Moje niepiękne podwórko :)
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje niepiękne podwórko :)
Na tym samym miejscu, gdzie rosną truskawki, nie powinnaś posadzić młodych sadzonek. Poletko truskawkowe załóż w innym, oddalonym miejscu. Gleba pod truskawkami może być już zmęczona, mogą też siedzieć jakieś patogeny. Truskawki mogą rosnąć w tym samym miejscu 3-4 lata, potem często drobnieją i w ogóle chorują.
- buffy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 sty 2011, o 15:11
Comciu zgodnie z zaleceniami wyrywam mlecze jak szalona Kupiłam też zgodnie z Twoją radą mniszka na chwasty ale dopiero później przeczytałam że okres karencji dla zwierząt wynosi 21 dni Macie może jakieś propozycje jak przeprowadzić oprysk przy 5ciu psach?
Ewo dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie teraz już wszystko rozumiem. A co mogę posadzić na miejsce truskawek?
No i zakochałam się! Hosty, hosty Działka sąsiednia która przylega do mojej jest cała zarośnięta drzewami, krzakami i chwastami przez co daje bardzo dużo cienia na moją. Długo się zastanawiałam co z tym zrobić ale po tym jak po drugiej stronie odkryłam hostę to problem sam się rozwiązał Poczytałam dużo o wirusie i przymierzam się do kupna host od polecanego na naszym forum sprzedawcy. Będzie pięknie
Ewo dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie teraz już wszystko rozumiem. A co mogę posadzić na miejsce truskawek?
No i zakochałam się! Hosty, hosty Działka sąsiednia która przylega do mojej jest cała zarośnięta drzewami, krzakami i chwastami przez co daje bardzo dużo cienia na moją. Długo się zastanawiałam co z tym zrobić ale po tym jak po drugiej stronie odkryłam hostę to problem sam się rozwiązał Poczytałam dużo o wirusie i przymierzam się do kupna host od polecanego na naszym forum sprzedawcy. Będzie pięknie
Myślę, że w tej sytuacji walka z mleczami, to walka z wiatrakami. I tak przelecą, żaden oprysk nie pomoże, tylko usuwanie ręczne. i bezpieczne dla psów . A z mlecza można pożyteczne gnojówki robić, czy co tam kto lubi. Nawet do sałatki można dodawać. A poza tym, ostatnio czytałam, że korzystnie wpływa jego obecność na owocowanie drzew, jest dobrym sąsiademDziałka sąsiednia która przylega do mojej jest cała zarośnięta drzewami, krzakami i chwastami
Współczuję i łącze się z Tobą w walce z mleczami. Sama raz pryskałam trawnik ale i tak nie wytępiłam wszystkiego. Potem to już tylko zostało mi wycinanie ręczne. Dziennie wycinałam po trzy wiadra tego chwastu. Wydawało się że wyczyściłam trawnik do czysta a rano nowe pięknie się do mnie "uśmiechały". Ech....
Na szczęście już minęło najgorsze
Na szczęście już minęło najgorsze
- buffy
Sąsiednia działka akurat w kwestii mleczy nie jest problemem. To jest taki dziki lasek i mlecze nie mają tam szans. Rosną tam ogromne pokrzywy które prawdopodobnie zagłuszają mniejsze chwasty. Nie zauważyłam tam żadnego kwitnącego mlecza. W zasadzie jeśli wytępiłabym u siebie to miałabym w znacznym stopniu problem rozwiązany. U mnie tego cholerstwa jest cała masa, jeden przy drugim i wygląda to paskudnie.
Sylwia ja jak zaczęłam wyrywać to wywiozłam 10 taczek i nie zauważyłam szczególnie różnicy
Sylwia ja jak zaczęłam wyrywać to wywiozłam 10 taczek i nie zauważyłam szczególnie różnicy
Nie żartuj , że różnicy nie było .
Ja z nożykiem do każdego mlecza latałam i wycinałam głęboko z korzeniem. Było widać , ze mleczy jest mniej z dnia na dzień a na moich rękach coraz więcej odcisków . Ale efekt zawsze jakiś był...
Ja z nożykiem do każdego mlecza latałam i wycinałam głęboko z korzeniem. Było widać , ze mleczy jest mniej z dnia na dzień a na moich rękach coraz więcej odcisków . Ale efekt zawsze jakiś był...
- buffy
Lekką różnicę było pewnie widać ale zdecydowanie nie adekwatną do wysiłku, poświęconego czasu i oczekiwań stan mojego podwórka jest opłakany. Chwast na chwaście. Części działki nawet nie ruszam w tym roku bo teraz to już nawet się tam nie dostanę tak zarosła pokrzywami. O skoszeniu tego kosiarką nie ma co myśleć bo tam całe mnóstwo pieńków wystaje z ziemi. No ale koniec użalania się kiedyś to wszystko ogarnę i będzie pięknie w sumie to już wygląda wszystko znacznie lepiej. Budynek gospodarczy pięknie obrasta szaloną kolczurką tyle że miałam nadzieję że będzie się czepiać muru a ona ani myśli więc kombinuje jej podpory. Rabatka przy altanie obsadzona i obsiana, kobea przy altanie już się pnie, balkony też już wkrótce będą cieszyć mnie masą pięknych kwiatów a tych mam dosyć dużo: lobelie, komarzyce, kilka odmian petunii, surfinie, werbeny, wilce. Większość z nasion ach jak będzie pięknie
- ewamaj66
Jeśli możesz, porozciągaj sznurki. Kolczurka jest jednoroczna, więc nie ma sensu budować dla niej porządnych podpór. Grubsze sznurki powinny ją utrzymać. U mnie porasta siatkę ogrodzenia. Za rok będziesz miała jej miliony, bo się wysiewa
- buffy
Ewo tak właśnie zrobiłam kilka dni temu Teraz kolczurka jak szalona pnie się po nich. Obstawiam że za miesiąc nie będzie już widać tego paskudnego budynku
- ewamaj66
Nie będzie Chyba, że masz patelnię, w suchej ziemi i na słońcu nie chce rosnąć-przynajmniej u mnie Truskawki rosną?
- buffy
U mnie jest w dość słonecznym miejscu ale rośnie dobrze. A truskawki rosną dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje może i dobrze, że nie mam doświadczenia bo nie mam porównania W każdym razie sporo owoców jest i są coraz większe więc coś tam się chyba da zjeść
- ewamaj66
I o to chodzi rośnie i owocuje Kiedy nie zobaczysz owoców, zmienisz miejsce truskawkom Trochę Ci zazdroszczę, że zaczynasz-bardzo miło wspominam swój początek