Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1
Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski
Nie znam się na "odłowach much", ale mam w tym roku nadurodzaj czereśni. Ta najwcześniejsza, zwana przez nas 'majówką', o wielkich, nieco winnych owocach, tak obrodziła, ze nawet razem ze szpakami nie damy rady przejeść jej owoców
Dodam, że u siebie w ogrodzie nie stosuję żadnych chemicznych oprysków, a drzew owocowych nie pryskam w ogóle. Owoce są wielkie, zdrowe i bez robaków. Fotki sprzed paru dni, dzisiaj owoce sa już znacznie większe i ciemniejsze
Dodam, że u siebie w ogrodzie nie stosuję żadnych chemicznych oprysków, a drzew owocowych nie pryskam w ogóle. Owoce są wielkie, zdrowe i bez robaków. Fotki sprzed paru dni, dzisiaj owoce sa już znacznie większe i ciemniejsze
Zazdroszczę, moje czeresnie też by tak wyglądały gdyby nie ten przymrozek. A tak czeka nas walka o czereśnie ze szpakami, włśnie dojrzewa ich parę
Pozdrawiam. romekp
Pozdrawiam. romekp
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co za piękne czereśnie dala! Ja na swoją Buettnerę Czerwoną muszę jeszcze trochę poczekać. Wykonałem oprysk 27. maja 'Calypso' ok. 4 dni po odłowieniu na tablicę lepową dwóch nasionnic. Dzisiaj zdjąłem tablicę a na niej pełno innego robactwa w tym chyba śmietka kapuściana ;-)
Zawiesiłem kolejną tablicę i odłowiłem kilka much. Czy mogę opryskać czereśnię 'Karate Zeon 050 CS'? W instrukcji nie ma zastosowania tego środka na nasionnicę trześniówkę.
Zawiesiłem kolejną tablicę i odłowiłem kilka much. Czy mogę opryskać czereśnię 'Karate Zeon 050 CS'? W instrukcji nie ma zastosowania tego środka na nasionnicę trześniówkę.
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie - czy mi się wydaje (może to perspektywa) ale dlaczego to drzewko jest tak głęboko posadzone?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
To tylko perspektywa... posadzone było w miarę dobrze
Da się jeszcze coś z nią zrobić?
Mogę zamieścić zdjęcie z boku... :/
Da się jeszcze coś z nią zrobić?
Mogę zamieścić zdjęcie z boku... :/
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Możesz jeszcze zaczekać. A nóż... Nadzieja umiera ostatnia
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Nie no... bez przesady Drzewko najwyraźniej żyło krócej niż nadzieja jego właściciela... po prostu obetnij w połowie - jak jest suche - wywal i tyle... jesienią posadź nowe
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Zaczynam już podskubywać owoce , choć jeszcze powinienem poczekać kilka dni (buttnera czerwona, szczepiona na antypce)
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Widzę, że siatki na tyczkach w użyciuJurek pisze:Zaczynam już podskubywać owoce , choć jeszcze powinienem poczekać kilka dni (buttnera czerwona, szczepiona na antypce)
Tomek
Mam na podwórku czereśnie ale strasznie źle się rozrosła jest wysoka ogólnie trudną na nią wejść chciał bym zasadzić nowe drzewko tej samej odmiany mam już nawet upatrzoną sadzonkę trochę mała z 7 cm . Myślę że mógłbym przenieść sadzonkę już teraz na działkę i za parę lat zaszczepić tylko kiedy i jak (najefektywniejszy i prosty sposób) i czy podkładka i zraz może pochodzić z tego samego drzewa?
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A w jakiej ilości można podsypać polifoskę na drzewka posadzone w tym roku?
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
W tym roku jest już za późno na nawożenie. Zasilać nawozami można bezpiecznie do końca czerwca. A młode drzewka najlepiej nie zawozić nawozami sztucznymi w pierwszym roku po posadzeniu. Pozdrawiam