Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gaba zgodzę się po części z stwierdzeniem Ani co do głębokości sadzenia młodych sadzonek oraz ilości światła jakie dostają, napisz na jakim oknie masz fiołki, w czym są posadzone(jaka ziemia), ponadto w jakie sadzisz doniczki(ich średnica) jak podlewasz i czy sadzonki(rozsady) są sadzone pojedynczo - jedna sadzonka=jedna doniczka. Zdjęcie swoją drogą było by najlepsze do oceny. :D
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Jetsem pod wielkim wrażeniem- przepiękne fiołeczki:) Moje wygladają na szaraczki przy Waszych....
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

perla pisze::shock: Jetsem pod wielkim wrażeniem- przepiękne fiołeczki:) Moje wygladają na szaraczki przy Waszych....
Od czego jest forum? Też zaczynałam od jednej sztuki, a dzięki wymianie z innymi forumkami, kolekcja bardzo się rozrosła. Jeszcze trochę, a zacznie się wiosenna wymiana.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Od czego jest forum? Też zaczynałam od jednej sztuki, a dzięki wymianie z innymi forumkami, kolekcja bardzo się rozrosła. Jeszcze trochę, a zacznie się wiosenna wymiana.[/quote]Już się zaczęła :wink:
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do fiołków, to czeka mnie rozsadzanie. Wszystkie listki mają już młode.
Obrazek Obrazek

A temu to się dopiero spieszy. Ma trzy listki i ... 2 pączki kwiatowe. Ledwo z ziemi wyszedł. :shock:
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Usuń pączki kwiatowe tak by mogła się rozwinąć rozeta liści, co do rozsad ja nigdy fiołków nie rozsadzałem tylko zostawiałem zawsze najmocniejszego z wyrośniętych a resztę usuwałem, ciężko będzie Ci je rozsadzić jak wyrastają z jednego liścia starego, chyba że mają osobne systemy korzeniowe i delikatnie oddzielisz je od liścia z jakiego wyrosły. Stare liście usuń ścinając je tuż nad ziemią.:D
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę żal mi tych pączków, tym bardziej, że nie wiem jakiego koloru są kwiatki. Może usunę pączek, który rozwija się z trzema listkami a zostawię ten przy słabszej sadzonce? I tak raczej z niej nic nie będzie, a przynajmniej dowiem się, jak fiołek będzie wyglądał.
Co do rozsadzania. Każde młode ma swoje korzonki, więc z tym nie problem. Zazwyczaj zostawiam 2-3 najmocniejsze roślinki, resztę wyrzucam. Mam przynajmniej na wymianę na inne okazy.
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Też mam jednego fiołeczka, a ponieważ jest właśnie w czasie kwitnienia, to Wam go pokażę :D Może niedługo uda mi się zdobyć jakieś inne okazy. Te, które pokazujecie na forum są naprawdę śliczne :D Potrudzę się trochę, to może zdobędę kilka nowych okazów :D :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

A mnie czeka operacja rozsadzania Fiołków- niektóre zanadto się rozrosły i potworzyły nowe rozety. Ale zrobię to po ich kwitnieniu , bliżej wiosny. Aktualnie kilka znowu kwitnie , ciesząc oczy :D

Oto nowa odmiana o amarantowych kwiatkach "City line"
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tutaj miniaturowe Saintpaulie o liliowych, podwójnych kwiatuszkach i Fiołeczek biały,który kwitnie ponownie.
Obrazek Obrazek

Odmiana Chimera-pełna , niebiesko-fioletowa z białym brzegiem

Obrazek Obrazek

i kolejne - znowu kwitną po przerwie .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tego blado- różowego lubię najbardziej!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I to by było na tyle.. teraz "poluję " na odmianę o dwubarwnych liściach , ale kiepsko mi na razie idzie :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Mirabilis piękne to Twoje potomstwo fiołkowe. Moje jest mniej - więcej takie samo i to rodzestwo Twojego bo z Twoich listków :D
Ewelina - cudne Twoje fiołeczki :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko twoje fiołeczki są tak śliczne, że nie można oczu od nich oderwać :shock:
ciężo też mi zdecydować który najładniejszy :roll: może wybiorę takiego którego jeszcze nie widziałam czyli " Chimera" - pełna ,niebiesko - fioletowa z białym obrzeżeniem :) , a tak w ogóle to kusisz nimi okrutnie ;:144 masz szczęście że mieszkamy daleko od siebie :wink: bo bym ci je wszystkie wyniosła z domu :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Piuma
50p
50p
Od: 1 lut 2007, o 21:19

Post »

Śliczne te wasze fiołki. Ja również lubię te drobne, niepozorne kwiatuszki cieszące oko i kojące duszę :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Przepiękne te fiołeczki, a do mnie już jedzie pierwszy listek, od kochanej Forumki :D Mam nadzieję, że kiedyś będzie tak cudny jak Wasze :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”