Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawa czy wyrośnie ?:(

Post »

lonepeak pisze:Jeszcze jedno ciekawe zdjęcie. Nie widać na nim ziarenek trawy, któe leżą nierozwinięte wszędzie wkoło. Oby wiele się zmieniło!:)

Obrazek
Te płożące się.... to ja bym jednak wyrwał... ostatecznie obniżył nóż kosiarki na max-a.... Ale tylko na nich...

A przede wszystkim podlał.... sucho jak pieprz!!
lonepeak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2011, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

misiaczekm - podlewamy, podlewamy, ale ciągle za mało.
Popełniliśmy chyba błąd przy dosypywaniu nowej ziemi do starej - po prostu ich nie wymieszaliśmy ze sobą, teraz podobno ziemia gruntowa nie wszędzie dochodzi do wierzchniej warstwy, gdzie leżały ziarenka, stąd wierzchnia warstwa ziemi jest ciągle sucha jak piach.
No nic, czekamy, w końcu deszcz musi zacząć padać, a z ziarenek wzejść trawka.
Uzbrajamy się w cierpliwość i będziemy lać wodę.
Dziękuję za wsparcie i fachowe porady!
pawica2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2011, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, trochę inny temat, ale w miejscu gdzie był pierwotnie nie doczekałem się odpowiedzi.
Posadziłem jakieś 1,5miesiaca temu tuje szmaragd (60cm) z doniczki. Korzenie wydaje mi się miały dobrze rozwinięte.
Na koniec kwietnia podsypałem trochę nawozu. Mam pytanie czy dodawać raz jeszcze nawozu czy nie. jeśli tak to do kiedy podsypywać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

pawica2 pisze:Witam, trochę inny temat, ale w miejscu gdzie był pierwotnie nie doczekałem się odpowiedzi.
Posadziłem jakieś 1,5miesiaca temu tuje szmaragd (60cm) z doniczki. Korzenie wydaje mi się miały dobrze rozwinięte.
Na koniec kwietnia podsypałem trochę nawozu. Mam pytanie czy dodawać raz jeszcze nawozu czy nie. jeśli tak to do kiedy podsypywać.
Pozdrawiam
z tego co pamiętam.... ciąć (za rok) i nawieźć najpóźniej koniec czerwca/ początek lipca.
Ale ręki sobie nie dam uciąć...
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Czy pierwsze koszenie trawy zrobić z mulczowaniem czy zebrać do kosza? Tak pomyślałem, że jak wykonam koszenie z mulczowaniem i pozostawię skoszoną trawę na glebie to pomoże wykiełkowąć reszcie nasion.. dobrze kombinuję? :)
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

Dobrze, skoszona trawa się będzie rozkładać, tworząc naturalny nawóz. Można ewentualnie, jeśli trawa jest wysoka, skosić wysoko z koszem, a potem niżej bez, i tez będzie dobrze.

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

PAWICO, w pierwszym roku po posadzeniu roślin wieloletnich nie powinno się ich nawozić żadnymi nawozami, a to dlatego by korzenie tych roślin poszukując pokarmu dobrze się rozbudowały w ziemi.

Sadząc taką roślinę do ziemi można jej do wykopanego dołka, z dala od korzeni dać kompostu, czy mocno przerobionego obornika ( starego), by poszukując pokarmu, korzenie do niego łatwo trafiły.

Rośliny dokarmiane od "pierwszego" dnia po posadzenia, ( z uwagi na pokarm w pobliżu) mają zazwyczaj słaby system korzeniowy i są łatwym łupem dla wiejących wiatrów, czy mokrego śniegu zimą i się po prostu przewracają, nie mówiąc już o tym że sypiąc w pobliżu nawóz można spalić ich korzenie ,co się może zakończyć źle dla tych roślin.
pawica2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki Tadeuszu . Pozdrawiam
pawica2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam mam jeszcze jedno pytanie.
Posadziłem jakiś czas temu tuje szmaragdowe i przykryte są one agrowłókniną.
Problem w tym, że w niektórych miejscach spod tej agrowłókniny wychodzą obrzydliwe chwasty coś ala oset, taki kłujący rozłożysty.
Nie za bardzo wiem jak sobie z nim poradzić, bo obok rosną tuje i nie chciałbym aby coś im się stało jak bym popsikał jakimś środkiem na chwasty.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

W tej chwili to najlepiej chyba ręcznie się go pozbywać.

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

PAWICO- w takim przypadku , nie zostaje nic innego, tylko pędzelek ( taki jakie nasze dzieci nosiły do szkoły), zanurzać nierozcieńczonym środkiem chwastobójczym roundap i smarować nim listki chwastu, najlepiej te dopiero co wykształcone ( niedawno wyrosły), wystarczy posmarować dwa- trzy listki od góry, na każdej z wyrastającej roślin.

I tak robić cały czas, z każdą wyrastającą rośliną, pracowite to, dla cierpliwych, ale daje efekty.

Uważać by z pędzelka nie spadła jakaś kropelka tam gdzie nie potrzeba, i jeszcze raz powtarzam nierozcieńczony środek- prosto z butelki, czy buteleczki.
pawica2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję bardzo. Jak zawsze fachowo i szybko
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

witam, ponownie Tadeusz

zaryzykowałem i podałem hydrocomplex w małej ilości. zalałem mocno wodą, kuleczki się rozpuściły i jest efekt. tam gdzie był hydrocomplex trawa mocno się zazieleniła.

i mam teraz dylemata. dać reszcie nawóz czy czekać, czeka, czekać aż sama urośnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”