Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
Aquu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2008, o 03:45

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

Moje sansevierie mają takie plamy.
Każde zdjęcie jest z innej rośliny. Plamki są tylko po jednej stronie liści (=liście są za grube żeby się przebiły na wylot). Na 4 pierwszych zdjęciach plamy są wyraźnie wklęsłe i nie wyglądają na skorkowacenia po uszkodzeniach fizycznych.
Ostatnie zdjęcie to Aspidistra, tutaj plama jest już widoczna po obu stronach. Białe kulki to kurz.
Czy to jakiś grzyb? Pryskałem jakiś czas temu amistarem.

Po kiliknięciu zdjęcia się powiększają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p
Od: 20 mar 2011, o 11:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja opuncja zaczęła opadać, podejrzewam, że to przez złe podłoże - jaka mieszanka będzie odpowiednia?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najpierw warto sprawdzić stan korzeni. Jeśli wszystko z nimi ok to wystarczy podlać roślinę lub/i zasilić nawozem bo najpewniej brakuje jej wody - tak mam ze swoją opuncją. Podłoże powinno być przepuszczalne czyli z dużą zawartością części mineralnej.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Witam!

Zauważyłem, że mój echinopsis nie wygląda za dobrze ostatnimi czasy i w ogóle nie rośnie, wyjąłem bo dziś z doniczki i zauważyłem wełnowce korzeniowe. Mam pytanie co robić w takich przypadkach? Mam trzy środki owadobójcze Talstar 100 EC, Karate Zeon 050 CS oraz BI 58 nowy 400 EC czy którym z nich mogę potraktować szkodniki?
czarny_jezdziec
100p
100p
Od: 21 maja 2010, o 23:45

Post »

Wypłukaj dobrze korzenie, przesadź do nowego podłoża i po około tygodniu podlej Bi 58. Pamiętaj o jak najszybszym odizolowaniu roślinki.
Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Sprawdziłem korzenie dwóch najbliżej stojących roślin obok echinopsisa i tam wełnowców nie zauważyłem. Zabieg na chorej roślinie już przeprowadzony. Teraz czekam.
Mala__Mi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2011, o 23:39

Post »

Coś się stało moim kaktusom. Stały sobie na parapecie w kuchni, gdzie miały trochę słońca, ale tuż przed zachodem, dość krótko. Dobrze się trzymały ale nie kwitły.

Podkusiło mnie żeby wynieść je na balkon ;:223, bo podobno kaktusy lubią słońce, gdzie jest ostre słońce wschodzące kilka godzin rano. Stały tam dosłownie kilka dni, i chyba jakiegoś dnia też je spryskałam wodą. Niestety zauważyłam że źle z nimi;/

Zabrałam je z powrotem za szybę w kuchni, tam gdzie stały poprzednio, ale nie wiem co dalej robić. Prawdopodobnie poparzyły się z tego co przeczytałam na necie, a może to coś innego?

Na zielonym trzonie "czerwonego" i "czarnego kaktusa" zrobiły się takie jaśniejsze żółtawe plamy. Niestety z "żółtym kaktusem" jest gorzej, kawałek jego zielonego trzonu najpierw zbielał, a teraz zżółkł i jakby brązowieje, widać też takie niteczki pod spodem;/. Wszystkie mają te przebarwienia tylko z jednej strony,z pozostałych dwóch są normalne zielone. Ostatni kaktus "w białe paski" to już chyba nie do odratowania;/ zbielał totalnie w różnych miejscach.

POMOCY!!! Zupełnie się nie znam na kaktusach a strasznie je lubię, co to może być i jak im pomóc, może jeszcze coś da się zrobić żeby nie zmarniały? ;:98

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
czarny_jezdziec
100p
100p
Od: 21 maja 2010, o 23:45

Post »

Uszkodzenia wyglądają na niegroźne poparzenie słoneczne. Wystawiając na zewnątrz kaktusy należy pamiętać o ich cieniowaniu. Szyba zatrzymuje bardzo dużo promieni słonecznych i dlatego kaktusy po przestawieniu z parapetu na "świeże powietrze" powinny być cieniowane aby nie uległy poparzeniu. Kaktusy pielęgnowane właściwie powinny się zregenerować i żyć dalej.
Zupełnie inną kwestią jest to, że Hylocereus undantus, na którym szczepione są Twoje barwne Gymnocalycium mihanovichii nie jest podkładką zbyt trwałą i istnieje możliwość, że w niedługim czasie zrazy wymagały będą przeszczepienia.
Kolejna kwestia to sprawa podłoża - kaktusy lubią podłoże przepuszczalne. Ziemia w której rosną Twoje kaktusy jest albo niewłaściwa, albo po prostu niefotogeniczna :)
Ostatnia zaprezentowana przez Ciebie roślina to NIE kaktus. Jest to roślina z rodziny Aloe. Według mnie ta roślina ma największe szanse - z zaprezentowanych przez Ciebie - na długie i zdrowe życie.
Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja ze swojej strony tylko dodam, że cieniowanie jest zabiegiem okresowym. Nie powinno trwać dłużej niż ok. 3 tygodnie. Po tym czasie kaktusy mogą już cieszyć się pełnym słoneczkiem.
Inna para kaloszy to, że Twoje kaktusy to w większości mutanty z uszkodzonym chlorofilem. Dlatego mają takie żywe barwy. Ponieważ mają uszkodzone ciałka zieleni nie mogą samodzielnie przeprowadzać fotosyntezy i są szczepione. Zatem obecność dużej ilości światła dla samych zrazów jest bez znaczenia. Natomiast podkładka to półepifit, Hylocereus undatus, który jako roślina tropikalna nie musi mieć pełnego słońca w takich ilościach jak wszystkie inne, typowo pustynne kaktusy.
Roślinka w paski nie jest kaktusem. To Aloe variegata. Tutaj wymagane jest słoneczko w możliwie dużej ilości. Oczywiście po pomyślnym przejściu procedury adaptacji - czyli cieniowania.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Kontakt:

Post »

Dzisiaj przesadzałem kaktusy do lepszego podłoża i mam pytania. W tym miejscu gdzie przyrastają korzenie (be brązowe miejsce) kaktus jest miękki (nie jakiś bardzo)- na zdjęciu astrophytum który był najbardziej. Dodatkowo na nim te "kanty" w niektórych miejscach są falowane i mają inny kolor

Obrazek

Echinofosulocactus jest poparzony (chyba), z tej strony najbardziej

Obrazek
ailishek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2011, o 20:48

POMOC DLA MOICH KAKTUSÓW - POTRZEBNY SPECJALISTA DS. CHORÓB

Post »

Witam, potrzebny jest specjalista, który doradzi mi jak wyleczyć moje roślinki.
Załączam rysunki. W komentarzach proszę uwzględnić numer przypadku, ewentualną chorobę oraz nazwę preparatu którym leczyć kaktusa. Z góry dziękuję.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z poważaniem - ailishek.
wielki32
100p
100p
Od: 15 sie 2010, o 12:02

Post »

Dzisiaj zauważyłem że po zimie na jednym z kaktusów wyszło takie coś dziwnego. Na zdjęciach to widać.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4f9a6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ea4de.html
Co to takiego i skąd się to wzięło. Kaktus był przesadzany na wiosnę, podłoże ziemia do kaktusów z dodatkiem kamyków.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

pawel060 pisze:Dzisiaj przesadzałem kaktusy do lepszego podłoża i mam pytania. W tym miejscu gdzie przyrastają korzenie (be brązowe miejsce) kaktus jest miękki (nie jakiś bardzo)- na zdjęciu astrophytum który był najbardziej. Dodatkowo na nim te "kanty" w niektórych miejscach są falowane i mają inny kolor
Obrazek
To normalny proces starzenia się.
pawel060 pisze:Echinofosulocactus jest poparzony (chyba), z tej strony najbardziej
Obrazek
To blizna po bardzo mocnym przypaleniu od słońca lub powierzchownym przemarznięciu.
wielki32 pisze:Dzisiaj zauważyłem że po zimie na jednym z kaktusów wyszło takie coś dziwnego. Na zdjęciach to widać.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4f9a6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ea4de.html
Co to takiego i skąd się to wzięło. Kaktus był przesadzany na wiosnę, podłoże ziemia do kaktusów z dodatkiem kamyków.
To jakaś paskudna infekcja. Zapewnij roślince lepsze warunki - mniej wody a bardziej sucho i więcej światła oraz popryskaj jakimś grzybobójem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”