W ubiegłym roku po bobie uprawiałem rzepę. Zapiekałem potem jesienią rzepkę z z ziemniakami. Ostatnią porcję rzepki wyrywałem prawie spod śniegu.frant pisze:może warto rozważyć uprawę jakiegoś poplonu .
Bób cz.1
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku mam dwie odmiany: Jankiel (z Torseed) oraz Neptun z PNOS Ożarów Mazowiecki, który jest w mieszance strąkowo-zbożowej "na poplon" pod nazwą "bobik". Nie wiem, czy się też nadaje do zbierania, ale zobaczę. W ubiegłym roku miałem "White Windsor", a chyba jest prawie jak Jankiel.
pozdrawiam, Gunnar
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
Mój bób rośnie całkiem zdrowy, ale ma jakieś 30 cm wzrostu i już kwitnie. czy to nie za mała wysokość? mam dość słabą glebę w ogródku może to dlatego?
Tak ma być. Moje mają 50 cm trzy piętra kwiatów. Po szóstym piętrze łby pourywam i niech idą w kilogramy a nie metry.czarna_dco pisze:Mój bób rośnie całkiem zdrowy, ale ma jakieś 30 cm wzrostu i już kwitnie. czy to nie za mała wysokość? mam dość słabą glebę w ogródku może to dlatego?
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
Dziękuję wam za podpowiedź. Właśnie wczoraj przyuważyłam czarną mszycę na moim bobie:/ Robie gnojówkę z pokrzyw, mam nadzieję, że to coś pomoże. A jeśli nie, to co radzicie?
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
U mnie tez bób jakies 30cm wzrostu i duzo kwiatów, bardziej mnie martwi że nie widze żadnych owadów zapylających. Wczesniej uzywalem mydla potasowego aby pozbyc sie mszyc, moze to ma z tym cos wspolnego?..
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Bób jest rośliną samopylną.
Natomiast problem z owadami istnieje nie od dziś i jest poważny. Owady masowo giną na skutek chociażby totalnych insektycydów, dlatego bardzo zachęcam do stosowania naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin. A jeżeli już chemia to przynajmniej środki selektywne.
Natomiast problem z owadami istnieje nie od dziś i jest poważny. Owady masowo giną na skutek chociażby totalnych insektycydów, dlatego bardzo zachęcam do stosowania naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin. A jeżeli już chemia to przynajmniej środki selektywne.
Dokładnie.Bób jest rośliną samopylną.Groser pisze:Bób jest rośliną samopylną.
Ale dlaczego niekiedy da się słyszeć głosy, że z powodu wymierania trzmieli (tzrmiel zapyla bób, pszczoła nie - jakieś różnice w konstrukcji aparatu gębowego) może spaść plonowanie bobu?
Może to jest tak jak z pomidorami ? Też samopylne, ale potrząsanie lub betoxon w uprawach szklarniowych trzeba zastosować?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Ja posiadam bób karmazyn o czerwonych ziarnach. Ma już pół metra i zaczyna kwitnąć, posiałem go w sąsiedztwie bobiku. Moje pytanie brzmi, kiedy można zrywać pierwsze strąki?