Ogród z Krzywą Jabłonią 2011
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród z Krzywą Jabłonią 2011
Witajcie - ja dziś - jak co wtorek spędziłam popołudnie u stomatologa - nawet zabrałam aparat - ale czosnki już przekwitły
Spotkała mnie też przygoda ..
Szłam sobie chodnikiem - a tu nagle ktoś łapie mnie za ramię ... odwracam się i widzę jakiś pan na rowerze... próbuje złapać równowagę .... nie udało mu się - przewrócił się - a kierownica trochę pokiereszowała mi rękę i zniszczyła torebkę - tzn wyrwała z niej ucho.
Dostałam 50 zł na nową ... poszłam więc do sklepu i kupiłam -
- krzewuszkę - taka nieznana mi odmianę - niską .
- klona wariegatę ( bardzo dziwny )
- maleńką sadzonkę rabarbaru.
- ślimax
A teraz przywiozłam Męża do domu - i już jestem półprzytomna.
Chyba czas pomyśleć o 2 aucie - wtedy nie musiałabym wstawać przed 4 ani wyjeżdżać po niego po 23...
Wkleję więc tylko kilka fotek
Jutro postaram się być dłużej i odpowiedzieć wszystkim - teraz już zasypiam na siedząco.
Wszystkim dziękuję za tyle miłych słów i odwiedziny To takie WAŻNE dla mnie ...
No to troszkę fotek na dobranoc
Spotkała mnie też przygoda ..
Szłam sobie chodnikiem - a tu nagle ktoś łapie mnie za ramię ... odwracam się i widzę jakiś pan na rowerze... próbuje złapać równowagę .... nie udało mu się - przewrócił się - a kierownica trochę pokiereszowała mi rękę i zniszczyła torebkę - tzn wyrwała z niej ucho.
Dostałam 50 zł na nową ... poszłam więc do sklepu i kupiłam -
- krzewuszkę - taka nieznana mi odmianę - niską .
- klona wariegatę ( bardzo dziwny )
- maleńką sadzonkę rabarbaru.
- ślimax
A teraz przywiozłam Męża do domu - i już jestem półprzytomna.
Chyba czas pomyśleć o 2 aucie - wtedy nie musiałabym wstawać przed 4 ani wyjeżdżać po niego po 23...
Wkleję więc tylko kilka fotek
Jutro postaram się być dłużej i odpowiedzieć wszystkim - teraz już zasypiam na siedząco.
Wszystkim dziękuję za tyle miłych słów i odwiedziny To takie WAŻNE dla mnie ...
No to troszkę fotek na dobranoc
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miiriam-ale przygoda,ważne,że zakończona z sukcesem w ogrodniczym!Życzę udanej walki ze ślimakami.Kwitnące jabłonie-rewelacja!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Ty masz ciekawe życie ! Co prawda nie wiem , co ma wspólnego wizyta u stomatologa z aparatem i czosnkami (?) ale i tak ubawiła mnie opowieść o tym , jak to dzielnie , acz nieświadomie , próbowałaś ratować rowerzystę ... Co prawda pan się i tak przewrócił niszcząc Ci torebkę , jednak pzynajmniej ogród znowu na tym zyskał ! W końcu po co Ci torebka , zdecydowane lepie mieć krzewuszkę, klona variegatę, rabarbar i ślimax . Wiesz , ja robię podobnie - odkładam np.pieniążki na buty , po czym wydaję je w ogrodniczym na śliczniutkie roślinki dywagując ,że w końcu boso nie chodzę , po co mi więc kolejne buty
Tak , tak , ogród to choroba ... nieuleczalna , pstępująca , zakaźna ...
Ciągle czekam na zdjęcie pergoli...
Tak , tak , ogród to choroba ... nieuleczalna , pstępująca , zakaźna ...
Ciągle czekam na zdjęcie pergoli...
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ułudka zaczyna kwitnąć wczesną wiosną i kwitnie do czerwca, czasami nawet do połowy. Rozrasta sie rozłogami, więc może być spora. Ja ją bardzo lubię.Miiriam pisze: Ewuniu Ave - dziękuję za miłe słowa
W takim razie nie mam żadnej brunnery .. ale to coś kwitnie mi nadal - i rośnie coraz większe .. a jaka duża jest ułudka ?
Jak długo robi się taką gnojówkę ? Ja jutro chciałabym zrobić swoją ...-
Fermentacja gnojówki pokrzywowej (trzeba ją w tym czasie mieszać) trwa około 10-14 dni.
urzekły mnie twoje zdjęcia, pięknie ci wychodzą
i mówiąc szczerze, twoje przygody z rowerzystami również jeśli to sprzyja tworzeniu jeszcze piękniejszego ogrodu, niż masz teraz, to oby częściej
i mówiąc szczerze, twoje przygody z rowerzystami również jeśli to sprzyja tworzeniu jeszcze piękniejszego ogrodu, niż masz teraz, to oby częściej
Pozdrawiam, Agatka
- Miiriam
Witajcie Kochani
Ewuniu - ciesze się , że temu rowerzyście nic się nie stało . że ulica akurat była pusta - a torebka ... służyła mi dzielnie przez rok... a ponieważ ja duuużo noszę w niej - to znaczy że była bardzo wytrzymała i naprawdę czas by już na zmiany
Nową kupię sobie na wrzesień
Ewelinko - zastosowałam taki skrót myślowy , przepraszam.
W zeszłym tygodniu pisałam o tym , że jadąc do dentysty poczułam zapach czosnku - rozejrzałam się i zobaczyłam całą łąkę kwitnącego czosnku niedźwiedziego ..Chciałam wam ją pokazać i dlatego teraz zabrałam aparat - ale po kwiatach nic już nie zostało.
Dziś opowiadałam o nowych zakupach w pracy - koleżanka na to , że odkładała pieniądze na kostium ( syn przystępuje w niedzielę do I komunii ) a wydała wszystko w ogrodniczym ...
Tak więc choroba ta naprawdę jest groźna - ja bez torebki , ona bez sukienki , Ty bez butów ...
Zagadka - Po czym można poznać zakręconego ogrodnika ???
Zdjęcia pergoli będą dziś wieczorem - bo jeszcze są w aparacie .. ..
Ewuniu - Ave - to rzeczywiście może być ułudka - czyli zaczynam szukać brunner
Gnojówka powstanie w piątek - wzięłam wolne i cały dzień przeznaczam na ogród .
Trzysta - witam Cię w moim ogródku i zapraszam często ... na szczęście nic się nikomu nie stało.. ale gdyby w tym czasie jechał samochód..... ech ..
Mykam na chwilę do ogrodu - właśnie widziałam , że rozkwitła moja pierwsza piwonia ...
Ewuniu - ciesze się , że temu rowerzyście nic się nie stało . że ulica akurat była pusta - a torebka ... służyła mi dzielnie przez rok... a ponieważ ja duuużo noszę w niej - to znaczy że była bardzo wytrzymała i naprawdę czas by już na zmiany
Nową kupię sobie na wrzesień
Ewelinko - zastosowałam taki skrót myślowy , przepraszam.
W zeszłym tygodniu pisałam o tym , że jadąc do dentysty poczułam zapach czosnku - rozejrzałam się i zobaczyłam całą łąkę kwitnącego czosnku niedźwiedziego ..Chciałam wam ją pokazać i dlatego teraz zabrałam aparat - ale po kwiatach nic już nie zostało.
Dziś opowiadałam o nowych zakupach w pracy - koleżanka na to , że odkładała pieniądze na kostium ( syn przystępuje w niedzielę do I komunii ) a wydała wszystko w ogrodniczym ...
Tak więc choroba ta naprawdę jest groźna - ja bez torebki , ona bez sukienki , Ty bez butów ...
Zdjęcia pergoli będą dziś wieczorem - bo jeszcze są w aparacie .. ..
Ewuniu - Ave - to rzeczywiście może być ułudka - czyli zaczynam szukać brunner
Gnojówka powstanie w piątek - wzięłam wolne i cały dzień przeznaczam na ogród .
Trzysta - witam Cię w moim ogródku i zapraszam często ... na szczęście nic się nikomu nie stało.. ale gdyby w tym czasie jechał samochód..... ech ..
Mykam na chwilę do ogrodu - właśnie widziałam , że rozkwitła moja pierwsza piwonia ...
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przygoda fajna...bo szczęśliwie zakończona
Masz nowe roślinki....a do torebki i tak żadnej roslinki nie włożysz....nosisz w niej portfel-teraz włożysz kasę za...stanik będzie bezpieczniej
Masz nowe roślinki....a do torebki i tak żadnej roslinki nie włożysz....nosisz w niej portfel-teraz włożysz kasę za...stanik będzie bezpieczniej
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Jesteś okropna !!! Nieusłuchna i samowolna !!! Już Ty wiesz , dlaczego ... Miałaś nic nie przysyłać ! Tymczasem dostałam przed chwilą przesyłkę... Ale nie wiem dokładnie ani co to , ani jak to pielęgnować , więc teraz poproszę o szczegółową instrukcję obsługi ( stanowisko, wymagania , itp.)
Kobieto o wielkim - bardzo , bardzo Ci dziękuję
Będę się teraz za takimi typkami rozglądać na ulicy , może w ten sposób rozpoznam kogoś z FORUM ?
Tak a'propos - dziś zmniejszyłam trochę listę zakupów ( dość długą),żeby wysupłać nieco pieniążków na DELOSPERMĘ COOPERA , którą właśnie przywieźli do ogrodniczego...
Kobieto o wielkim - bardzo , bardzo Ci dziękuję
Ja wiem , ja wiem, ja odpowiem !!! Zakręconego ogrodnika można poznać po tym , że: jest goły ( bo bez kostiumu) , bosy ( bo bez butów) i nie ma torebki !Miiriam pisze: Tak więc choroba ta naprawdę jest groźna - ja bez torebki , ona bez sukienki , Ty bez butów ...
Będę się teraz za takimi typkami rozglądać na ulicy , może w ten sposób rozpoznam kogoś z FORUM ?
Tak a'propos - dziś zmniejszyłam trochę listę zakupów ( dość długą),żeby wysupłać nieco pieniążków na DELOSPERMĘ COOPERA , którą właśnie przywieźli do ogrodniczego...
Miło ze strony tego pana że zapłacił za szkody , Fajna przygoda
Foty niesamowite , serduszka zjawiskowa
Foty niesamowite , serduszka zjawiskowa
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Miiriam
No więc .. Droga Ewelinko .. mogłaś zauważyć uroki mieszkania na wsi .. bo nigdzie nie udało mi się kupić papieru opakunkowego .. więc musiał wystarczyć papier xero Pewno miałaś niezły ubaw
Wysłałam Ci bambus , epimedium rubrum ( chyba rubrum ) ... chciałam wysłać coś jeszcze - ale wiem , że zbierasz wybrane roślinki. A ja takich okazów mam .. hmmmmm.. mało ( jeszcze ;) )
Dołożyłam więc pierwiosnka - sprzedawczyni powiedziała że ma być "piętrowy" ( japoński ? ) .. zobaczymy, jaki będzie
I dopiero jak zapakowałam przypomniałam sobie o czymś jeszcze .. ale to już w przyszłości
Roślinki rosną u mnie w takiej glebie jaką dostałaś z nimi ... pielęgnacja zerowa - są w osłoniętym, półcienistym miejscu. Nornice jakoś je omijają - na szczęście
Charakterystyka mojej osoby .. trafna .. czyżbyś mnie aż tak dobrze znała
Niech Ci pięknie rosną i cieszą oczy
Wysłałam Ci bambus , epimedium rubrum ( chyba rubrum ) ... chciałam wysłać coś jeszcze - ale wiem , że zbierasz wybrane roślinki. A ja takich okazów mam .. hmmmmm.. mało ( jeszcze ;) )
Dołożyłam więc pierwiosnka - sprzedawczyni powiedziała że ma być "piętrowy" ( japoński ? ) .. zobaczymy, jaki będzie
I dopiero jak zapakowałam przypomniałam sobie o czymś jeszcze .. ale to już w przyszłości
Roślinki rosną u mnie w takiej glebie jaką dostałaś z nimi ... pielęgnacja zerowa - są w osłoniętym, półcienistym miejscu. Nornice jakoś je omijają - na szczęście
Charakterystyka mojej osoby .. trafna .. czyżbyś mnie aż tak dobrze znała
Niech Ci pięknie rosną i cieszą oczy
- Miiriam
Witam wszystkich wieczorową pora - ponieważ w ogrodzie już nic nie widać .. a ja czekam na Męża - po którego pojadę za 40 min, wgrywam sobie fotki na żabkę - ciekawe ile jej to zajmie - dziś wyszukałam pierwiosnki
Wiecie - przeraża mnie to tempo. Dopiero zima - a tutaj tyle roślin już przekwitło - nowe galopują w rozwoju ( oprócz mojego dyptama , który wyszedł .. i koniec .. stoi )
A ja nie nadążam. Dziś zabrałam się za skalniak - z jakiejś 1/ 3 - może mniej - wyniosłam kilka naręczy trawy .. jak skończę - muszę zacząć od początku .. a reszta ogrodu ???? Normalnie to nie jest możliwe do opanowania ...
Szkoda , że nie mogę położyć agro .. to ułatwia pracę - ale tez ułatwia życie nornicom - .. tak straciłam tej zimy róże , azalię czerwoną ... jestem skazana na ciągłe plewienie ..
W piątek wzięliśmy z M urlopy - planujemy dzień w ogrodzie ... cały ... może coś nadrobimy
Wiecie - przeraża mnie to tempo. Dopiero zima - a tutaj tyle roślin już przekwitło - nowe galopują w rozwoju ( oprócz mojego dyptama , który wyszedł .. i koniec .. stoi )
A ja nie nadążam. Dziś zabrałam się za skalniak - z jakiejś 1/ 3 - może mniej - wyniosłam kilka naręczy trawy .. jak skończę - muszę zacząć od początku .. a reszta ogrodu ???? Normalnie to nie jest możliwe do opanowania ...
Szkoda , że nie mogę położyć agro .. to ułatwia pracę - ale tez ułatwia życie nornicom - .. tak straciłam tej zimy róże , azalię czerwoną ... jestem skazana na ciągłe plewienie ..
W piątek wzięliśmy z M urlopy - planujemy dzień w ogrodzie ... cały ... może coś nadrobimy
- Miiriam
Miodunki i pierwiosnki .. no i żurawka
- Miiriam
No i pergola ... albo cóś w tym stylu.
Cena zabójcza - wynik trochę nie taki jak chciałam. Ale już jest - i teraz proszę o pomoc.
Tarasik jest mniejszy niż ściany domu .. wymyśliłam więc coś - co przypomina pergolę z kratką ?
Mam w niej miejsce wewnetrzne - obsadziłam ją od wewnątrz paprociami , żurawką czerwoną i funkiami .. po zewnętrznej są 2 róże i planujemy dokupić powojniki.
Wewnątrz zmieści są nam jeszcze coś szczepionego na pniu ... I nie wiem co wybrać - mam już karagany (3), migałka, wierzby pendule (2), modrzewia i jakiegoś świerka .. teraz chciałabym coś innego - chyba nie pendulę - co mogłoby być do cienia ?
Czy wierzba Hakiro... mogłaby być ? Chciałabym trochę kolorku ...
Ta wewnętrzna strona jest od tarasu - chciałam stworzyć tam taki buszowaty zakątek. nasadzenia są sobotnie - więc to wszystko na razie jest świeże ...
Przed obsadzeniem ... widać paczki z roślinkami kupionymi od Forumowiczów , które przyszły tego dnia. DZIĘKUJĘ
I po
Nie wiem dlaczego - ale ta fotka po wgraniu sie odwraca - próbowałam już 2 x -
To jest strona od ogrodu
Od strony tarasu.
Cena zabójcza - wynik trochę nie taki jak chciałam. Ale już jest - i teraz proszę o pomoc.
Tarasik jest mniejszy niż ściany domu .. wymyśliłam więc coś - co przypomina pergolę z kratką ?
Mam w niej miejsce wewnetrzne - obsadziłam ją od wewnątrz paprociami , żurawką czerwoną i funkiami .. po zewnętrznej są 2 róże i planujemy dokupić powojniki.
Wewnątrz zmieści są nam jeszcze coś szczepionego na pniu ... I nie wiem co wybrać - mam już karagany (3), migałka, wierzby pendule (2), modrzewia i jakiegoś świerka .. teraz chciałabym coś innego - chyba nie pendulę - co mogłoby być do cienia ?
Czy wierzba Hakiro... mogłaby być ? Chciałabym trochę kolorku ...
Ta wewnętrzna strona jest od tarasu - chciałam stworzyć tam taki buszowaty zakątek. nasadzenia są sobotnie - więc to wszystko na razie jest świeże ...
Przed obsadzeniem ... widać paczki z roślinkami kupionymi od Forumowiczów , które przyszły tego dnia. DZIĘKUJĘ
I po
Nie wiem dlaczego - ale ta fotka po wgraniu sie odwraca - próbowałam już 2 x -
To jest strona od ogrodu
Od strony tarasu.