pamelka pisze:Leszku u Ciebie już pora na wiciokrzewy
a moje milczą, jak zaklęte
Kwitną, kwitną
W tym roku są jakoś wyjatkowo szybko wystartowały (inni forumowaicze donoszą, że kwitną juz wiciokrzewy Hecrotta, które powinny rozwinąć pąki dopiero w połowie czerwca ).
duju pisze:Wiciokrzewy kwitną! - ja mam jeden z uciętego patyczka w tamtym roku,ładnie się zakorzenił i na razie rośnie w donicy-myślę gdzie najlepiej go posadzić -podpowiesz ?
Najepiej oczywiście przy ciepłej ścianie, wtedy jest najwięcej kwiatów. Polecam szczególnie wystawę południowo-zachodnią,
bo zauwazyłem, że lepiej rosną i kwitną wiciokrzewy oświetlane popłudniowym i wieczornym słońcem - być może ma to jakiś zwiazek z tym, że zapylane sa przez ćmy które najaktywniejsze są właśnie wieczorami.
Jeżeli masz odmianę pachnącą, to oczywiście najlepiej sadzić w niedużej odległości od tarasu czy werandy. Zapach roznosi sie na kilkanaście metrów dookoła. Jak wspomniałem wiciokrzewy sciagają do siebie sporo motyli nocnych, chrzaszczy majowych, itp owadów, więc jak ktos nie lubi latającego "robactwa".... to lepiej zachowac te kilka metrów odległości od tarasu. Ja tam osobiście lubię się poprzyglądać co przyleciało ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To dobry moment aby przypomnieć co takiego można oglądac wieczorem przy kwiatach wiciokrzewów ;)
Fruczak gołabek
(C)jazacek
(C)Anddune
Zmrocznik gładysz
(C)nutmeg66
Zawisak borowiec
(c)_Yvonne_
(c)_Yvonne_
(C)sulka