechloe macra Aureola
Czy ona późno wychodzi,czy mi padła?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Ja tydzień temu zakupiłem miskanty: Kleine Silberspinne, Zebrinusa i wyglądają już całkiem nieźle. Stały w donicach w szkółce okazy z poprzedniego roku i co nieco już wypuszczały . Pytałem sprzedawców i twierdzili że zimowały w szklarni, ale na dworze stoją już od marca, miały jeszcze zaschnięte kwiatostany z jesieni. Uciąłem te suche badyle podlałem bardzo obficie, nawet wodą z nawozem i postawiłem na balkonie (z racji niemożności ich natychmiastowego posadzenia ).W ciągu kilku dni sporo podrosły, więc trawy już raczej ruszają . Moja maleńka rozplenica z jesieni niczym nie okrywana też przezimowała i na razie wypuszcza nieśmiało raczej chyba z powodu suszy niż warunków atmosferycznyc
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Re:
Tak jak mój, przycinam za to go wiosnąJózef pisze:mój nie okrywany przeżył już kilkanaście zim..i to bardzo ostrych...
Macie może jakiś pomysł z trawami....? Rabata znajduję się zupełnie w cieniu, dokładnie to jest bok garażu i planuję usypać mały stok w kierunku alejki i na nim poszaleć z trawkami.
Za wszystkie sugestie b.dziękuję!
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
Mam do Was pytanie dotyczące traw - chciałabym obsadzić niewysokimi kępkami (max. do 20 cm wysokości) fragment ogrodu. Czy możecie mi poradzić jakieś gatunki, najbardziej odpowiednie dla naszego klimatu? Jak powinnam przygotować ziemię dla nich (u mnie gleba nie jest zbyt przepuszczalna, może powinnam zmieszać ją z piaskiem?)
I ostatnie pytanie - znalazłam w internecie trawy o czarnym kolorze liści - czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia? Ciekawa jestem jak znoszą zimy i czy warto w nie zainwestować ;-)
I ostatnie pytanie - znalazłam w internecie trawy o czarnym kolorze liści - czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia? Ciekawa jestem jak znoszą zimy i czy warto w nie zainwestować ;-)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Zdecydowanie już powinna być.Raczek pisze:A u mnie coś się nie pokazuję Hakonechloe macra Aureola
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie sugerujecie, żeby trawy ciąć wcześnie, kiedy więc pora?
Zamierzałam jutro uporzadować nieco
Zamierzałam jutro uporzadować nieco
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Za wcześnie jeszcze na cięcie. Proponuje poczekać do połowy marca. Jeszcze zima może wrócić.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Mariuszu bardzo dziękuję za info tak zrobię.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2011, o 20:01
Proszę o podpowiedź, w jaki sposób wyczesać kostrzewy? Próbowałam je wytargać palcami, ale niewiele to dało, jeśli nawet nie nic. Są bardzo gęste i mało podatne na moją szarpaninę. Konkretnie chodzi o Elijah Blue oraz Koeleria Glauca. Dodam, że mam ok. 80 sztuk do ogarnięcia.
Witam, jestem tu nowa i prosze o pewna poradę w sadzeniu traw ozdobnych. Planuję posadzić parę odmian traw na mojej skarpie na piwniczce ( np. rozplenicę) i słyszałam że należy sadzić je w doniczkach. Podobno niektóre odmiany bardzo "rozchodzą" się po ogrodzie. Czy to prawda? Prosze poradźcie jak je sadzić! Pliss ;)
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Misiu, tu jest tyle wątków o trawach! wystarczy wejśc do wyszukiwarki. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Wiem, wiem - najgorzej jest zacząć
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Jak nic nie wychodzi a prezentują się nędznie to po prostu je zetnij.Europejka pisze:Proszę o podpowiedź, w jaki sposób wyczesać kostrzewy? Próbowałam je wytargać palcami, ale niewiele to dało, jeśli nawet nie nic. Są bardzo gęste i mało podatne na moją szarpaninę. Konkretnie chodzi o Elijah Blue oraz Koeleria Glauca. Dodam, że mam ok. 80 sztuk do ogarnięcia.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach