krzew lub drzewo tzw "Turki" pomoc
krzew lub drzewo tzw "Turki" pomoc
Witajcie
Na początku maja, posadziłam w swoim ogrodzie przywieziony ze wschodu a dokładnie z Roztocza krzew który tam nazywają "Turki" szczerze mówiąc nie wiem jaką posiada fachową nazwę. Rosnąć może dosyć wysoko( nawet powyżej 4m) i posiada jadalne owoce podobne do jagody czy borówki ale smakują zupełnie inaczej a koloru są raczej ciemno bordowe.
Ciekawa jestem czy uda się komuś rozpoznać tę roślinę , do tego wszystkiego zaczyna się z nią coś dziać niepokojącego na początku myślałam , że musi się zaaklimatyzować w nowym miejscu ale po dokładniejszym obejrzeniu obawiam się że może to być coś innego wstawiam parę zdjęć, może to pomoże w ocenie.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc;-)
Na początku maja, posadziłam w swoim ogrodzie przywieziony ze wschodu a dokładnie z Roztocza krzew który tam nazywają "Turki" szczerze mówiąc nie wiem jaką posiada fachową nazwę. Rosnąć może dosyć wysoko( nawet powyżej 4m) i posiada jadalne owoce podobne do jagody czy borówki ale smakują zupełnie inaczej a koloru są raczej ciemno bordowe.
Ciekawa jestem czy uda się komuś rozpoznać tę roślinę , do tego wszystkiego zaczyna się z nią coś dziać niepokojącego na początku myślałam , że musi się zaaklimatyzować w nowym miejscu ale po dokładniejszym obejrzeniu obawiam się że może to być coś innego wstawiam parę zdjęć, może to pomoże w ocenie.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc;-)
Re: krzew lub drzewo tzw "Turki" pomoc
Według mnie to świdośliwa.
tak dokładnie o to to drzewko to teraz jeszcze proszę mi powiedzieć co się z nim dzieje ?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Początek maja to dosyć późno na sadzenie drzew czy krzewów. To może być przyczyna zasychania listków. Może intensywne podlewanie coś pomoże.
Waleria
wiem , że późno ale tak ją dostałam miałam nadzieję , że się przyjmie;-(
czyli to białe coś na listkach nie znaczy nic groźnego?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
po mojemu normalnie usycha na tej kamienistej jałowiźnie co to ją widać- woda jeszcze raz woda i jeszcze więcej wody po posadzeniu było dość silnie przyciąć- wtedy uszkodzony system korzeniowy łatwiej by mógł utrzymać przy życiu pozostałą część- teraz to tylko lać wodę - można by też jakąś cieniówkę założyć -świdośliwy lubią lekki półcień
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dodam jeszcze: część liści urwać (starsze, uszkodzone) - jako namiastkę przycinania. Nie będzie tak tracić wody. Oczywiście to najlepiej było robić zaraz po posadzeniu. Samo podlewanie może nie wystarczyć, gdy korzeni mało.
Osłoń przed słońcem.
Osłoń przed słońcem.