Moje niepiękne podwórko :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje niepiękne podwórko :)

Post »

Na tym samym miejscu, gdzie rosną truskawki, nie powinnaś posadzić młodych sadzonek. Poletko truskawkowe załóż w innym, oddalonym miejscu. Gleba pod truskawkami może być już zmęczona, mogą też siedzieć jakieś patogeny. Truskawki mogą rosnąć w tym samym miejscu 3-4 lata, potem często drobnieją i w ogóle chorują.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sty 2011, o 15:11

Post »

Comciu zgodnie z zaleceniami wyrywam mlecze jak szalona :D Kupiłam też zgodnie z Twoją radą mniszka na chwasty ale dopiero później przeczytałam że okres karencji dla zwierząt wynosi 21 dni :( Macie może jakieś propozycje jak przeprowadzić oprysk przy 5ciu psach? :|
Ewo dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie :D teraz już wszystko rozumiem. A co mogę posadzić na miejsce truskawek?

No i zakochałam się! Hosty, hosty :D Działka sąsiednia która przylega do mojej jest cała zarośnięta drzewami, krzakami i chwastami przez co daje bardzo dużo cienia na moją. Długo się zastanawiałam co z tym zrobić ale po tym jak po drugiej stronie odkryłam hostę to problem sam się rozwiązał :) Poczytałam dużo o wirusie i przymierzam się do kupna host od polecanego na naszym forum sprzedawcy. Będzie pięknie :)
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Działka sąsiednia która przylega do mojej jest cała zarośnięta drzewami, krzakami i chwastami
Myślę, że w tej sytuacji walka z mleczami, to walka z wiatrakami. I tak przelecą, żaden oprysk nie pomoże, tylko usuwanie ręczne. i bezpieczne dla psów :wink: . A z mlecza można pożyteczne gnojówki robić, czy co tam kto lubi. Nawet do sałatki można dodawać. A poza tym, ostatnio czytałam, że korzystnie wpływa jego obecność na owocowanie drzew, jest dobrym sąsiadem :)
sylwia27p
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 kwie 2011, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Współczuję i łącze się z Tobą w walce z mleczami. Sama raz pryskałam trawnik ale i tak nie wytępiłam wszystkiego. Potem to już tylko zostało mi wycinanie ręczne. Dziennie wycinałam po trzy wiadra tego chwastu. Wydawało się że wyczyściłam trawnik do czysta a rano nowe pięknie się do mnie "uśmiechały". Ech....
Na szczęście już minęło najgorsze ;:138
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Sąsiednia działka akurat w kwestii mleczy nie jest problemem. To jest taki dziki lasek i mlecze nie mają tam szans. Rosną tam ogromne pokrzywy które prawdopodobnie zagłuszają mniejsze chwasty. Nie zauważyłam tam żadnego kwitnącego mlecza. W zasadzie jeśli wytępiłabym u siebie to miałabym w znacznym stopniu problem rozwiązany. U mnie tego cholerstwa jest cała masa, jeden przy drugim i wygląda to paskudnie.
Sylwia ja jak zaczęłam wyrywać to wywiozłam 10 taczek i nie zauważyłam szczególnie różnicy :|
sylwia27p
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 kwie 2011, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie żartuj , że różnicy nie było :shock: .
Ja z nożykiem do każdego mlecza latałam i wycinałam głęboko z korzeniem. Było widać , ze mleczy jest mniej z dnia na dzień a na moich rękach coraz więcej odcisków ;:14 . Ale efekt zawsze jakiś był...
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Lekką różnicę było pewnie widać ale zdecydowanie nie adekwatną do wysiłku, poświęconego czasu i oczekiwań :| stan mojego podwórka jest opłakany. Chwast na chwaście. Części działki nawet nie ruszam w tym roku bo teraz to już nawet się tam nie dostanę tak zarosła pokrzywami. O skoszeniu tego kosiarką nie ma co myśleć bo tam całe mnóstwo pieńków wystaje z ziemi. No ale koniec użalania się :wink: kiedyś to wszystko ogarnę i będzie pięknie :) w sumie to już wygląda wszystko znacznie lepiej. Budynek gospodarczy pięknie obrasta szaloną kolczurką :) tyle że miałam nadzieję że będzie się czepiać muru a ona ani myśli więc kombinuje jej podpory. Rabatka przy altanie obsadzona i obsiana, kobea przy altanie już się pnie, balkony też już wkrótce będą cieszyć mnie masą pięknych kwiatów a tych mam dosyć dużo: lobelie, komarzyce, kilka odmian petunii, surfinie, werbeny, wilce. Większość z nasion :) ach jak będzie pięknie :heja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli możesz, porozciągaj sznurki. Kolczurka jest jednoroczna, więc nie ma sensu budować dla niej porządnych podpór. Grubsze sznurki powinny ją utrzymać. U mnie porasta siatkę ogrodzenia. Za rok będziesz miała jej miliony, bo się wysiewa :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ewo tak właśnie zrobiłam kilka dni temu :D Teraz kolczurka jak szalona pnie się po nich. Obstawiam że za miesiąc nie będzie już widać tego paskudnego budynku ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie będzie :D Chyba, że masz patelnię, w suchej ziemi i na słońcu nie chce rosnąć-przynajmniej u mnie :D Truskawki rosną?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie jest w dość słonecznym miejscu ale rośnie dobrze. A truskawki rosną dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje :D może i dobrze, że nie mam doświadczenia bo nie mam porównania :D W każdym razie sporo owoców jest i są coraz większe więc coś tam się chyba da zjeść :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I o to chodzi :D rośnie i owocuje :D Kiedy nie zobaczysz owoców, zmienisz miejsce truskawkom :D Trochę Ci zazdroszczę, że zaczynasz-bardzo miło wspominam swój początek :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”