Lilak pospolity(Syringa) (bez) - kwitnienie
- martimk
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bez - dlaczego nie kwitnie?
Mamy w ogrodzie 3 młode bzy, od dwóch lat kwitły, jednak w tym roku tylko jeden i to skąpo. Czym może to byc spowodowane?
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Re: Bez - dlaczego nie kwitnie?
Niektóre odmiany lilaków kwitną 'falami' tzn w jednym roku skąpo, w następnym obficie.Ja mam taki jeden prawie 20 letni i zawsze tak robi niezależnie od tego czy np, wycinam kwiatostany czy nie, by nie osłabiać go zawiązywaniem nasion.Teraz zresztą już nie da się na całym krzewie.No i lilaki nie lubią cięcia, ewentualnie odmładzanie, ale robione stopniowo w ciągu kilku lat.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lip 2010, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bez lilak - nie kwitnie, co robić?
Witam, jestem nowicjuszem jeśli chodzi o uprawę ogródka, ale zakupiłam na wiosnę dwa lilaki. Na ok. półtora metrowym pieńku było kilka gałązek z listkami, po wyjęciu z doniczki i otrzepaniu z ziemi okazało się, że mają baaardzo marne korzenie, kilka, kilkanaście "nitek" odchodzących od głównego konara. Uznałam, że byc może lilaki mają taki słaby system korzenny i wsadziłam w ziemię. Początkowo na liściach pojawiły się brązowe plamy, a listki jakby przywiędły, niestety lilaki marniały coraz bardziej, teraz listki są całkowicie brązowe, ale miękkie, nie uschły i nie opadły. Sama nie wiem co mam teraz zrobic z tymi lilakami. Ściąc te listki i czekac do przyszłego roku, czy może coś się zmieni, czy całkiem obciąc te gałązki i zostawic sam pień, czy one po prostu zupełnie padły i nic już z nich nie będzie.... Co radzicie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Otrzepałaś korzenie "dokładnie" z ziemi a czy potem przy wsadzeniu zadbałaś aby całą przestrzeń miedzy korzeniami dobrze wypełnić ziemią i nawodnić - może nie zrobiłaś tego dokładnie i zwyczajnie korzenie teraz nie mają jak brać pokarmu bo "wiszą w powietrzu" ??
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lip 2010, o 19:12
hmmm, myślę, że dobrze je posadziłam, na to zwracam sporą uwagę, więc chyba nie w tym problem, ale dziękuję za sugestię. A zresztą może je wykopię i sprawdzę jak tam korzenie i przy okazji zakopę jeszcze raz, dokładniej...
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
Witajcie,
Mam w swoim ogrodzie kilka bzów - nie wiem jakie to gatunki niestety bo rosną tam "od kiedy pamiętam" i posadziła je jeszcze moja babcia...
Niektóre z nich kwitną rokrocznie dość ładnie, niektóre wcale :/ Czy mogę zrobić coś aby wszystkie pięknie i obficie kwitły? Są na to jakieś sposoby? nawozy?
Dodam, że zaraz po przekwitnięciu usuwam kwiatostany - innego cięcia nie wykonuję.
Mam w swoim ogrodzie kilka bzów - nie wiem jakie to gatunki niestety bo rosną tam "od kiedy pamiętam" i posadziła je jeszcze moja babcia...
Niektóre z nich kwitną rokrocznie dość ładnie, niektóre wcale :/ Czy mogę zrobić coś aby wszystkie pięknie i obficie kwitły? Są na to jakieś sposoby? nawozy?
Dodam, że zaraz po przekwitnięciu usuwam kwiatostany - innego cięcia nie wykonuję.
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lilak (bez) nie chce kwitnąć
Witam.
Moje wszystkie 3 bzy jakby się zmówiły, ładnie rosły, zawiązały pąki kwiatowe i tak stoją... stoją i stoją i nie wiem na co czekają.... rozwinęło się zaledwie kilka pojedynczych kwiatków na każdym kwiatostanie, teraz już przekwitły i opadły , a bez cały w pąkach nadal....... czy ktoś się spotkał z takim zjawiskiem????
Normalnie jakby się zahibernował ze 2 tygodnie temu co najmniej... Nie widać żadnych objawów chorób, niepokojących oznak. Tak jakby czas mu się zatrzymał...
Moje wszystkie 3 bzy jakby się zmówiły, ładnie rosły, zawiązały pąki kwiatowe i tak stoją... stoją i stoją i nie wiem na co czekają.... rozwinęło się zaledwie kilka pojedynczych kwiatków na każdym kwiatostanie, teraz już przekwitły i opadły , a bez cały w pąkach nadal....... czy ktoś się spotkał z takim zjawiskiem????
Normalnie jakby się zahibernował ze 2 tygodnie temu co najmniej... Nie widać żadnych objawów chorób, niepokojących oznak. Tak jakby czas mu się zatrzymał...
- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Kontakt:
Re: bez nie chce kwitnąć
Może to rodzaj bzów kwitnących w czerwcu? Myslę, że trzeba im dać czas Skoro mają pąki, to w końcy się rozwiną skoro są zdrowe
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
- aguskac
Re: bez nie chce kwitnąć
Nie, niestety... on już kwitł kilka razy w poprzednich latach, dlatego moje zdumienie. Właśnie zauważyłam, że jakby więdną te paczki i zaczynają się sypać
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
Re: Lilak (bez) nie chce kwitnąć
u mnie na jednym z kilku które mam też tak sie w tym roku zrobiło - osobiście uważam ze po prostu te nieotwarte paki przemarzły na początku maja jak spadł śnieg... bo nigdy dotąd tak się nie działo.
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
- aguskac
Też wydaje mi się, że może to być mróz, u nas śniegu nie było, ale przymroziło ostro. Dziwne to jednak trochę, bo przecież ten mróz był 3 tygodnie temu, a dopiero teraz opadają ...
-
- 50p
- Od: 8 maja 2011, o 18:04
jak patrzę na te dzikie,nie obcinane bzy,o które nikt nie dba i które kwitną jak oszalałe i te moje wychuchane miernoty z 1 lub kilkoma kwiatkami to sama nie wiem czy złość mnie bierze czy płacz
Ja też mam ciągły problem z lilakami...tak kocham ich zapach, kolor, wszystko...ale rzaden z czterech ani raz nie zakwitł u mnie w ogrodzie. mają z 5 lat jakies 1,5- 2 metrów, ładne liście ale nic więcej. Przeważnie w czerwcu łapią coś paskudnego ( brązowieją a miejscami przebarwiają na jasno zielono i marszczą się liście) ale nie opadają. W tym roku chce je potraktować miedzianem w tym miesiącu....Już sama nie wiem co robic
Pozdrawiam Ania