Drzewko w kształcie małego parasola
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drzewko w kształcie małego parasola
Katalpa nana szczepiona na wysokim pniu. Utworzy spory parasol, który da dużo cienia, a może nawet uchroni przed deszczem No i nie jest wierzbą
Moja ma pień za krótki, żeby pod nią siedzieć, ale taka z dwumetrowym, to już jest coś.
Moja ma pień za krótki, żeby pod nią siedzieć, ale taka z dwumetrowym, to już jest coś.
Polecam wiąza Jacqueline hillier (ulmus Jacqueline hillier)
http://www.google.pl/search?hl=pl&bav=o ... %20hillier
Drzewko o nie całkiem parasolowatej koronie ale niezwykle oryginalne.Starsze okazy wyglądają jak drzewiaste paprocie.Wymaga dość żyznych i wilgotnych gleb.
http://www.google.pl/search?hl=pl&bav=o ... %20hillier
Drzewko o nie całkiem parasolowatej koronie ale niezwykle oryginalne.Starsze okazy wyglądają jak drzewiaste paprocie.Wymaga dość żyznych i wilgotnych gleb.
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jesteś pewien, że Anndzia ma szansę doczekać się ławeczki w ciągu 10 lat? Chyba od razu musiałaby kupić starsze drzewo. Kilka wiosen temu podarowałam taki wiąz moim znajomym. Bardzo go lubią i nawet przesadzili w lepiej wyeksponowane miejsce. Jednak nie zaryzykowałabym twierdzenia, że w ciągu najbliższych lat będą mogli wypoczywać w cieniu tego co tu dużo gadać bardziej krzewu niż drzewa ;).
U mnie ma około 1,2x1,2m po 5 latach więc nie zalicza się do szybko rosnących ale też nie ma aż
tak bardzo powolnego tempa wzrostu jak wiele stron podaje. Mogę również polecić heptacodium
chińskie,które w dobrych warunkach szybko rośnie i u mnie posadzone w zeszłym roku dobrze
przezimowało.
Heptacodium miconioides
tak bardzo powolnego tempa wzrostu jak wiele stron podaje. Mogę również polecić heptacodium
chińskie,które w dobrych warunkach szybko rośnie i u mnie posadzone w zeszłym roku dobrze
przezimowało.
Heptacodium miconioides
-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wiąz jest bardzo oryginalny i też z chęcią go zasadzę ale zapewne w innym miejscu, a nad katalpą to myślę i czytam forum i sama nie wiem- a to przemarza, a to, że późno wypuszcza listki itp. ale piękna to ona na pewno jest.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Tak wygląda wierzba mandżurska u mojej babci:
Korona jest rozłożysta, pędy są fajne kręcone i wiszące w dół.
Na fotce jest po przycięciu.
Korona jest rozłożysta, pędy są fajne kręcone i wiszące w dół.
Na fotce jest po przycięciu.
-
- 100p
Dzięki faktycznie całkiem fajnie to wygląda...teraz wieczorkiem muszę na spokojnie przemyśleć te Wasze propozycje, bo ciężko się zdecydować. jeszcze raz wszystkim dziękuje.
JolantaMa śliczny - i pozwoliłam sobie dodać na wszelki wypadek, gdybyś Anndzia miała w ogrodzie i bliskim sąsiedztwie porzeczki i grusze.
dawidbanan ile ta wierzba ma lat i jaka jest wysoka? przyjaciółka posadziła młodą, trochę ją poprzycinałam i zaczęłam jakoś prowadzić..ale i tak mam wątpliwości czy to się da utzrymać w ryzach
Tu link o niedobranych przez nas parach http://poradnikogrodniczy.pl/niedobrane-pary.phpJolantaMa pisze:No chyba polecę odpukać, bo faktycznie walczę co roku, ale z bawełnicą wiązowo-turzycową i mszycą - bawełnicą wiązowo-porzeczkową (wiem to dzięki uprzejmości forumowicza - " kose"), holenderskiej tfu choroby nie przerabialiśmy. Wiąz w tym roku chyba chciał mi się odwdzięczyć za lata opieki. Przyznam się, że dbałam o niego bo: bardzo mi się podobał i po prostu szkoda mi było drzewka, a po drugie był sakramencko drogi jak na tamte lata - 220 zł!. Przedwczoraj w sklepie ogrodniczym patyk wiązu zakończony 3 smutnymi gałązkami - 480 zł -fiu, fiu. No to tak bym jednak nie poszalała.
dawidbanan ile ta wierzba ma lat i jaka jest wysoka? przyjaciółka posadziła młodą, trochę ją poprzycinałam i zaczęłam jakoś prowadzić..ale i tak mam wątpliwości czy to się da utzrymać w ryzach
-
- 100p
Dzięki za rady, faktycznie drogi ten wiąz, musze u mnie się rozejrzeć, bo nie miałam jeszcze czasu podjechać do ogrodnika...
-
- ---
Około 10 lat ma.monika pisze:dawidbanan ile ta wierzba ma lat i jaka jest wysoka? przyjaciółka posadziła młodą, trochę ją poprzycinałam i zaczęłam jakoś prowadzić..ale i tak mam wątpliwości czy to się da utzrymać w ryzach
Co do wysokości, to jest wysoka, ciężko jest górę ciąć(ja nie tnę, bo nie wlezę na samą górę, jeszcze się połamię ).
Dlatego góra nie jest przycinana. Pień ma około 170cm, a korona to nie wiem.
Dzięki dawidbanan, tak czułam, ze to kawał drzewa będzie
Zauważyłeś odrosty w ziemi?
Zauważyłeś odrosty w ziemi?
-
- ---
Odrostów żadnych nie ma
Tylko wiosną wybijają gdzieniegdzie pędy z pnia, to wycinam.
Tylko wiosną wybijają gdzieniegdzie pędy z pnia, to wycinam.