Poziomki - uprawa cz. 1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 mar 2011, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Ja w sześćdziesięciocentymetrowej skrzynce mam trzy krzaczki poziomek lub truskawek
Pozdrawiam, Monika
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pochwale się - pierwsze zbiory poziomki. Satysfakcja podwójna z wynikająca faktu że poziomki te wyhodowałam z nasion w zeszłym roku...
tegoroczne siewki całkiem dobrze sobie radzą i być może i one zaowocują jeszcze w tym roku ...
tegoroczne siewki całkiem dobrze sobie radzą i być może i one zaowocują jeszcze w tym roku ...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich wielbicieli poziomek
Na wstępie mam pytanie. Postanowiłam w tym roku posadzić poziomki (RUGIA) w skrzynkach na balkonie. W odpowiednim momencie je przepikowała i posadziłam na poczatku maja do skrzynki. Minęły dwa miesiące, a ja nie widzę, by poziomki przyrastały. Mam wrażenie, że stoją w miejscu i wolną rosną. Poza tym na niektórych listkach pojawiły się brunatne obwódki. Regularnie je podlewam, balkon wystawiony na południe. Co robię nie tak?
Na wstępie mam pytanie. Postanowiłam w tym roku posadzić poziomki (RUGIA) w skrzynkach na balkonie. W odpowiednim momencie je przepikowała i posadziłam na poczatku maja do skrzynki. Minęły dwa miesiące, a ja nie widzę, by poziomki przyrastały. Mam wrażenie, że stoją w miejscu i wolną rosną. Poza tym na niektórych listkach pojawiły się brunatne obwódki. Regularnie je podlewam, balkon wystawiony na południe. Co robię nie tak?
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Hmmm... coś musi się z nim źle dziać, jeżeli je podlewasz regularnie i mają pod dostatkiem słońca - być może mają za gorąco w "stopy", ziemia w skrzynkach się zbytnio nagrzewa lub sama ziemia jest niezbyt odpowiednia. U mnie maluchy wchodzą o okres kwitnienia ( siane w styczniu ). Zasil jakimś wieloskładnikowym nawozem, spróbuj trochę zacieniować same skrzynki lub może nawet i poziomki. Sprawdź czy mają dobry drenaż i nie stoją w wodzie.... tak na szybko tyle mogę napisać.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam sedecznie wielbicieli poziomek
Na naszej działce rosną też poziomki ( same się rozmnażają, przez odrosty jak truskawki ) Nie mam pojęcia jaka to odmiana, posadziła je poprzednia właścicielka działki. Są smaczne i duże a jak pachną W ubiegłym roku było ich trochę, w tym jest już dużo więcej. Mam zamiar pozbierać je ( rosną w różnych miejscach działki ) i posadzić je w beczkach plastikowach ( w taki sposób jak zaprezentowano w temacie "truskawaka łamiąca schematy").
Oto klika zdjęc moich poziomeczek
Na dłoni żeby, było widac jakie są duże
Może ktoś z Was wie co to za odmiana
Na naszej działce rosną też poziomki ( same się rozmnażają, przez odrosty jak truskawki ) Nie mam pojęcia jaka to odmiana, posadziła je poprzednia właścicielka działki. Są smaczne i duże a jak pachną W ubiegłym roku było ich trochę, w tym jest już dużo więcej. Mam zamiar pozbierać je ( rosną w różnych miejscach działki ) i posadzić je w beczkach plastikowach ( w taki sposób jak zaprezentowano w temacie "truskawaka łamiąca schematy").
Oto klika zdjęc moich poziomeczek
Na dłoni żeby, było widac jakie są duże
Może ktoś z Was wie co to za odmiana
Pozdrawiam! Róża
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
Ale to nie są poziomki, to są truskawki
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
Tylko jeden rodzaj poziomek tworzy rozłogi - poziomka leśna. Jest bardzo aromatyczna ale przy tym drobna. Pozostałe poziomki nie tworzą rozłogów, truskawki je tworzą. Twoje owoce wyglądają również zupełnie inaczej jak np. esony1 (zdjęcie wyżej).
Alicja
Wczoraj zebrałam pierwszą garść moich poziomek bardzo aromatycznych choć małych,
bo to odmiana leśnej poziomki, ma dużo rozłogów,więc na dniach mam w planie rozsadzić te "maleństwa",
aby za rok upajać się w obfitości ich smakiem
Smacznego !!!
bo to odmiana leśnej poziomki, ma dużo rozłogów,więc na dniach mam w planie rozsadzić te "maleństwa",
aby za rok upajać się w obfitości ich smakiem
Smacznego !!!
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Różo - dla mnie to też są truskawki.
Mam poziomki rozłogowe już od wielu lat i nigdy nie widziałam by rosły w takich pękach jak truskawki.
Owoce są też mniejsze i mają wydłużony kształt, niektóre całkiem małe, niektóre większe ale nawet nie zbliżają się do tej wielkości jak na twoim zdjęciu.
Anpio - możesz dać im spokój, jeśli tylko pozwolisz to szybko opanują spory teren.
U mnie rosną w ograniczonym rollborderem pasie krzewów owocowych i nigdy nie udało mi się zebrać wszystkich, większość owocuje a owoce opadają.
Zbieram tylko do otworu gębowego albo dla wnuczki a mam ich za dużo dla nas dwoch :P
Mam poziomki rozłogowe już od wielu lat i nigdy nie widziałam by rosły w takich pękach jak truskawki.
Owoce są też mniejsze i mają wydłużony kształt, niektóre całkiem małe, niektóre większe ale nawet nie zbliżają się do tej wielkości jak na twoim zdjęciu.
Anpio - możesz dać im spokój, jeśli tylko pozwolisz to szybko opanują spory teren.
U mnie rosną w ograniczonym rollborderem pasie krzewów owocowych i nigdy nie udało mi się zebrać wszystkich, większość owocuje a owoce opadają.
Zbieram tylko do otworu gębowego albo dla wnuczki a mam ich za dużo dla nas dwoch :P
Dzięki za radę, ale pewnie bym je zostawiła w spokoju, tylko, że ja mam większość posadzoną i przykrytą agrowłókniną,
i tak też chce je rozsadzić, mam wówczas więcej czasu na degustacje niż na pielenie wszystkiego
Ale smacznie się zrobiło, chyba zaraz polecę na działeczkę, poszperać w krzaczkach
i tak też chce je rozsadzić, mam wówczas więcej czasu na degustacje niż na pielenie wszystkiego
Ale smacznie się zrobiło, chyba zaraz polecę na działeczkę, poszperać w krzaczkach
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7