Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....
Re: Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....
czy jest jakiś preparat na zgorzel siewek???
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam a ja mam takie pytanie czy te proporcje na gnojówkę są tak bardzo ważne ja w piatek nazbierałam pokrzyw tak 2/3 20l.wiadra i zalałam woda tak żeby przykryło pokrzywy,wiadro postawiłam pod siadką i codziennie mieszam tylko niestety dziś w nocy i teraz pada dzeszcz a ja wiadra nie nakryłam niczym czy to bedzie się jeszcze do czegoś nadawać ?
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Feniks witaj, moim zdaniem proporcje są ważne, gdyż za silny może spalić a za slaby nie zadziała jak trzeba Ja daje 1kg na 10L, na początku ważyłam ,ale teraz używam worki po ziemniakach jak się je wypełni pokrzywami to akurat waza +- 1kg
Osobiście mam 4 wiadra gnojówki z pokrzyw i 2 z żywokostu i ciągle za mało
Osobiście mam 4 wiadra gnojówki z pokrzyw i 2 z żywokostu i ciągle za mało
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy znacie preparaty naturalne na tarczniki? Całą śliwę mi zaatakowały.
Aśka
A Promanal 60 EC próbowalaś? Może to nie zupełnie naturalny środek - ale to czysty preparat z oleju parafinowego- bez chemicznych insektycydów. Pryskać na tarcznika trzeba 2 x - po gałązkach bardziej niż po liściach.
Re:
Erazm pisze:PREPARATY Z CZOSNKU I CEBULI
Do przygotowania wykorzystuje się ząbki i liście czosnku oraz łuski cebuli jadalnej.
Preparat przeciwko roztoczowi truskawkowemu, mszycom i chorobom grzybowym.
Wywar: 75 g posiekanych ząbków czosnku zagotować w 10 l wody. Opryskiwać rośliny na początku maja, trzykrotnie odstępach 3-dniowych oraz w czasie zbierania plonów.
Preparat przeciwko chorobom bakteryjnym i owadom roślinożernym.
Wyciąg: 150 g drobno posiekanych ząbków czosnku i 2 łyżeczki parafiny macerować przez 24 godziny; rozpuścić 100 g szarego mydła w 10l wody; wszystkie składniki dobrze wymieszać i przefiltrować. Opryskiwać porażone rośliny wielokrotnie, stosować do kąpieli korzeni.
Silnie działający preparat przeciwko chorobom grzybowym truskawek i ziemniaków.
Wyciąg: 500 g świeżych lub 200 g suszonych łusek cebuli albo ilości czosnku ( lub razem cebuli i czosnku) nastawić w 10 l wody do sfermentowania. Rozcieńczyć w stosunku 1:10 i opryskiwać glebę pod porażonymi roślinami.
Preparat przeciw połyśnicy marchwiance.
Wyciąg: jak wyżej, lecz stosować bez rozcieńczenia. Opryskiwać rośliny w czasie rójki owadów.
Help proszę o info czy wywar z czosnku na mszyce gotować czy nie, jak się go robi?
Dzięki
Witam
W tym roku pojawiła się na mojej jabłoni namiotnik jabłoniowy, czym można go zwalczyć- znalazłem informacje że roztwór spirytusowo-mydlany ale nie ma informacji na temat proporcji. Będę wdzięczny za informacje.
W tym roku pojawiła się na mojej jabłoni namiotnik jabłoniowy, czym można go zwalczyć- znalazłem informacje że roztwór spirytusowo-mydlany ale nie ma informacji na temat proporcji. Będę wdzięczny za informacje.
Czy ktoś stosował naturalne preparaty na ziemiórki? Od ponad roku nie mogę się ich pozbyć. Preparaty chemiczne o mało nie zabiły mi kilku okazów, mimo że zastosowałam w mniejszym stężeniu niż zalecane. Ziemiórki oczywiście przeżyły i mają się znakomicie
-
- 200p
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
W jakim stężeniu maxymalnie można stosowć alkohol by nie uszkodzić roślin. Kombinuje by zrobić nalewki alkoholowe z wrotycza i czosnku i skrzypu. Tak ustabilizowane mogły by spokojnie czekać w szafce gotowe do użycia w razie potrzeby.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Doradzono mi kiedyś, abym na róże zrobiła oprysk z rozcieńczonej gnojówki z pokrzywy z dodatkiem liści pomidora. Pomimo wietrznej pogody smród był niemiłosierny a mszyce dalej siadają i nie mogę się ich pozbyć. Zrobiłam tak, aby jak najmniej było chemii. Dodatkowo teraz do róży zlatują mi się wszystkie możliwe owady. Czy to jest normalne? Czy nic się nie stanie róży? Proszę o podpowiedź czy coś zrobiłam źle
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
-
- 200p
Oprysk z gnojowki z pokrzywy z mojego doswiadczenia nie zabezpiecza długoterminowo tylko zabija owady znajdujące się na krzaku. Nie niszczy jaj, z ktorych jeśli nie wykonamy powtornie oprysku, wyklują się, i zaczną namnażac się, ponownie owady.
Pewnie znow dostanie mi się za ten post, ale z ziołowych ekologicznych spospbow zwalczania mszyc gnojowka z pokrzyw moim zdaniem nie jest optymalnym rozwiązaniem. Co prawda zabija mszyce, i w dodatku wzmacnia roslinę dolistnie,ale przy tym jest doskonałym i bardzo silnym nawozem ktorm nie trodno spalic rosliny. Poza tym zapach..... Nie wiem co jest czynnikiem biologicznie czynnym na mszyce w gnojowce z pokrzyw ale ja polecam zwłaszcza na kwaty wyciąg z wrotycza (zawierający tujon) +skrzyp+pokrzywa. W rownych częsciach całe pędy, około wiadra, władowałem do gara i zalałem 5l wody. Gotowałem to 10 min i zostawiłem do drogiego dnia. Przecedziłem i do tego dolałem 0.25l wciągu z czosnku(taki z przepisu 10dkg czosnku zalac 0,5l 70% alk. macerowqc 2tyg.zostalo mi te0.25l wiec dodałem). Zaletą tego mixu jest to że jest bardziej toxyczny (tujon z wrotycza) a mniej nawozem dzięki czemu możemy stosowac więkrze stężenie aubstancji czynnej bez obawy że uszkodzimy rosliny.
Proby:
W rozcienczeniu z wodą w stosunku 1:2 (2-e częsci wody) stosowane z powodzeniem w opryskuna mszyce na pożeczce, bobie,karczochu,lubczyku papryce.
Po okołp tygodniu mieszanina zaczeła fermentowac gdy opryskałem żyworodkę spaliło jej 2 liscie ;\
Teraz wrotycz zaczyna kwitnąc planuje zrobic wyciąg z samych kwiatow zawierają najwięcej tujonu. Myslę że to będzie hit
Ponawiam moje pytanie do forumowiczow o max stężenie alkoholu w oprysku by nie zaszkodzic roslinie??
Pewnie znow dostanie mi się za ten post, ale z ziołowych ekologicznych spospbow zwalczania mszyc gnojowka z pokrzyw moim zdaniem nie jest optymalnym rozwiązaniem. Co prawda zabija mszyce, i w dodatku wzmacnia roslinę dolistnie,ale przy tym jest doskonałym i bardzo silnym nawozem ktorm nie trodno spalic rosliny. Poza tym zapach..... Nie wiem co jest czynnikiem biologicznie czynnym na mszyce w gnojowce z pokrzyw ale ja polecam zwłaszcza na kwaty wyciąg z wrotycza (zawierający tujon) +skrzyp+pokrzywa. W rownych częsciach całe pędy, około wiadra, władowałem do gara i zalałem 5l wody. Gotowałem to 10 min i zostawiłem do drogiego dnia. Przecedziłem i do tego dolałem 0.25l wciągu z czosnku(taki z przepisu 10dkg czosnku zalac 0,5l 70% alk. macerowqc 2tyg.zostalo mi te0.25l wiec dodałem). Zaletą tego mixu jest to że jest bardziej toxyczny (tujon z wrotycza) a mniej nawozem dzięki czemu możemy stosowac więkrze stężenie aubstancji czynnej bez obawy że uszkodzimy rosliny.
Proby:
W rozcienczeniu z wodą w stosunku 1:2 (2-e częsci wody) stosowane z powodzeniem w opryskuna mszyce na pożeczce, bobie,karczochu,lubczyku papryce.
Po okołp tygodniu mieszanina zaczeła fermentowac gdy opryskałem żyworodkę spaliło jej 2 liscie ;\
Teraz wrotycz zaczyna kwitnąc planuje zrobic wyciąg z samych kwiatow zawierają najwięcej tujonu. Myslę że to będzie hit
Ponawiam moje pytanie do forumowiczow o max stężenie alkoholu w oprysku by nie zaszkodzic roslinie??
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Dziękuję za informację. Dobrze, że chociaż jedna rzecz z tego mojego oprysku była - wzmocnienie rośliny.
Pozdrawiam - Ilona
-
- 200p
Nie twierdzę że na mszyce to nie zadziała uważam że akurat na mszyce są lepsze inne srodki niż gnojowka z pokrzyw. I też naturalne.